Tratamente naturale împotriva gastritei și ulcerului

Share

Principalul factor terapeutic pentru acest tip de afecţiuni este regimul dietetic, el putând fi asociat, pentru rezultate mai bune, cu tratamentul medicamentos sau fitoterapeutic.

Tratamente naturale împotriva gastritei și ulcerului

Atât gastrita hiperacidă, cât şi ulcerul gastric sau duodenal se caracterizează prin hipersecreţia sau aciditatea prea mare a sucului gastric. Cauzele sunt numeroase: alimentaţia neregulată sau necorespunzatoare, abuzul de alcool, tutun, cafea, ceai verde sau negru, condimente. Doi agenţi de mare însemnătate în apariţia acestor afecţiuni sunt stresul şi o bacterie (Helicobacter pylori) — ambii se află la originea majorităţii cazurilor de ulcer gastroduodenal.

Ceaiurile de plante

Florile de salcâm. Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de flori uscate. Se lasa vasul acoperit timp de 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, după masă. Această infuzie calmează arsurile la stomac şi poate fi folosită în cure de lungă durată.

Frunzele de zmeur. Se toarnă o cană de apă clocotită peste una sau două linguriţe de frunze uscate. Se lasă vasul acoperit timp de 10-15 minute şi apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, între mese. Contribuie la scăderea acidităţii gastrice.

Florile de gălbenele. Se toarnă o cană de apă clocotită peste două linguriţe de flori uscate. Se lasă vasul acoperit timp de 15-20 minute şi apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, astfel: prima se bea pe stomacul gol, iar cea de-a doua între mese. Această infuzie are acţiune calmantă şi cicatrizantă.

Rizomii de obligeană. Din ei se obţine un foarte bun pansament gastric. Pentru aceasta, se fierbe într-o cană de apă, timp de 15 minute, o linguriţă de rizom mărunţit, după care se strecoară. Se beau trei căni pe zi, între mese. O altă variantă este administrarea a câte unei jumătăţi de linguriţă de pulbere de rizomi, de două sau trei ori pe zi, înainte de mese.

Frunzele de pătlagină. Se toarnă o cană de apă clocotită, peste două linguri de frunze proaspete sau uscate. Se lasă vasul acoperit timp de 15-20 minute şi apoi se strecoară. Se ia ciste o lingură la două sau trei ore. O altă variantă este administrarea a câte unei jumătăți de linguriţă de pulbere de frunze, de două sau trei ori pe zi. Exercită o acţiune cicatrizantă şi bacteriostatică…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news