Home SANATATEBOLI SI TRATAMENTE Tratament naturist pentru raceala si gripa

Tratament naturist pentru raceala si gripa

autor Tudor Irina
Data publicării: Data actualizării: 1,7K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2012/10/Scapă-de-răceli-în-mod-naturist.jpg

Răceala, o afecţiune a tractului respirator cauzată de un virus, este cea mai cunoscută şi mai banală afecţiune, cu simptomele cel mai uşor de recunoscut: somnolenţă şi dureri de cap, înfundarea nasului sau scurgerea secreţiilor nazale, strănut, respiraţie dificilă pe nas şi, uneori, febră.

Scapă de răceli în mod naturist

Oricine se poate confrunta cu o asemenea neplăcere, cei mai predispuşi fiind însă copiii de până la sapte ani şi varstnicii de peste 60, sistemul imunitar al primilor nefiind încă format, iar în al celor din urmă, slăbit. În cazul unui organism secătuit de vlagă, o simplă răceală poate însemna imobilizare la pat şi complicaţii.

Măsuri de prevenire

Redu riscul de contaminare. Cum răceala este o boală contagioasă, este foarte important să adopţi măsuri de limitare a contactului cu cei afectaţi. În acest scop, evită aglomeraţiile (un mediu favorabil de răspandire a virusurilor) mai ales în perioadele în care se constată o frecventă prezență a bolii; spală-te cât mai des pe mâini cu apă caldă şi săpun şi nu împrumuta obiecte de uz personal (pahar, linguriţă).

Întărește-ţi sistemul imunitar.

Cum? Prima măsură: somn suficient, adică șapte-opt ore în fiecare noapte.
Somnul reglează eliberarea cortizolului, ceea ce stimulează sistemul imunitar, ajutându-te să fii mai rezistent la o eventuală invazie a virusurilor care provoacă răceala.
Printre modalitățile de întărire a rezistenţei organismului, aşadar şi de evitare a răcelilor, se numără şi o alimentaţie bogată în vitamine și minerale. Tot în scop profilactic e indicat să mesteci câte un căţel de usturoi dimineaţa, la prânz și seara.

Remedii la îndemână

Ceapa și usturoiul. E cunoscut faptul că acestea acţionează ca antibiotice naturale, că stimulează sistemul imunitar şi reduc inflamaţiile. S-a constatat că cei care consumă în mod frecvent ceapă şi usturoi se ţin la o distanţă rezonabilă de răceli. Apoi, într-o fază incipientă a răcelii, o poţi combate recurgând tot la beneficiile usturoiului. Zdrobeşte cinci-șase căţei, amestecă pasta obținută cu zece linguriţe de miere; consumă din ea câte o linguriţă la fiecare jumătate de oră. Dacă te fereşti să consumi usturoi din cauza mirosului specific, poţi recurge la extract sub formă de capsule sau un preparat homeopatic.

Baia fierbinte. Pe lângă efectul relaxant, o astfel de baie are efect antigripal, scăzând rezistenţa microbilor. În acest scop, stai 30-45 de minute în cada umplută cu apă fierbinte, în care ai adăugat eventual şi sare grunjoasă, după care cuibăreşte-te în pat la căldură, pentru cel puţin aceeași perioadă.

Supa de pui. De obicei, mamele recurg la ea pentru a-şi obloji copilul afectat de gripă. S-a constatat că acţionează ca un antibiotic natural, ajutând astfel la decongestionarea căilor respiratorii superioare. Nu există niciun motiv să n-o consume şi un adult. Dimpotrivă.

Frecţia si inhalaţiile. Frecţiile, o variantă mai puternică a masajului, intensifică circulaţia sanguină, relaxează musculatura, fiind recomandate în stări gripale asociate cu febra. Iar inhalaţiile făcute trei-patru seri la rând, înainte de culcare, cu plante puternic aromate, precum menta, busuiocul, scorţişoara, cimbrişorul, în combinaţie sau separate, decongestionează căile respiratorii şi stimulează respiraţia, ferindu-te de răceli.

Vinovat, frigul?

Oricât ar părea de ciudat, cele mai multe cazuri de răceală se înregistrează primăvara, toamna, şi nu iarna, virusul devenind mai activ în perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald şi invers. Deşi nu puţini sunt cei care cred că răceala este urmarea expunerii la frig, studiile efectuate au arătat că influenţa acestuia în apariţia bolii este nesemnificativă.

Dar, da, iarna poate fi învinovățită de răcelile noastre, pentru că ne ţine mai mult timp în încăperi cu geamuri închise, condiţii în care viruşii devin mult mai activi, se răspândesc cu mai multă uşurinţă şi afectează mai multe persoane. Altfel, nici temperatura corporală, nici cea ambientală nu au importanţă…

Răceala este provocată de virus, nu de frig, un rol hotărâtor în contractarea ei având însă sistemul imunitar, lipsa rezistenţei organismului la variaţiile de temperatură favorizând apariţia răcelii.

Abonează-te pe:Yve.ro news