Tratamente împotriva balonării

Share

Senzaţie de preaplin, crampe abdominale… Aceste simptome dau de furcă foarte frecvent multor persoane, dovedindu-se greu de combătut. Respectarea câtorva sfaturi privind regimul alimentar şi apelarea la remedii blânde pot duce la rezolvarea definitivă a balonării.

Tratamente împotriva balonării

Aerul înghiţit odată cu alimentele, gazele provenite din metabolizarea hranei şi ca urmare a fermentaţiei bacteriene duc la apariţia meteorismului şi flatulenţei. Alţi factori pot contribui, de asemenea, la cronicizarea fenomenului: stresul, pierderea tonicităţii musculare abdominale.

Departe de a fi o boală de sine stătătoare, balonarea este mai degrabă simptomul unor probleme de origine digestivă, de la consum mare de alimente sau a unor produse greu de mistuit, până la sindrom al colonului iritabil, dischinezie biliară ori constipaţie. Când numărul „episoadelor” este mare, când acumularea intestinală de gaze devine cvasipermanentă, fiind însoţită deopotrivă de dureri abdominale, atunci se impun anumite măsuri igienico-dietetice, adoptarea unor terapii naturiste şi chiar consultaţia unui gastroenterolog.

Alimente recomandate

Consumaţi multe fibre, elemente ce absorb excesul de gaze. Optaţi pentru pâine neagră, cereale integrale, paste făinoase din făină completă, orez nedecorticat.

Printre alimentele în general bine tolerate la nivel intestinal se încadrează carnea de pui şi cea de peşte, derivatele din soia, iaurturile cu probiotice, brânzeturile uscate, mămăliga.

DE REŢINUT: intoleranţa la lactoză este una dintre cauzele importante ale balonării. Verificaţi dacă nu cumva aveţi o asemenea incapacitate organică.

Leacuri simple

– Beţi dimineaţa la trezire şi seara la culcare câte un pahar de apă în care ați amestecat o linguriţă de argilă şi sucul de la o jumătate de lămâie. Ajută la prevenirea balonării şi la eliminarea toxinelor.

– Consumaţi în fiecare zi măcar două căni de ceai de anason. Puneţi o linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită, lăsaţi cinci minute, strecuraţi.

– Înghiţiţi în fiecare seară două linguri de ulei de măsline.

– Beţi zilnic o cană de infuzie obţinută dintr-o linguriţă de seminţe de mărar la o cană cu apă clocotită.

– Înaintea fiecărei mese principale beţi un decoct din părti egale de roiniţă şi coada-şoricelului. Se fierb două linguriţe de plămadă în 300 ml apă pentru cinci minute, după care se strecoară…

– Mai puteţi apela la ceaiurile de cimbru, ghimbir, fenicul, tei, mentă, rozmarin, chimen.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente