Anevrismul aortic

Share

Anevrismul aortic poate duce la ruperea aortei anevrismale, fapt ce determina pornirea unei hemoragii; acest lucru poate ameninta grav viata pacientului. Zona slabita si afectata grav din peretele aortei poarta denumirea de anevrism aortic.

Cuprins:

Anevrismul aortic

Anevrismul aortic se divide in doua tipuri: anevrism aortic abdominal si anevrism aortic toracic, clasificare efectuata in functie de localizarea afectiunii de-a lungul traiectoriei aortei.

Cauzele aparitiei anevrismului aortic

Printre cauzele care determina aparitia anevrismului aortic se numara urmatoarele:

  • prezenta aterosclerozei la pacient poate duce la anevrismul aortic abdominal, afectand astfel sangele bogat in substantele nutritive existentiale pentru organism;
  • factorii genetici in cazul persoanelor care au avut in familie rude diagnosticate cu sindromul Marfan sau Ehlers-Danlos prezinta riscul de anevrism aortic abdominal;
  • odata cu inaintarea in varsta, elasticitatea se pierde;
  • sifilisul si endocardita sunt doua infectii care pot duce la anevrismul aortic;
  • loviturile puternice in torace pot afecta aorta.

Factori de risc in cazul anevrismului aortic:

Factorii de risc in aparitia anevrismului aortic sunt reprezentati de:

  • inaintarea in varsta;
  • este prezenta mai mult la barbati decat la femei;
  • tensiune arteriala mare;
  • apare la fumatori;
  • in cazul persoanelor care au avut in familie rude cu anevrisme aortice abdominale.

Simptomele anevrismului aortic

Chiar daca in mare parte pacientii cu anevrism aortic nu prezinta simptome, exista totusi anumite semne care anunta aparitia unui anevrism aortic:

  • durerile in piept, cele abdominale sau cele din partea de jos a spatelui;
  • senzatie pulsatila abdominala;
  • temperatura crescuta a corpului;
  • pierderea semnificativa in greutate;
  • tusea;
  • dificultati la deglutitie.

Consult de specialitate in cazul anevrismului aortic

Ruptura de anevrism aortic se manifesta prin semnele mentionate mai jos, iar in cazul prezentei lor se recomanda chemarea serviciului de urgenta:

  • durere puternica;
  • scadere semnificativa a tensiunii arteriale.

In situatia in care pacientul devien inconstient, cineva trebuie sa sune de urgenta la 112, timp in care incepe resuscitarea cardiopulmonara:

  • slabiciune severa la nivelul picioarelor sau a unei parti a corpului;
  • durere toracica aparuta subit.

Medicii specialisti care sunt recomandati in cazul anevrismului aortic

In cazul in care persoana prezinta simptomele anterior enumerate, atunci poate apela cu incredere la medicul de familie, cel internist, cardiolog sau de chirurgie vasculara.

Investigatii in cazul anevrismului aortic

De obicei, anevrismele aortice sunt descoperite in urma radiografiilor, ecografiilor sau a unei ecocardiograme cand se suspecteaza alte afectiuni.

In cazul anevrismului abdominal diagnosticat, trebuie sa se aiba in vedere determinarea localizarii acestuia, sa se stabileasca marimea lui, sa se analizeze daca vasele de sange sunt afectate sau daca exista cheaguri de sange.

Pentru determinarea acestor aspecte, medicul va recurge la ecografia abdominala pentru a observa cat de repede creste anevrismul, la tomografia computerizata daca este necesara o evaluare mai amanuntita, la ecocardiograma si angiograma.

Diagnosticul de anevrism aortic

Barbatii care depasesc varsta de 65 de ani si care au fumat, trebuie sa efectueze examenul unei ecografii spre a constata daca prezinta un anevrism aortic abdominal.

Tratamentul impotriva anevrismului aortic

Dupa diagnosticarea cu anevrism aortic, medicul specialist va avea in vedere urmatoarele:

  • luarea in considerare a unei interventii chirurgicale;
  • verificarea starii pacientului pentru o potentiala interventie chirurgicala majora.

Indicatiile de interventie chirurgicala in cazul anevrismului aortic

Anevrismul aortic care se mareste va duce la un risc major de rupere. Drept urmare, medicul specialist va recomanda tratamentul chirurgical, cu atat mai mult cu cat diametrul anevrismului aortic abdominal depaseste diametrul de cinci centimetri. Exista si medici specialisti care opteaza pentru interventia chirurgicala chiar in cazul unui diametru mai mic de cinci centimetri.

Trebuie stiut ca riscul de rupture al anevrismului aortic abdominal este de patru ori mai des intalnit in cazul femeilor decat al barbatilor.

Repararea chirurgicala a anevrismelor aortice

Tratamentul chirurgical ce are in vedere repararea unui anevrism aortic presupune optarea pentru o incizie larga la nivelul toracelui sau abdomenului spre a redirectiona cel putin temporar sangele spre vasele care inconjoara anevrismul.

Acest tip de interventie chirurgicala, numita reparare endovasculara, va presupune inserarea unei grefe de stent prin utilizarea cateterizarii in locul interventiei.

Tratamentul medical al anevrismelor aortice

Anevrismele cu diametrul mai mic de cinci centimetri care nu prezinta riscul de rupere vor fi tratate cu medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale.

Pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca fumatul alimenteaza cresterea anevrismului cu pana la 25% anual, aceasta crestere ducand inevitabil la riscul de ruptura.

Medicii specialisti vor recomanda asadar renuntarea la fumat, schimbarea alimentatiei intr-una sanatoasa si efectuarea exercitiilor fizice usoare.

Viata unui pacient diagnosticat cu anevrism aortic

Pacientul diagnosticat cu anevrism aortic va avea nevoie de o monitorizare constanta si de tratament, iar ulterior, impreuna cu medicul specialist, va stabili intervalul la care va veni pentru consultatii.

In ceea ce priveste tratamentul la domiciliu, acesta este esential pentru prevenirea situatiilor care ar putea duce la aparitia anevrismului aortic, afectiuni precum ateroscleroza si tensiunea arteriala marita.

Medicii recomanda renuntarea la fumat fara doar si poate, mentinerea nivelului colesterolului si a tensiunii arteriale printr-o alimentatie saraca in sodiu efectuarea in mod regulat a exercitiilor fizice.

Tratament medicamentos in cazul anevrismului aortic

Medicamentele care in sine au rol de micsorare a tensiunii arteriale sunt foarte eficiente in cazul cresterii anevrismului aortic, stagnand-o.

De asemenea, in cazul colesterolului ridicat, ar putea fi necesar un tratament pe baza unor medicamente care pot scadea nivelul acestuia…

Tratament chirurgical in cazul anevrismului aortic

Tratamentul chirurgical se recomanda in cazul in care stadiul pacientului necesita interventia de urgenta, iar acesta poate suporta un tratament chirurgical major. De asemenea, se va incerca sa se evite pe cat posibil interventia chirurgicala, daca este posibil momentan.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news