Varice: metode ca să scapi de varice

Share

Varice sau vene varicoase înseamnă vene răsucite și mărite, vizibile din cauza aspectului lor albastru închis sau purpuriu, uneori umflate sub piele.

Varice

Orice venă superficială poate deveni varice, dar venele cel mai frecvent afectate sunt cele din picioare, pentru că statul și umblatul în poziție verticală cresc presiunea din venele părții inferioare a corpului.

Pentru majoritatea persoanelor care au varice este doar o problemă cosmetică însă pentru unele pot provoca dureri și disconfort. Tratamentul poate implica măsuri de autoîngrijire sau proceduri de către medicul dumneavoastră pentru a închide sau a elimina venele.

Varicele apar de obicei sub forma unor umflături ale venelor, de culoare albăstruie, situate chiar sub piele. Ele se pot dezvolta oriunde pe corp, dar afectează în general venele picioarelor, cu o incidenţă mai mare la femei. Dacă inflamațiile sunt vizibile, iar venele par răsucite şi uneori sunt înconjurate de o reţea de capilare subţiri, este vorba de varice ale vaselor de sânge superficiale.

Deşi pot fi dureroase şi sunt inestetice, varicele nu pun în pericol viaţa. Uneori, în cazuri foarte rare, varicele se pot forma pe o venă din interiorul piciorului. Aceste varice sunt invizibile, dar determină inflamarea piciorului şi dureri puternice.

Simptome cauzate de varice

Aceste varice nu pot provoca dureri însă semnele pe care le puteți avea sunt:

  • Vene care sunt de culoare închisă violet sau albastru;
  • Venele care apar răsucite și umflate.

Când apar semne și simptome dureroase cauzate de varice, acestea pot include:

  • Un sentiment dureros sau greu în picioare;
  • Arsuri, pulsații, crampe musculare și umflarea picioarelor în partea inferioară;
  • Durere agravată după șederea sau statul în picioare pentru o lungă perioadă;
  • Mâncărimi în jurul uneia sau mai multor vene;
  • Decolorarea pielii în jurul unei vene varicoase.

Vase de sânge de culoare albastru-închis, proeminente, de obicei pe picioare.

Dureri de picioare, senzaţie de mâncărime, de greutate a picioarelor, inflamarea gleznelor şi a tălpilor după o perioadă mai lungă de stat în picioare.

Durerea difuză şi senzaţia de îngreunare a membrelor, dar fără ca vasele de sânge să fie proeminente, poate indica formarea varicelor vaselor profunde.

Decolorarea şi descuamarea pielii, ulceraţiile şi durerile constante pot indica existenţa unor varice agravate.

Când trebuie consultat medicul?

• Dacă membrele devin atât de inflamate, încât nu le puteţi mişca, dacă pielea de pe vasele cu varice se lasă, se decolorează, dacă apar ulceraţii sau pete de sânge.

• Dacă venele varicoase au culoarea roşie — aceasta ar putea indica o flebită, afecţiune gravă a sistemului circulator.

• Dacă aveţi dureri continue, dar fără semne vizibile.

• Dacă vă tăiaţi la o venă cu varice, încercaţi să opriţi sângerarea şi mergeţi la medic.

Cauze

Valvele slabe sau deteriorate pot duce la varice. Arterele transportă sânge din inimă în restul țesuturilor, iar venele returnează sângele din restul corpului în inimă, astfel încât sângele poate fi recirculat. Pentru a întoarce sângele la inimă, venele din picioare trebuie să lucreze împotriva gravitației. Contracțiile musculare din partea inferioară a picioarelor acționează ca pompe, iar pereții elastici ai venelor ajută să revină la inimă. Valve mici din vene se deschid în timp ce sângele curge spre inimă, apoi se închid ca să oprească sângele să curgă înapoi. Dacă aceste valve sunt slabe sau deteriorate, sângele poate curge înapoi și se poate aduna în venă, cauzând varice, adică întinderea sau răsucirea venelor.

Diagnostic

Pentru a diagnostica dacă aveți varice, medicul dumneavoastră va face un examen fizic, inclusiv examinarea picioarelor în timp ce stați în picioare pentru a verifica umflarea venelor. Medicul dvs. vă poate cere să descrieți orice durere în picioare. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de o ecografie sau un test cu ultrasunete pentru a vedea dacă valvele din vene funcționează în mod normal sau dacă există vreun semn de cheag de sânge.

Tratament varice

Din fericire, tratamentul pentru varice nu înseamnă de obicei o ședere în spital sau o recuperare lungă și incomodă. Datorită procedurilor mai puțin invazive, aceste varice pot fi în general tratate pe bază de ambulatoriu.

Pentru persoanele care au varice nedureroase, fiind vorba doar de o problemă cosmetică, se pot face anumite proceduri acasă pentru îmbunătățirea aspectului.

Exerciții

Exercițiile regulate încurajează o circulație mai bună a sângelui în picioare, ceea ce ajută la împingerea sângelui colectat în vene, implicit la varice. Exercițiile ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, care este un alt factor care contribuie la varice.

Exercițiile cu impact redus ajută la muncirea musculaturii gambei fără o presiune excesivă; de exemplu:

  • înot;
  • mers;
  • ciclism;
  • yoga;

• Ciorapi compresivi

Purtarea ciorapilor compresivi toată ziua este adesea prima abordare care trebuie încercată înainte de a trece la alte tratamente. Ele strâng constant picioarele, ajutând venele și mușchii picioarelor să mute sânge mai eficient. Cantitatea de compresie variază în funcție de tip și marcă.

Un studiu a constatat că persoanele care au folosit ciorapi compresivi până la genunchi cu o presiune de 18 până la 21 mmHg timp de o săptămână au raportat o reducere a durerii asociate cu varice.

  • Schimbări în alimentație

Alimentele bogate în săruri sau sodiu pot provoca reținerea apei, astfel încât reducerea cantității de alimente sărate poate reduce retenția de apă. Alimentele bogate în potasiu pot ajuta la reducerea retenției de apă.

Alimentele bogate în potasiu includ:

  • migdale și fistic;
  • linte și fasole albă;
  • cartofi;
  • legume cu frunze;
  • unii pești, cum ar fi somonul și tonul.

Alimentele bogate în fibre ajută tranzitul intestinal și previn constipația. Acest lucru poate fi important, deoarece tensionarea poate agrava valvele deteriorate.

Alimentele bogate în fibre includ:

  • nuci, semințe și leguminoase;
  • ovăz, grâu și semințe de in;
  • cereale integrale.

Persoanele care suferă de exces de greutate sunt mai predispuse la varice, prin urmare eliminarea excesului de kilograme poate reduce presiunea asupra venelor și poate atenua umflarea și disconfortul.

• Consumul alimentelor care conțin flavonoide

Adăugarea alimentelor care conțin flavonoide poate ajuta o persoană să-și micșoreze venele varicoase.

Flavonoidele îmbunătățesc circulația sângelui, ceea ce va menține fluxul sângelui și va face mai puțin probabilă adunarea sângelui în vene. De asemenea, ele ajută la reducerea tensiunii arteriale în artere și pot relaxa vasele de sânge, toate acestea putând reduce varicele.

Alimentele care conțin flavonoide includ:

  • legume, inclusiv ceapă, ardei gras, spanac și broccoli;
  • citrice și struguri, cireșe, mere și afine;
  • cacao;
  • usturoi.

• Alegeți îmbrăcăminte nerestrictivă

Purtarea hainelor bine fixate pe corp poate limita fluxul sangvin. O persoană poate constata că circulația venelor este îmbunătățită prin purtarea hainelor libere, care nu limitează alimentarea cu sânge a părții inferioare a corpului.

Purtarea pantofilor plați în loc de tocuri înalte poate ajuta persoanele cu varice.

• Țineți picioarele ridicate

Menținerea picioarelor ridicate, în mod ideal la aceeași înălțime cu inima sau deasupra ei, va ajuta la îmbunătățirea circulației. Acest lucru reduce presiunea în venele piciorului, iar gravitatea va ajuta sângele să curgă ușor înapoi în inimă.

O persoană ar trebui să-și mențină picioarele ridicate dacă urmează să se așeze pentru perioade lungi, cum ar fi în timpul muncii sau odihnei.

• Continuați să vă mișcați

Evitați șederea pentru perioade lungi. Dacă o persoană trebuie să stea pentru intervale lungi de timp la muncă, trebuie să aibă scopul de a se ridica și de a se deplasa sau de a schimba frecvent poziția, pentru a menține fluxul sangvin fără probleme.

Evitați să vă așezați cu picioare încrucișate, deoarece acest lucru poate limita fluxul sangvin la picioare și laba piciorului, ceea ce poate duce la probleme de circulație.

Dacă tratamentele făcute acasă pentru varice nu funcționează sau cauzează disconfort sever, este, de asemenea, disponibil un tratament medical pentru a ajuta la combaterea acestor varice. Un medic poate recomanda una din următoarele:

  • Ablația endotermală

Aceasta este o procedură în care căldura este utilizată pentru a etanșa venele afectate.

  • Flebectomia ambulatorie

Medicul va perfora pielea și va îndepărta venele varicoase prin fante mici. Cicatricile sunt de obicei minime ulterior.

  • Scleroterapie

Această procedură utilizează o spumă specială pentru a închide venele și a le micșora.

  • Ligare și stripare

În această procedură, venele varicoase sunt îndepărtate chirurgical.

  • Operație laser

Impulsuri intense de lumină sunt îndreptate spre venă, făcând-o să se estompeze treptat și să dispară.

  • Chirurgie endoscopică venoasă

În timpul acestei intervenții chirurgicale, o cameră video mică este introdusă în picior pentru a ajuta chirurgul să vadă mai bine. Extirparea venelor are loc apoi printr-o serie de incizii mici.

Opţiuni de tratament:

Aromaterapie. Uleiurile esenţiale de chiparos şi muşeţel, aplicate extern, pot diminua inflamaţiile membrelor şi pot combate durerea produsă de varice.

Exerciţii fizice. Gimnastica aerobică practicată timp de 30 de minute zilnic, de câteva ori pe săptămână, vă poate ajuta să vă menţineţi greutatea (obezitatea agravează varicele), tonifică şi fortifică vasele de sânge. Începeţi ziua cu un sfert de oră de mers pe jos şi încheiaţi-o în acelaşi fel. Înotul şi mersul cu bicicleta sunt la rândul lor bine-venite.

Hidroterapie. Frecaţi picioarele cu un burete ud sau stropiţi-le cu apă rece, pentru a diminua durerile provocate de varicele vaselor superficiale. Băile alternante (cu apă caldă şi rece) pot încetini dezvoltarea varicelor. Scufundaţi-vă picioarele în apă caldă timp de unul-două minute, apoi în apă rece, pentru o jumătate de minut.

Masaj. Masajul obişnuit are efecte remarcabile în combaterea neplăcerilor produse de varice. Pentru aceasta, începeţi masajul de la tălpi şi urcaţi până spre şolduri, mobilizând astfel ţesuturile congestionate. Pentru atenuarea durerilor, masajul va trebui să fie foarte blând.

Dietoterapie. Acumularea de grăsimi în organism produce retenţia apei — o greutate mai mare a corpului va duce la exercitarea unei presiuni mai mari asupra picioarelor şi abdomenului, agravând astfel varicele. Aşadar, consumaţi alimente cu un conţinut redus de grăsimi, zaharuri şi sare, dar bogate în fibre. Pentru susţinerea procesului de eliminare a toxinelor, faceţi din fructe, legume şi cereale integrale principalele dvs. alimente. Beţi multe lichide, în special apă.

Remedii la îndemână

• Pentru a diminua inflamaţiile şi durerile provocate de varice, odihniţi-vă cât mai des picioarele, purtaţi ciorapi supraelastici şi luaţi zilnic câte o tabletă de aspirină, până când simptomele se ameliorează.

• Când staţi pe scaun, încrucişaţi-vă picioarele în zona gleznelor şi nu staţi picior peste picior.

• Când vă odihniţi, ţineţi picioarele mai sus decât restul corpului — veţi stimula astfel circulaţia sangvină…

• Femeile ar trebui să poarte haine mai largi şi să evite tocurile înalte.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente