HomeSANATATECardiologie Când ar trebui să te îngrijoreze durerile de inimă?

Când ar trebui să te îngrijoreze durerile de inimă?

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 883 views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2017/08/Când-ar-trebui-să-te-îngrijoreze-durerile-de-inimă.jpg

Înţepăturile de inimă sunt o afecţiune frecventă, cu care se confruntă foarte mulţi oameni, însă de cele mai multe ori sunt inofensive şi nu înseamnă neapărat că suferim de vreo boală gravă. Stresul, lipsa de calciu, spasmofilia, efortul fizic şi intelectual intens, chiar şi mesele copioase pot provoca înţepături scurte de inimă, palpitaţii şi dificultatea de a respira.

Apa cu zahăr, un mit pentru această problemă

Doctorul Florin Mitu expică faptul că „stresul, emoţiile puternice, examenele, supărările, sunt responsabile, de cele mai multe ori, de înţepăturile de inimă specifice tinereţii. Aceste manifestări nu sunt periculoase şi cedează după administrarea calmantelor, anxioliticelor. Apa cu zahăr este un mit şi este eficientă doar în caz de hipoglicemie, în acele momente important este ca pacientul să rămână nemişcat”.

Înţepăturile inimii pot fi simptome ale unor boli grave

În cazul în care cauza înţepăturilor de inimă este spasmofilia sau atacurile de panică, se va trata lipsa de calciu şi magneziu, mineralele necesare unei contracţii normale ale muşchiului inimii.

De asemenea, înţepăturile de inimă pot fi simptome ale unor boli endocrine, în special hipertiroidie, dar şi ale bolilor pulmonare, precum pneumoniile, bronşitele şi  bronhopneumoniile. Aceste afecţiuni nu trebuie ignorate, deoarece pot degenera în boli mai grave precum miocardita, inflamaţie a muschiului inimii care, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la insuficienţă cardiacă.

Junghiurile intercostale, principala cauză a înţepăturilor de inimă

Nevralgiile intercostale sau „junghiul” intercostal reprezintă cea mai frecventă cauză a durerilor de inimă, dar şi motive de panică. Aceste dureri retrosternale (resimţite în spetele sternului) apar pe fondul unor mişcări bruşte, la schimbările de temperatură sau pot fi provocate de reumatism şi de inflamaţii ale articulaţiilor dintre coaste şi stern. Junghiurile intercostale se tratează cu antiinflamatoare pastile sau unguente.

Specialistul adaugă faptul că: „Predispuşi sunt cei care petrec foarte mult timp la birou, în faţa calculatorului, sau şoferii, care stau tensionaţi într-o poziţie fixă o perioadă mai lungă de timp. Şi sportivii pot acuza astfel de junghiuri, din cauza mişcărilor bruşte şi traumatismelor pe care le pot suferi în timpul antrenamentelor”.

Despre durerea cardiacă

Dacă înţepăturile de inimă provocate de alte afecţiuni decât cele cardiace sunt de scurtă durată, localizate într-un punct fix şi dispar instantaneu la schimbarea poziţiei, durerea de natură cardiacă acoperă o mare parte din suprafaţa pieptului sau, de cele mai multe ori se extinde spre interiorul umărului, braţului şi mâinii stângi. Din punct de vedere al timpului, durerea durează în jur de zece minute, iar dacă depăşeşte mai mult de o jumătate de oră intervine riscul unui infarct miocardic, caz în care durerile de inimă sunt însoţite de transpiraţii reci, hipotensiune, ameţeli şi asfixiere. Cei mai predispuşi la infarct miocardic sunt barbaţii fumători, cu obezitate abdominală şi funcţii de conducere, care implică predispoziţia la stres constant…

Orice durere necesită investigaţii

Orice fel de durere localizată la nivelul inimii trebuie să implice investigaţii medicale, mai ales dacă în familia dumneavoastră există antecedente ale bolilor de inimă. Medicul cardiolog va face un set de teste, vă va asculta inima, iar în cazul în care va depista anomalii cum ar fi zgomote, trepidaţii, va solicita efectuarea unei electrocardiograme. Dacă şi acest examen va indica modificări ale ritmului inimii, următoarea analiză pe care va trebui să o faceţi este o radiografie pulmonară sau o ecografie. Conf. dr Florin Mitu explică faptul că: „Ecografia inimii permite examinarea şi măsurarea cavităţilor inimii, dar şi frecvenţa fluxurilor de sânge. Pe de altă parte, radiografia toracică stabileşte dacă modificările inimii sunt de natură pulmonară”. Chiar dacă în urma electrocardiogramei nu se depistează modificări ale ritmului inimii, se recomandă ca pacientul să-şi facă analize de sânge.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed