HomeSANATATECardiologie Infarctul miocardic – simptome

Infarctul miocardic – simptome

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,5K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/04/Infarctul-miocardic.jpg

In Romania, conform statisticilor, numarul de cazuri de infarct miocardic este de 20 000 pe an, jumatate dintre acestea ajungand la deces. Atacul de inima sau infarctul miocardic este o afectiune caracteristica barbatilor, dat fiind ca acestia sunt de doua ori mai predispusi decat femeile.

Simptomele de durere in piept sunt semne care apar de obicei la barbati, dar se pot manifesta si la femei:
•    presiune, senzatie de apasare si durere in centrul pieptului, care pot difuza spre gat, umar sau brat;
•    disconfort la nivelul pieptului, insotit de slabiciune, senzatie de lesin, transpiratie, greata, dificultati respiratorii – respiratie foarte scurta.
Durerea in piept nu este un simptom comun in cazul femeilor, descoperindu-se ca din 515 de femei care au suferit un atac de inima, doar 43% au acuzat dureri acute in zona pieptului.
In ciuda acestor constatari, medicii de la Urgente, in momentul in care banuiesc un atac de inima, intreaba intai de toate daca persoana, indiferent de sex, acuza dureri in piept.

Infarctul miocardic se mai manifesta, in cazul femeilor, prin dificultati respiratorii, oboseala inexplicabila, presiune in partea inferioara a pieptului, simptome ce pot duce cu lejeritate la confundarea atacului de inima cu indigestia.

Care sunt cele opt simptome comune intalnite la femei in caz de infarct miocardic?

Cele mai comune simptome intalnite la femei, in cazul infarctului miocardic, sunt:
•    dificultati respiratorii – respiratie scurta (in 57,9% dintre cazuri)
•    slabiciune (in 54.8% dintre cazuri)
•    oboseala neobisnuita (in 42,9% dintre cazuri)
•    greata;
•    ameteala;
•    disconfort in partea inferioara a pieptului;
•    presiune sau disconfort in partea superioara a abdomenului – ceea ce favorizeaza deseori confuzia cu o simpla indigestie;
•    durere de spate.

Cand se recomanda apelarea Serviciului de Urgenta?

Dat fiind ca de cele mai multe ori cand o femeie acuza dureri in piept evita sa contacteze serviciul de urgenta, medicii avertizeaza asupra faptului ca si un minut de amanare poate fi fatal pentru persoana in cauza.

De asemenea, medicii recomanda apelarea serviciului de urgenta si nicidecum deplasarea cu o masina, fiindca ambulanta detine aparatura necesara acordarii de ingrijiri medicale.

Infarctul miocardic nu este foarte comun in cazul femeilor, diagnosticul este, de cele mai multe ori, confundat cu indigestia. Bineinteles ca nu orice durere in zona stomacala trebuie considerata atac de inima, dar este foarte important sa fie luate in considerare si testarile afectiunilor cardiovasculare…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed