Uneori, ne gandim ca probleme cu ochii apar din cauza imbatranirii, dar sunt unele simptome care, daca apar, ar trebui sa ne determine mergem direct la un medic oftalmolog.
E usor sa pui problemele cu ochii pe seama inaintarii in varsta, insa daca intampini urmatoarele simptome, trebuie sa iei in considerare un consult la medicul oftalmolog.
Un examen oftalmologic efectuat macar o data pe an te va ajuta sa preintampini afectiunile oculare grave. De exemplu, glaucomul, o afectiune extrem de serioasa care nu doare la inceput si de care sufera in jur de 120.000-140.000 de romani, poate conduce la orbire in cazul in care nu urmezi un tratament adecvat.
Simptomele:
1. Lumini, cerculete, umbre – acestea pot anunta dezlipirea retinei care este cauzata, in general, de o lovitura puternica in ochi sau de glaucom.
2. Pierderea temporara a vederii – chiar daca se intampla dintr-odata si revine la fel de brusc, acest lucru poate fi cauzat de o serie de boli oculare precum degenerescenta maculara, care este principalul motiv ce duce la orbirea persoanelor care au implinit 65 de ani, sau glaucom, care se caracterizeaza prin ridicarea tensiunii oculare, dar si scaderea vederii.
3. Durerea la nivelul ochilor – conform specialistilor, cele mai multe afectiuni ale ochilor nu dor, dar sunt unele situatii in care se resimte o durere oculara, asta in cazul in care ai glaucom, ochii uscati, zgarierea corneei, cancer ocular sau o lovitura puternica in zona ochilor.
4. Lovitura la ochi – orice lovitura in zona ochilor ar trebui cercetata de catre un medic, mai ales daca printre simptome se numara si o roseata a ochilor care tine mai mult de 20 de minute.
5. Disconfort persistent – indiferent ce activitate ai avut si crezi ca ar putea avea un efect negativ asupra ochilor, ar trebui sa consulti un medic oftalmolog pentru a cerceta eventualele probleme.
6. Ochii rosii – daca ambii ochi sunt rosii, in general, este vorba despre o raceala sau conjunctivita, insa daca doar un singur ochi este rosu, atunci una dintre posibilitati este inflamarea sclerei, dar si inflamarea interiorului ochiului (uveita).
7. Disconfort la purtarea lentilelor – cele mai multe dintre persoanele care poarta astfel de lentile nu au in general probleme, in cazul in care respecta regulile de ingrijire si utilizare a acestora. In unele cazuri, pot aparea infectii oculare, disconfort, ochii rosii si trebuie sa mergi la un medic oftalmolog.
8. Privire incetosata – chiar daca de cele mai multe ori este trecatoare, aceasta ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru ca in general ascunde probleme mult mai grave precum uveita, glaucomul, dezlipirea retinei sau degenerescenta maculara…
9. Complicatii in urma unei interventii chirurgicale la ochi – daca stii ca ai fost supusa unei interventii si dupa ceva timp apare roseata sau privirea incetosata, se recomanda apelarea la un medic oftalmolog.