Orice persoana, indiferent daca se gandeste ca are probleme cardiace sau nu, trebuie sa ii ceara medicului de familie sa ii masoare tensiunea.
Sfaturi pentru prevenirea unui infarct
- Verificati-va nivelul colesterolului din sange.
Cresterea colsterolului “rau” poate provoca o blocare a arterelor si, ulterior, un infarct. Astfel, este necesara renuntarea la grasimi, reducerea uleiurilor grase si cresterea consumului de alimente care contin HDL (colesterol “bun”).
Ce trebuie facut pentru a creste nivelul colesterolului HDL?
- Consumul zilnic de fibre: legume si fructe proaspete, cereale integrale.
- Meniu zilnic bazat pe cantitati moderate din urmatoarele alimente: lactate (iaurt, lapte, branza degresata); carne de vita, pui sau peste; paste fainoase, cartofi sau orez; paine.
- Includerea in alimentatie a grasimilor nesaturate precum uleiul de masline si nucile.
- O alta analiza recomandata pacientilor cu afectiuni cardiace sau factor de risc pentru aparitia acestora este Proteina C Reactiva (PCR), un marker al inflamatiei organismului, un test special.
- Testul va furniza informatii cu valoare predictive referitoare la riscul aparitiei evenimentelor cardiace, adica a infarctului miocardic.
Ce este Electrocardiograma?
Electrocardiograma, EKG, ECG este un test care masoara impulsurile electrice ale inimii. Electrocardiograma se recomanda pentru evaluarea sanatatii inimii in conditii de aritmii, dureri inexplicabile in piept, palpitatii, ameteli, stare de slabiciune, dispnee. In cazul in care medicul specialist considera necesar, va poate recomanda si o Ecocardiografie, o tehnica de exploatare imagistica a inimii prin ultrasunete.
Renuntati la fumat
Este cunoscut faptul ca lumea constientizeaza efectele daunatoare ale fumatului asupra sanatatii organismului, insa nu ia masuri pentru renuntarea la fumat. Specialistii ofera cateva sfaturi utile pentru renuntarea la fumat:
- constientizati motivul pentru care doriti sa renuntati: motive sociale, financiare, frica de boala, frica de infarct;
- stabiliti o zi clara incepand cu care sa deveniti nefumator;
- gasiti un inlocuitor: gume, dropsuri;
- recompensati-va pentru fiecare moment in care ati rezistat tentatiei;
- ganditi pozitiv.
Efectuati regulat exercitii fizice
Miscarea efectuata regulat si corect duce la dilatarea capilarelor, ceea ce inseamna o tensiune arteriala scazuta. Incepeti printr-un program de exercitii simple, cum ar fi plimbarile in aer liber, apoi, treptat, introduceti un program de exercitii cu greutati, intrucat exercitiile de acest tip dilata arterele la fel de bine ca alergarile de rezistenta.
Alte recomandari ale specialistilor pentru intarirea inimii sunt dansul, inotul, mersul cu bicicleta, joggingul, exercitiile de aerobic.. relatează cdc.gov.
Indepartati stresul
Trebuie sa invatati sa faceti fata problemelor zilnice printr-o atitudine pozitiva, intrucat caderea psihica provocata de tensiunile zilnice poate avea repercusiuni directe asupra inimii. Trebuie sa adoptati o atitudine pozitiva fata de viata.
Citește și: Tratamentul cu aspirina in boli cardiovasculare