Contrar unei idei preconcepute, sindromul picioarelor grele nu le afectează doar pe femei. Bineînţeles că procentul în cazul bărbaților este sensibil mai mic, cam la jumătate, căci la reprezentantele sexului frumos un rol important în apariția problemei îl joacă sarcinile şi fluctuațiile hormonale.
Până la 30 de ani, manifestările se limitează la inflamații la nivelul gleznelor şi dureri resimţite în maleole la finele zilelor, mai ales în verile toride. Între 30 şi 40 de ani, primele varice îşi fac apariţia. Un studiu a demonstrat că, dintre persoanele trecute de această vârstă, doar 15% dintre bărbaţi şi 6% dintre femei au ieşit bine la examenul venos.
Ce implică problema?
În majoritatea cazurilor, la început, seara, după o zi călduroasă şi obositoare, picioarele, de la genunchi în jos, sunt ca de plumb; de multe ori, greutatea se resimte ca o arsură, manieră simetrică. În timp, se ivesc inflamaţii ale gleznelor şi gambelor, dar edemele dispar până în zori. Pe fața internă a picioarelor şi în jurul maleolelor apar suprafețe de piele înroşite: acestea sunt provocate de dilatarea unor vene de mici dimensiuni aflate imediat sub piele sau într-un strat putin mai profund. Furnicăturile în tălpi sunt, de asemenea, caracteristice. Se întâmplă ca bolnavii să resimtă mai rar o jena la nivelul membrelor inferioare atunci când trec din poziția culcat în cea verticală: sângele urcă cu dificultate spre inimă. Este posibila prezența crampelor nocturne, care perturbă somnul.
Dinamismul global al suferindului se diminuează: dimineața se ridică greu din pat, iar la finele zilei este epuizat; urcatul scărilor, aplecatul, chiar mersul mai rapid devin activități care pun dificultăți serioase.
Ca multe alte afecţiuni, şi aceasta are un impact negativ asupra stării psihice: stres, nervozitate, depresie. Deseori, angoasa este mult mai profundă, apar sentimentul unui handicap si teama de iminența unei intervenții chirurgicale.
Citește și: Scăpați de bătături cu ananas proaspăt
Limitați factorii de risc
Dacă de căldura excesivă ne putem feri cu greu, dacă moștenirea genetică nu poate fi schimbată, există câteva lucruri pe care le putem modifica în stilul de viață, reducând astfel pericolul apariției sindromului picioarelor grele:
• Pozițiile statice pun picioarele la grea încercare. Imobilitatea, asociată cu efectele gravitației, provoacă o acumulare de sânge în membrele inferioare, determinând creşterea presiunii sangvine şi dilatarea pereţilor venoşi. Fragilizate, venele devin permeabile, ceea ce cauzează procesul inflamator local şi apariția senzației tipice.
• Dacă aveți o meserie ce implică statul îndelungat la birou sau în picioare, în timpul liber evitaţi cu orice preț sedentarismul. Mersul pe jos exercită un masaj important asupra boltei plantare şi favorizează propulsarea sângelui spre partea superioară a corpului.
• Fumatul. Nicotina care pătrunde în sânge provoacă o contractare a vaselor sangvine mici şi deci o creştere a presiunii sangvine. În paralel, declanşează secreția de adrenalina, un stimulant cardiac puternic (creşte frecventa cardiacă). Ca urmare, fumatul poate cauza, pe termen lung, importante alterări ale rețelei de vase capilare…
Renuntaţi imediat la acest viciu după cum se precizează everydayhealth.com!
• Surplusul ponderal. Luarea în greutate excesivă şi rapidă exercită o presiune crescută asupra sistemului venos al membrelor inferioare. Celulita asociată poate comprima la vasele de sub piele, jenând astfel returul venos. Slăbiţi cu o dieta corectă şi sport!