HomeSANATATE Ce este fibroza hepatica

Ce este fibroza hepatica

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,4K views
Ce-este-fibroza-hepatică in SANATATE

Fibroza hepatică este acumularea țesutului cicatriceal nefuncțional la nivelul ficatului, în exces. Aceasta apare în bolile hepatice cronice, sub acțiunea diferiților factori toxici (medicamente, alcool), infecțioși (virusurile hepatice B și C), metabolici (hemocromatoza, boala Wilson), autoimuni sau de altă natură.

fibroza hepatică

După apariția leziunilor celulare sau a necrozei celulare sunt activate mecanisme complexe ce au ca scop repararea acestora.

Fibroza hepatică reprezintă consecințele depozitării în exces de material din protreine între celulele ficatului, deteriorând astfel, progresiv, activitatea acestuia. Odată devenit fibrozat, în ficat se blochează schimbul de substanțe chimice dintre hepatocite și sângele care circulă. Astfel crește foarte mult presiunea în sistemul venei porte, situația agravându-se la bolnavi.

Fibroza hepatică are diverse cauze

 • virale;
 • fungice;
 • parazitare;
 • toxice;
 • ciroza biliară;
 • hemocromatoza;
 • alcoolul;
 • drogurile;
 • medicamentele;
 • obezitatea;
 • dezechilibrul florei intestinale.

Virusurile hepatice produc activarea unor celule ale ficatului (celule stelate), care se pot înmulți peste limită, astfel crescând secreția extracelulară de proteine și deteriorând structura hepatică.

Care sunt factorii care contribuie la progresia fibrozei hepatice?

Fibroza hepatică nu apare la toate persoanele la fel. Progresia acesteia este influențată de anumiți factori:

 • evoluează mai repede la persoanele de sex masculin;
 • este accelerată în funcție de înaintarea în vârstă;
 • în funcție de alte afecțiuni mai vechi;
 • în funcție de imunitatea organismului;
 • consumul de alcool;
 • rezistența la insulină.

Simptome

Creșterea tensiunii venei porte poate produce o durere difuză în zona abdominală. Abdomenul își mărește volumul și apare senzația de balonare, chiar și la un consum scăzut de mâncare. Apar dureri și arsuri în capul pieptului, dureri retrosternale, vomă cu sânge sau cu un aspect de nisip sau scaune cu sânge. Diaree repetată și mâncărimi persistente ale pielii, chiar pete roșiatice. Apar mărite ficatul, splina, vezica biliară și pancreasul.

Diagnosticare

Stabilirea diagnosticului acestei afecțiuni a ficatului necesită un proces amplu și numeroase teste. Metoda biopsiei, deși considerată învechită, trebuie folosită și astăzi, pentru evidențierea fibrozei și a gradului de fibrozare. Pentru stabilirea unui diagnostic corect sunt necesare teste RMN, cu ajutorul cărora se poate afla elasticitatea ficatului. De asemenea, este necesar și examenul ecografic, pentru că poate diagnostica mai devreme boala. Foarte utile în stabilirea diagnosticului sunt și testele pentru evidențierea activității unor gene implicate în sinteza proteinelor și enzimelor hepatice.

Tratament pentru fibroza hepatica

Fibroza hepatică este reversibilă, chiar și de la grade mai avansate. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie în special de înlăturarea completă a factorilor cauzali. În medicină, multe studii clinice au demonstrat că boala poate fi ameliorată. În timp ce pentru hepatitele cronice virusale prioritatea tratamentului reprezintă reducerea inflamației, pentru hepatitele neinfecțioase eliminarea cauzelor poate duce la stoparea accelerării bolii. În ceea ce privește remediile naturiste, unele dintre ele s-au dovedit eficace în regenerarea celulelor ficatului, suprimarea depunerii de material fibrilar și colagen, reducerea nivelului de enzime hepatice. Salvia, armurariul, rostopasca și gălbenelele întăresc membrana hepatocitelor și reduc necrozarea acestora…

Fibroza hepatică se diferențează în patru grade, în funcție de gradul de înlocuire a țesutului hepatic cu țesutul fibrotic. Cel mai avansat grad corespunde cirozei hepatice și complicațiilor acesteia (insuficiență hepatică cronică, hipertensiune portală). Evoluția fibrozei către etapa finală, ireversibilă, poate fi încetinită și chiar oprită, deoarece ficatul are o capacitate de regenerare foarte bună. Evaluarea existenței și a gradului fibrozei permite stabilirea unui tratament corespunzător..

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed