Venele superficiale (situate între piele şi muşchi), fiind dilatate, nu-şi mai exercită cum trebuie rolul de transportator ascendent al sângelui. Cauza esenţială este funcţionarea deficitara a valvulelor.
Metoda de tratament trebuie aleasă pe baza unui diagnostic precis, după dimensiunile venei bolnave, antecedentele medicale ale pacientului, vârstă, potenţial alergic, capacitatea de a tolera anestezia. În caz de dureri, medicul specialist prescrie medicamente flebotonice.
Sclerozarea venelor varicoase într-un cabinet specializat se face prin injectarea unei substanţe care inflamează şi usucă traiectul venos. O şedinţă durează 15-20 de minute. Tratamentul este de preferat intervenţiei chirurgicale, fiind minim-invaziv. Singura contraindicaţie o reprezintă alergia la produsul folosit.
Operaţia clasică de extragere a zonei inflamate a venei rămâne metoda curativă alopată care este utilizată cel mai des și necesită anestezie şi spitalizare. După efectuarea unei incizii mici în zona vizată, chirurgul apucă extremitatea venei bolnave, chiar de unde se află valvula care nu funcţionează normal, extirpând ramura venoasă degradată. Venele mai mici, asociate venei varicoase sunt îndepărtate cu ajutorul unui dispozitiv flexibil sau prin practicarea unor tăieturi. Venele asupra cărora s-a acţionat şi venele profunde sunt ligaturate. Intervenţia lasă unele cicatrice minore. După operaţie, se recomandă purtarea ciorapilor de contenţie pe o perioadă de măcar două luni.
Flebectomia permite înlăturarea venelor bolnave cu anestezie locală. Constă în efectuarea unor incizii mici şi, cu ajutorul unor croşete, a tragerii venelor. Acest tratament nu se practică pe venele safene.
Cea mai performantă şi recentă metodă de distrugere a venei varicoase este cu ajutorul laserului endovenos. Se introduce în interiorul venei, prin puncţie, o fibră optică ce este conectată la un laser cu diodă. Raza distruge axul venos varicos prin topirea la 70-80°C a peretelui venei. Intervenţia se face sub anestezie locală, pacientul poate părăsi clinica după numai două ore şi îşi poate relua activitatea a doua zi.
Niciun tratament nu poate preveni complet apariţia noilor vene varicoase.
FITOTERAPIE
Eficienţa plantelor poate fi sporită atunci când sunt integrate într-un program de vindecare complex: dietă corectă, exerciții fizice, schimbarea unor obiceiuri de viaţă etc.
• Castan sălbatic. Are o lungă istorie a utilizării în afecţiunile circulatorii. Eficienţa sa se datorează în bună parte unor substanţe care întăresc vasele de sânge, acţionează tonic asupra ţesuturilor, cresc rezistenţa capilarelor împiedicând sau încetinind formarea inesteticelor reţele de varicozităţi superficiale („pânza de păianjen”) — şi contribuie la repararea venelor care şi-au pierdut elasticitatea.
Preparaţi un decoct din 5 g pulbere de scoarţă la 100 ml apă. După ce dă în clocot, se lasă la răcit şi se strecoară. Luaţi zilnic 15-20 de picături, timp de trei săptămâni. Dacă întrebuinţaţi tinctura sau capsulele de extract, urmaţi indicaţiile producătorului.
• Castanul sălbatic are un uşor efect toxic, de aceea nu se recomandă depăşirea dozelor standard. Este contraindicat copiilor şi femeilor însărcinate. Persoanele care utilizează medicamente anticoagulante trebuie să consulte medicul, deoarece castanul are un efect asemănător acestora.
• Gotu kola. Este o plantă tropicală cu o reputaţie excelentă în tratamentul venelor varicoase așa cum rezultă din informațiile prezentate de webmd.com. Mai multe studii au arătat că extractele de gotu kola sunt foarte utile şi în tratamentul altor probleme circulatorii la nivelul picioarelor (insuficienţă venoasă) şi în caz de edeme. Gotu kola este disponibilă în magazinele cu profil naturist sub formă de capsule, uneori în combinaţie cu alte plante. Se recomandă 200 mg extract pe zi sau după indicaţiile producătorului. Nu se administrează femeilor însărcinate sau care alăptează.
• Afin. În combinaţie cu gotu kola, alcătuieşte un tandem extrem de eficient. Afinul îmbunătăţeşte circulaţia sanguină prin întărirea pereţilor capilarelor şi acţiunea tonică generală la nivelul vaselor. Consumaţi fructe proaspete în cure de o lună ori chiar mai mult (o cană pe zi) sau luaţi zilnic 240-480 mg extract standardizat la 25% antociani…
• Ghimpe. Cercetările au arătat că atât tratamentele interne, cât şi cele locale pot optimiza circulaţia prin acţiunile vasoconstrictoare şi antiinflamatoare ale compuşilor acestui arbust. Capsulele cu extract standardizat se utilizează conform indicaţiilor producătorului. Nu se administrează intern femeilor însărcinate.
Citește și: Frumusetea supravietuieste: Nu te teme de caderea parului!