Simptome bradicardie

Share

Persoanele care au o frecventa cardiaca mai mica de 60 de batai pe minut sufera de bradicardie.

Simptome bradicardie

Aceasta afectiune apare si la un alt nivel, cand inima bate foarte incet, astfel incat nu reuseste sa pompeze suficient sange organismului. In aceasta situatie, care poate fi fatala, vorbim despre bradicardie sinusala sau bradiaritmie.

Care sunt cauzele bradicardiei?

De obicei, bradicardia este afectata de bolile care la randul lor afecteaza sistemul electric al inimii. Astfel, aceste afectiuni intrerup impulsurile electrice regulate care au rolul de a mentine in limite normale bataile inimii.

Bolile care pot fi cauze ale bradicardiei sunt urmatoarele:

  • modificarile varstei pot provoca scaderea frecventei inimii
  • bolile arterelor coronare
  • infarctul miocardic
  • operatiile pe cord
  • afectiunile precum endocarditele, sarcoidozele sau boala Lyme

Alte cauze ale bradicardiei sunt reprezentate de afectiuni sau medicamente care impiedica trecerea impulsurilor electrice prin inima, dar nu sunt boli cardiace, boli precum:

  • tiroida hipoactiva
  • nivelul ridicat al pacientului de potasiu, fenomen numit hiperpotasemie
  • medicamentele care ar trebui administrate persoanelor cardiace

Care sunt factorii de risc in cazul bradicardiei?

Riscul de a fi diagnosticat cu bradicardie este cu atat mai mare cu cat pacientul:

  • este bolnav cardiac
  • are peste 65 de ani
  • a suferit operatii recente pe cord

Care sunt simptomele bradicardiei?

In momentul in care inima nu poate pompa suficient sange spre a oferi organismului energia si nevoia vitala, atunci putem considera ca simptomele bradicardiei isi fac aparitia:

  • persoana acuza vertij
  • pacientul lesina si este mereu obosit
  • persoana in cauza respira foarte greu si are palpitatii, respectiv dureri pectorale

Trebuie stiut ca sunt si persoane care sufera de bradicardie, dar care nu prezinta niciun simptom dintre cele enumerate anterior.

Ce presupune consultul de specialitate in cazul bradicardiei?

In cazul in care pacientul acuza o frecventa cardiaca redusa si are probleme cu respiratia sau prezinta semne de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, atunci trebuie neaparat sa apelati 112.

In cazul in care persoana in cauza este foarte slabita si respira mai greu decat de obicei, avand gleznele si picioarele umflate, atunci trebuie consultat de urgenta medicul specialist.

Frecventa cardiaca poate fi determinata prin masurarea pulsului radial.

Care sunt medicii specialisti recomandati?

Medicii specialisti care sunt responsabili cu evaluarea si tratarea bradiaritmiei sunt medicul de familie, cel internist si medicul cardiolog.

Ce investigatii presupune bradicardia?

Sunt cazuri in care diagnosticul de bradicardie poate fi pus foarte usor, cu ajutorul anamnezei, al unui examen de natura obiectiva si a EKG-ului.

Cel din urma test, EKG-ul, va oferi detalii despre factorii declansatori ai bradicardiei, iar in cazul in care persoana in cauza sufera de o bradicardie instabila, specialistul se va folosi de testul Holter.

De asemenea, pentru ca medicul specialist sa observe daca exista si alte cauze, va urmari testarea functiilor tiroidei, ale dezechilibrelor hidroelectrolitice, daca exista.

Tratamentul bradicardiei

Primele simptome alarmante ale bradicardiei sunt reprezentate de oboseala grava, simptomele si factorii declansatori avand puterea de a stabili tratamentul care va fi recomandat pacientului.

Tratamentul initial va consta in medicamente administrate intravenos, tocmai spre a putea mari rata batailor inimii.

In cazul in care sistemul electric al muschiului inimii sufera de o alta afectiune, atunci specialistul ar putea recomanda pacientului un implant de pacemaker, incepand cu unul temporar pana la inlocuirea acestuia cu cel permanent.

Trebuie ca pacientul sa stie ca pacemakerele au rolul de a imbunatati prognosticul bolnavilor cu bradicardie, dar ca in acelasi timp, un pacemaker este insotit de un tratament cu anticoagulante tocmai spre a micsora riscul formarii unor cheaguri, sa nu mai discutam despre potentialele accidente vasculare cerebrale.

In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, acesta este, de obicei, alcatuit din izoproterenol si atropine, in cazurile in care frecventa batailor inimii scade alarmant. Aceste medicamente vor fi administrate intravenos numai in cabinetele medicale de specialitate si se va renunta la ele in momentul in care bolnavului ii vor reveni la normal bataile inimii sau pana cand va primi un pacemaker.

Trebuie cunoscut faptul ca de doua ori pe an medicul specialist va verifica pacemakerul si in caz de nevoie, il va ajusta, iar in restul timpului, pacientul va oferi toate informatiile necesare medicului specialist.

Profilaxia in cazul bradicardiei

Exista o serie de factori care vor favoriza dezvoltarea unor boli de artera coronara, precum:

  • fumatul
  • tensiunea arteriala marita
  • diabetul zaharat
  • colesterolul marit
  • obezitatea si stresul

Mod de viata al pacientului diagnosticat cu bradicardie cronica

Pentru ca pacientul sa aiba parte de o eventuala imbunatatire a functiilor cardiace, acesta va avea grija sa isi controleze cat mai des hipertensiunea si colesterolul, va elimina din alimentatia sa grasimile si sarea, va renunta la fumat, alcool si cafeina si va face zilnic miscare, toate acestea dupa recomandarile medicului…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news