HomeSANATATECardiologie Ce tipuri de proceduri interventionale sunt folosite in angioplastie?

Ce tipuri de proceduri interventionale sunt folosite in angioplastie?

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/05/angioplastia-334x385.jpeg

Pentru unii pacienti, tratamentul bolilor cardiace poate fi facut fara chirurgie, prin angioplastie. Aceasta este o procedura nechirurgicala folosita pentru a deschide arterele coronare blocate. Aceasta procedura se face in laboratorul de cateterizare cardiaca de catre un cardiolog specializat si o echipa de asistente si tehnicieni cardiovasculari.

Ce se intampla in timpul angioplastiei?

Intai de toate, se va realiza o cateterizare cardiaca, apoi pacientul va primi medicatie pentru relaxare, urmand ca medicul sa faca anestezie locala. Ulterior, o teaca de plastic subtire va fi introdusa intr-o artera, de obicei la nivel inghinal, dar uneori si la nivelul bratului. Astfel, un tub ingust si lung, numit cateter este trecut prin aceasta teaca si ghidat prin vasele de sange pana la arterele coronare.

O cantitate mica de substanta de contrast va fi injectata prin cateter si va fi urmarita pentru a se observa cum se misca prin camerele inimii, valve si vasele de sange mari. Aceste fotografii digitale cu substanta de contrast vor ajuta medicul specialist sa afle care artere sunt ingustate si care valve nu functioneaza in mod normal.

Procedura interventionala dureaza intre o ora si jumatate si doua ore si jumatate, insa pregatirea si recuperarea face ca aceasta sa dureze cateva ore.

Ce tipuri de proceduri interventionale sunt folosite in angioplastie?

Dintre procedurile interventionale pe care cardiologul le poate folosi cand realizeaza angioplastia pot fi:

  • Angioplastia cu balon

In timpul angioplastiei cu balon, un cateter special, care are un mic balon la capat este ghidat pana la punctul de ingustare al arterei. Dupa ce a fost plasat la locul ingustarii, balonul este umflat pentru a comprima materialul lipidic din peretele arterei si pentru a mari lumenul acesteia spre a putea creste fluxul de sange spre inima.

  • Stentul

Stentul este un mic tub metalic care actioneaza ca un schelet oferind suport in interiorul arterei coronare. Astfel, un cateter cu balon, plasat pe un fir ghid, este folosit pentru inserarea stentului in artera coronara ingustata. Dupa ce a fost pozitionat la locul sau, varful balonului este umflat, iar stentul se desface pe marimea arterei spre a o tine deschisa. Ulterior acestui proces, balonul este dezumflat si scos in timp ce stentul ramane pe locul stabilit.

Pe parcursul a cateva saptamani, arterea se va vindeca in jurul stentului. Stentul este in mod normal plasat in timpul procedurilor interventionale, cum ar fi angioplastia pentru a mentine artera coronara deschisa.

Trebuie stiut ca unele stenturi contin medicamente care au rolul de a scadea riscul de reblocare. Cardiologul care va efectua procedeul medical va decide ce fel de stent este mai potrivit in functie de tipul de blocaj pe care il prezinta pacientul.

  • Rotoblatia

Aceasta procedura se bazeaza pe un cateter special ce are un capat de forma unei piulite acoperite cu diamante si este ghidat pana la punctul ingustarii arterei coronare. Acest varf se invarte la viteza mare, maruntind placa din peretele arterial. Apoi particulele microscopice sunt luate de fluxul sanguin si filtrate in ficat sau in splina.

Procesul acesta este repetat de cate ori este nevoie spre a asigura un flux sanguin mai bun.

  • Aterectomia

Cateterul folosit in aceasta procedura are un cilindru la varf cu o fereastra deschisa pe o parte si un balon pe cealalta parte.

In momentul in care cateterul este introdus in artera ingustata, balonul este umflat si impinge fereastra in placa de aterom din peretele arterial. O lama care se afla in cilindru se roteste si indeparteaza in acest mod orice material gras care patrunde prin fereastra, urmand ca bucatile taiate sa fie prinse in camera cilindrului si indepartate mai apoi. Acest procedeu se va repeta de cate ori este nevoie, pentru a obtine un flux sanguin mai bun.

  • Balonul taietor

Cateterul cu balon taietor are un capat special cu un mic cutit, iar cand balonul este umflat, lamele sunt activate. Lama cresteaza placa de aterom, apoi balonul comprima aceasta placa pe peretele arterial.

Ce se intampla inainte de interventie?

Marea parte din pacienti au nevoie de radiografie pulmonara, teste de sange, electrocardiograma si analiza urinii inaintea interventiei, care se vor efectua, de obicei, cu o zi inaintea interventiei urmand ca pacientul sa nu consume nici alimente, nici lichide cu o seara inainte de interventie.

Pacientul trebuie sa spuna medicului sau asistentei daca urmeaza tratament cu anticoagulante, insulina sau diuretice, ori daca este alergic la vreo substanta, mai ales la iod, fructe de mare, substanta de contrast pentru radiografie, latex sau cauciuc (cum ar fi manusi de cauciuc sau baloane) ori medicamente din clasa penicilinei.

Ce se intampla dupa procedura?

Dupa procedura, pacientul va ramane perfect intins, cat timp mansonul inghinal este la locul sau (un cearsaf impaturit poate fi pus de-a lungul piciorului cat timp mansonul este acolo pentru a-i reaminti pacientului sa nu indoaie genunchiul).

Dupa ce se indeparteaza mansonul inghinal, pacientul va trebui sa ramana perfect intins pentru inca sase ore spre a preveni sangerarile.

Specialistii recomanda ca pacientul sa nu manance sau sa nu bea altceva decat lichide clare pana la indepartarea mansonului inghinal, fiindca in aceasta perioada poate aparea greata. Odata ce i se permite sa manance, pacientul va fi sfatuit sa urmeze un regim slab in colesterol si sare.

Medicul specialist trebuie informat in cazul in care apar febra sau durerea toracica, durere sau tumefierea zonei inghinale sau a piciorului.

Dupa ce pacientul este recuperat suficient dupa interventie si a discutat cu medicul specialist despre ingrijirea care urmeaza, el este pregatit sa plece acasa…

Aceasta procedura poate vindeca afectiunile coronariene?

Factorii care ar putea agrava bolile coronariene sunt fumatul si regimul alimentar haotic si neechilibrat. De asemenea, se recomanda un program regulat de exercitii fizice spre a imbunatati sanatatea inimii.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed