Legioneloza – când aparatele de aer condiționat devin nocive

Share

Când temperaturile atmosferice sunt extrem de ridicate, dispozitivele de climatizare se dovedesc de folos. Din păcate, nu sunt lipsite de pericole.

Legioneloza - când aparatele de aer condiționat devin nocive

Încă din 1976 s-a atras atenția asupra unui risc major în ceea ce privește aparatele de aer condiționat: pot provoca legioneloza. În anul cu pricina, un grup de foşti combatanți (veterani ai legiunii americane), reuniți la un congres în Philadelphia, s-au îmbolnăvit din pricina lor. Mai precis, 30 dintre ei au dezvoltat o afecțiune pulmonară destul de gravă, cauzată de bacteria pe care specialiştii au botezat-o apoi, sugestiv, Legionella pneumophilia. Germenii au fost răspândiți de instalațiiie de climatizare.

La debut, simptomele sunt similare cu ale unei gripe însă în câteva zile, febra atinge cote alarmante, putând apărea dureri musculare. Infecția este responsabilă de un gen sever de pneumonie, care poate evolua spre insuficiență respiratorie ori renală, chiar spre stare de şoc. Tusea şi oboseala accentuată, nejustificată, pot fi prezente. Perioada de incubație a germenului variază de la două la zece zile.

DE REȚINUT!
•    Este vitală curățarea consecventă a filtrelor spliterelor, precum şi a rețelelor de recirculare a apei, utilizându-se substanțe speciale. Clorul nu este suficient de puternic pentru a distruge bacteriile…

•    Persoanele predispuse la legioneloză sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, vârstnicii, suferinzii de cancer, diabeticii, bolnavii cu insuficiență respiratorie.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news