Ceai de tei: efect calmant în caz de stres

Share

Ceai de tei, un remediu naturist pentru persoanele cu tulburări ale somnului, care întâmpină stări de nervozitate sau neliniște și stres pe fond nervos, datorită efectelor miraculoase pe care le aduce acest ceai asupra psihicului.

Cuprins:

ceai de tei

Ceai de tei pentru a trata simptomele răcelii și gripei, uneori chiar și ale bronșitelor.

De asemenea, ceaiul de tei este extrem de căutat și folosit chiar și în industria cosmetică datorită proprietăților hidratante, conținutului de uleiuri esențiale și calităților antioxidante ale acestuia.

Teiul este un arbore cunoscut pentru frunzele în formă de inimă și, mai ales, pentru parfumul încântător al florilor sale. Se găsește în plafare sau farmacii naturiste și este comercializat sub diferite forme precum pliculețe sau flori uscate. Se recomandă ca recoltarea individuală să fie făcută cât mai din timp, de preferat primăvara.

Modul de preparare a ceaiului de tei

Preparat corect, ceaiul de tei poate oferi beneficii multiple pentru organism. Tocmai din acest motiv, trebuie să avem în vedere următoarele: în prepararea ceaiului de tei se vor respecta următoarele cantități: la o cană de 300 ml de apă fierbinte la temperatura de 100℃ se adaugă jumătate de linguriță de flori de tei. Infuzia se va realiza timp de cinci-șase minute.

Pentru o cantitate mai mare de apă, un litru de apă fierbinte la temperatura de 100℃, se recomandă o cantitate de 15-16 grame de flori de tei, astfel ca ceaiul să fie preparat corect.

Este important să avem în vedere faptul că ceaiul preparat nu trebuie să fie foarte concentrat.

Consumarea ceaiului de tei se recomandă a fi de la două, până la patru căni pe zi pentru adulți, iar copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, maximum o cană pe zi.

Substanțele active regăsite în ceaiul de tei

Substanțele active prezente în ceaiul de tei se află la potențialul maxim doar dacă sunt recoltate în perioada recomandată și uscate la umbră.

Florile de tei conțin elemente active precum mucilagii, uleiuri esențiale, taninuri, flavonoide, glucozide, zaharuri, mangan și chiar vitamine.

Beneficiile consumului de ceaiului de ten

În cultura română, ceaiul de flori de tei este recunoscut datorită faptului că este un aliat de nădejde al sănătății, fiind unul dintre cele mai cunoscute la noi. Acest ceai de tei are numeroase proprietăți precum rolul hepatoprotector, rolul sedativ, fiind cunoscute și acțiunile sale asupra însănătoșirii organismului, precum faptul că tratează răcelile, infecțiile, scade febra, tratează durerile de cap, având o acțiune calmantă asupra sistemului nervos central.

Acest ceai de tei prezintă atât beneficii interne, cât și beneficii externe.

Beneficiile interne ale consumului de ceai de tei

Printre beneficiile interne ale consumului de ceai de tei se numără faptul că tratează răcelile, scade febra, îmbunătățește funcțiile sistemului cardiovascular, are acțiune emolientă atunci când intră în contact cu membranele sistemului digestiv și, mai ales, are acțiune calmantă în caz de stres sau alte tipuri de tulburări pe fond nervos.

  1. Primul beneficiu intern al acestui ceai de tei este acela că tratează simptomele răcelii și gripei, uneori chiar și ale bronșitelor. Acest lucru se datorează mucilagiilor care ajută la reducerea inflamațiilor în contact cu mucoasa bucală și cea a gâtului. De asemenea, consumul de ceai de tei are acțiune asupra glandelor sudoripare, ceea ce înseamnă că favorizează transpirația, stabilizând astfel temperatura corpului.
  2. Acest ceai de tei are un efect calmant în caz de stres, nervozitate sau alte tulburări pe fond nervos. S-a remarcat faptul că ceaiul de tei combate anxietatea și promovează relaxarea. Prin rolul sedativ are acțiune calmantă asupra Sistemului Nervos Central, inducând prin consum stări de relaxare și liniște.
  3. Un alt beneficiu al acestui ceai de tei este acela că detoxifică organismul. Datorită acțiunilor asupra glandelor sudoripare, ceaiul de tei ajută la eliminarea toxinelor din organism.
  4. Consumul regulat de ceai de tei îmbunătățește funcțiile sistemului digestiv. Agenții carminativi (responsabili pentru calmarea durerilor abdominale) din componența ceaiului de tei ajută la calmarea tulburărilor digestive. Acești agenți pot ameliora, de asemenea, indigestiile însoțite de crampe, grație efectului antispasmodic al acestora.
  5. Printre altele, consumul de ceai de tei are un efect de relaxare. Datorită efectului calmant, ceaiul de tei contribuie la ameliorarea insomniilor. Ceaiul de tei are, de asemenea, și efect anticonvulsiv.
  6. Printre beneficiile acestui ceai de tei se numără și întărirea sistemului imunitar. Mulțumită funcțiilor antibacteriene ale compușilor din ceaiul de tei, acesta ajută organismul, oferindu-i rezistență la bacterii și viruși.
  7. Un alt beneficiu al consumului de ceai de tei este acela că are efect diuretic. Datorită acestui efect diuretic, ceaiul de tei se recomandă în dietele și curele alimentare de slăbit, deoarece prin intermediul acestuia se elimină apa, atât prin urină, cât și prin transpirație, ceea ce ajută la menținerea greutății optime a corpului.
  8. De asemenea, acest ceai de tei este cunoscut și pentru efectul antiinflamator. Grație proprietăților antioxidante, ceaiul de tei ameliorează durerile musculare și pe cele ale ligamentelor.

Beneficiile externe ale consumului de ceai de tei

Pe lângă beneficiile pentru uz intern ale ceaiului de tei există și beneficii pentru uz extern. Datorită acestor proprietăți, ceaiul de tei a căpătat o popularitate tot mai mare în industria cosmetică, grație proprietăților curative, hidratante și tonice ale acestuia:

  1. Aplicat pe comprese, iar mai apoi pe cearcănele din jurul ochilor, acesta are un efect de minimizare asupra lor, estompându-le și luându-le din vizibilitatea accentuată. Pentru efectul scontat este nevoie de o rutină cu comprese de ceai de timp pe o perioadă de opt-zece zile.
  2. Printre beneficiile externe ale ceaiului de tei se numără și efectul hidratant al acestora. Ceaiul de tei este folosit în industria cosmetică în compoziția măștilor faciale pentru hidratare.
  3. Ceaiul de tei are, de asemenea, proprietăți tonice odată aplicat pe ten. Mulțumită acestei proprietăți, la baza căreia stau efectul antiinflamator și antiseptic al ceaiului de tei, acesta îmbunătățește vizibil aspectul și calitatea tenului.

Contraindicații în ceea ce privește consumul de ceai de tei

Ceaiul de tei are, pe lângă efectele benefice, și efecte secundare neașteptate, care rezidă în urma consumului în exces sau în anumite cazuri speciale în care acesta nu se recomandă:

  • Consumul de ceai de tei nu se recomandă femeilor însărcinate sau aflate în perioada de alăptare, deoarece împiedică absorbția fierului în organism.
  • În cazul persoanelor care posedă boli cardiovasculare, ceaiul de tei trebuie să fie consumat potrivit sfaturilor unui medic ori este chiar contraindicat, deoarece, consumat în exces, produce accelerarea ritmului cardiac…
  • De asemenea, consumul de ceai de tei recomandat este de maximum trei căni pe zi pentru un adult și maximum o cană pe zi pentru copii.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news