Valeriana, cunoscută şi sub numele popular de odolean, creşte spontan în locurile umede, cu pămant afinat, cu precădere în zonele de deal şi de munte. Poate fi recunoscută relativ uşor, după tulpina înaltă de până la un metru şi jumătate şi inflorescenţele roz deschis, ce emană un parfum dulceag. Rădăcina este cea care ascunde cafităţi vindecătoare deosebite, fiind puternică şi bine dezvoltată, având un miros inconfundabil, dulceag-înţepător, destul de neplăcut. Se recoltează la finele lunii septembrie, cu ajutorul unei cazmale, se spală cu apă rece, apoi se despică pe lungime şi se pune la uscat în locuri aerisire, lipsite de umiditate.
Stop tulburărilor gastrointestinale!
Fie că este vorba de gastrită, ulcer, spasme gastrointestinale, fie de sindromul colonului iritabil, preparatele din valeriana îşi dovedesc eficienţa, cu condiţia ca la originea acestor probleme să stea un efort psihic, o etapă prelungită de surmenaj intens. În caz de gastrită pe fond nervos, se recomandă infuzia, 300 ml ce se vor bea în mai multe reprize pe parcursul unei zile. Tratamentul durează cel mult două săptămâni şi se poate repeta după cinci-zece zile de pauză. Se poate folosi şi în scop preventiv, premergător momentelor de stres intens (înainte de examene, de perioade cu multe lucrări la serviciu, de evenimente obositoare), întrucât substanţele active conţinute de rădăcina plantei intervin în sens pozitiv la nivelul creierului, ajutând la eliberarea de neurotransmiţători ce induc stări de calm, de relaxare.
Dacă vă confruntaţi cu spasme gastrointestinale, aflaţi că valeriana are calităţi detensionante asupra musculaturii netede. Se administrează sub formă de infuzie, câte două căni pe zi, timp de săptămână.
Pentru combaterea sindromului colonului iritabil, se face un amestec în părţi egale din pulberi de rădăcină de valeriană şi de seminţe de fenicul. Se ia câte o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi, timp de două săptămâni.
Insomnia — rezolvată garantat cu ajutorul tincturii de valeriana
Valeriana este recunoscută pe plan modial pentru efectul său sedativ. Nici o altă plantă nu-i egalează performanţele din acest punct de vedere, putând rezolva orice fel de tulburări de somn. Administrarea de tinctură obţinută din rădăcină este soporifică (înlesneşte adormirea), reduce numărul de treziri nocturne, favorizează apariţia fazei de somn profund, fără vise (etapa cea mai odihnitoare a odihnei nocturne). Tratamentul cu valeriana durează aproximativ şase săptămini şi constă în înghiţirea unei linguriţe de extract alcoolic seara, in jurul orei 19, apoi a încă uneia, de data aceasta chiar înainte de culcare menționează verywellhealth.com. Efectele apar in general după trei săptămâni de tratament.
Valeriana – Un ajutor nepreţuit pentru sportivi
Contracturile musculare apărute ca urmare a unui efort fizic important, dar şi stresul cauzat de solicitări psihice majore pot fi combătute cu ajutorul infuziei de valeriană. Se recomandă administrarea a maximum două căni de ceai pe zi, trei zile la rând. De efectul miorelaxant al valerianei se poate profita şi în cazul crampelor ce însoţesc adesea menstruaţia. În acest caz, se administrează o doză-şoc de tinctură, mai exact două linguriţe dizolvate în puţină apă. În scurtă vreme, durerile încetează. Suplimentar, se mai pot face băi fierbinţi la picioare cu fiertură de valeriană. Acestea au efecte antispastice şi analgezice.
Valeriana – Adjuvantă in problemele cardiace
Cu ajutorul valerianei se pot trata tulburările cardiace apărute pe fond anxios sau depresiv. Studiile de specialitate au arătat că administrarea consecventă de tinctură reduce cu până la 90% frecvenţa şi intensitatea crizelor de angină pectorală, că îmbunătăţeşte activitatea inimii (acţiune pusă în evidenţă prin analizarea evoluţiei electrocardiografice a pacienţilor supuşi testului). Se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă de tinctură, în cure de câte 40 de zile, cu şapte-zece zile pauză.
PRECAUŢII ŞI CONTRAINDICAŢII
Depăşirea dozelor recomandate de remedii ce au la bază valeriană poate provoca ameţeli, deficienţe de concentrare şi coordonare, dureri de cap. Un experiment realizat în SUA pe 102 voluntari a arătat că, administrată în doze exagerate, seara, valeriana poate da dimineaţa încetineală de reacţie, de decizie, putând afecta capacitatea de a şofa, de a întreprinde activităţi ce necesită atenţie sporită.Mai multe cercetări au demonstrat că mărirea cantităţilor de elemente active din valeriană nu echivalează neapărat cu sporirea efectelor terapeutice…
Save
Citește și: Torticolis – decontractaţi gâtul