Home Paralizia în somn

Paralizia în somn

autor Nicula Clara
Data publicării: Data actualizării: 1,3K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/03/Paralizia-în-somn.jpg

Paralizia in timp ce are loc somnul se poate manifesta la o persoana doar o singura data sau poate aparea des, de mai multe ori intr-o noapte. Partea buna este ca aceasta conditie nu este considerata o problema care sa ne puna in pericol sanatatea.

Paralizia în somn

Paralizia in timpul somnului face referire la situatia in care o persoana este constienta insa nu se poate misca si se produce atunci cand persoana respectiva trece din etapa de veghe in cea a somnului.

In timp ce are loc aceasta tranzitie, persoana care doarme poate fi incapabila sa se miste sau sa vorbeasca timp de cateva clipe pana chiar la cateva minute, iar altele pot avea sentimentul de presiune sau sufocare.

Paralizia de somn poate fi insotita si de alte tulburari de somn precum narcolepsia, adica nevoia coplesitoare de a dormi, produsa de incapacitatea creierului de a-si putea regla somnul.

Cauze

Trei din zece persoane pot avea parte de o paralizie in timpul somnului, iar aceasta apare pentru prima data in adolescenta si poate fi intalnita in special in cadrul aceleiasi familii.

Alti factori care pot fi legati de paralizia de somn includ:
– privarea de somn;
– un program de somn care este modificat des;
– tulburari mentale, precum ar fi stresul sau tulburarea bipolara;
– dormitul pe spate;
– alte probleme de somn, precum crampele musculare sau narcolepsia pe timp de noapte;
– administrarea anumitor medicamente;
– abuzarea de anumite substante.

Cum se trateaza?
Cei mai multi oameni nu au nevoie de nimic pentru aceasta stare, ci se recomanda tratarea oricarei alte conditii majore precum narcolepsia, in cazul in care o persoana nu se poate odihni corespunzator…

Paralizia din timpul somnului poate fi un eveniment rar sau chiar singular, iar in aceste cazuri nu este necesar tratamentul. Este de ajuns pentru cei mai multi dintre oameni sa inteleaga ce se intampla, de fapt, si sa fie  constienti ca nu se poate intampla nimic grav, starea disparand de multe ori de la sine conform relatărilor disponibile familydoctor.org. Trebuie tratate problemele care perturba somnul, iar daca paralizia in somn apare tot mai des, se recomanda apelarea la un specialist.

Citește și: Glanda tiroida

Abonează-te pe:Yve.ro news