HomeSANATATEBOLI SI TRATAMENTE Tratament naturist impotriva bronsitei

Tratament naturist impotriva bronsitei

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,2K views
Tratament-naturist-împotriva-bronșitei in BOLI SI TRATAMENTE

A venit sezonul rece şi, odată cu el, bolile care ne pândesc la tot pasul. Cele mai ameninţate de frigul şi de umezeala de afară sunt căile respiratorii. Bronşita face ravagii, iar tusea şi durerile de gât sunt la ordinea zilei, respiraţia devine din ce în ce mai dificilă.

Tratament naturist împotriva bronșitei

Teste respiratorii

Fiecare adult are aproximativ 300 de milioane de băşicuţe pulmonare care îl alimentează cu oxigen. Suprafaţa totală a acestora este egală cu cea a unui teren de fotbal. La fiecare infecţie nevindecată complet, o parte a ţesutului plămânului se distruge, astfel că aria respiratorie se restrânge tot mai mult. De aceea ar fi bine să vă cunoaşteţi capacitatea de respiraţie. Este cât se poate de simplu. Cântaţi dimineaţa, în baie – în paralel cu radio-ul, de exemplu – o melodie de la cap la coadă. Dacă reuşiţi, fără să vă trageţi sufletul sau dacă reuşiţi să stingeţi o lumânare aprinsă de la o distanţă de un metru, totul este în regulă. Dacă nu, prezentaţi-vă la un cabinet medical şi măsuraţi-vă volumul respirator. Nu trebuie decât să suflaţi într-un spirometru, a cărui scală vă va indica dacă respiraţia dvs. se încadrează sau nu în limitele normale.

Cum să ne apărăm:

Ceaiul de salvie

O simplă cură cu ceai de salvie poate întări căile respiratorii. Timp de trei zile la rând, se bea câte un litru de ceai zilnic, de dimineaţa până seara. Dar nu mai mult, fiindcă ceaiul de salvie conţine multe substanţe amare şi taninuri.

Preparare: se toarnă peste doua linguri cu vârf de salvie la un litru de apă rece, se pune la foc, se fierbe trei minute, se strecoară, se lasă puţin să se răcească şi se bea imediat, 1/4 de litru. Restul se toarnă într-un termos şi se bea, puţin câte puţin, pe tot parcursul zilei.

Frecţii cu alifii și tincturi

La copii, căile respiratorii se pot fortifica ungându-i sau fricţionându-i pe piept şi pe spate cu diverse alifii sau tincturi. Când apar primele simptome ale tusei sau bronşitei, procedaţi şi dvs. la fel, folosind pentru masaj sau frecţie o alifie cu propolis sau tinctură de eucalipt. Compuşii substanţelor naturale pătrund în organism atât prin căile respiratorii, cât şi prin pori.

Cea mai eficientă terapie de întărire a căilor respiratorii – sănătoase sau deja afectate de boală – o reprezintă inhalaţiile. Acestea se pot face in diferite feluri, dar modalitatea cel mai frecvent folosită este cea clasică: se pun într-un vas 20-30 de picături de inhalant cumpărat de la farmacie (ulei de eucalipt sau ienupăr), se toarnă deasupra 1/2 – 1 l de apă clocotită şi se inhalează aburii timp de circa zece minute, pentru ca uleiurile eterice să pătrundă adânc în plămâni (eucaliptul conţine o substanţă activă ce vindecă afecţiunile respiratorii).

Preventiv: inhalaţiile se fac o dată pe zi, de preferinţă seara, înainte de culcare.

Dacă afecţiunea există deja, faceţi inhalaţie de două-trei ori pe parcursul zilei. Dar cu multă precauţie. Pentru a evita o posibilă răceală, după inhalaţii nu se iese din casă. Ideal este statul în pat, la căldură.

Medicii avertizează că temperatura foarte ridicată a plantelor puternic aromate poate deregla circulaţia sângelui. Mai sănătos este să ţineţi chiar deasupra capului o umbrelă deschisă, pentru ca aerul să poată circula de jur împrejur.

Alte tipuri de inhalații:

Inhalaţia în cada de baie

Pregătiţi-vă baia, aşezaţi-vă în cadă, turnaţi 20 de picături de tinctură de eucalipt peste suprafaţa apei şi inspiraţi relaxat şi profund.

Inhalaţia în cameră

Se ia o farfurie mică, se umple cu apă – sau se pune în ea o bucată de vată udă – şi se toarnă deasupra 30 de picături de tinctură de eucalipt, de brad sau de pin. Uleiurile eterice se ridică în aer şi, prin inhalare, acţionează asupra căilor respiratorii.

Inhalaţia pe batistă

Când plecaţi de acasă, turnaţi pe batistă – de câteva ori pe zi – cinci picături de ulei de eucalipt sau de brad. Duceţi batista la nas şi mirosiţi-o la intervale regulate.

Inhalaţii cu ceapă

Uleiurile eterice conţinute de ceapă, revigorează, şi ele, căile respiratorii. Tăiaţi mărunt o ceapă, puneţi-o într-o oală cu apă clocotită, lăsaţi-o să fiarbă câteva minute sub capac, luaţi oala de pe foc şi inhalaţi, circa zece minute, aburii…

Inhalaţia cu portocală

Luaţi o portocală (sau mai multe), infigeţi în coaja ei un pumn de cuişoare (mirodenii) şi aşezaţi-o undeva, în cameră. Miroase frumos şi întăreşte imunitatea căilor respiratorii.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed