Ceai negru: beneficii pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Share

Ceaiul negru este făcut din frunzele unui tufiș numit Camellia sinensis. Un proces numit oxidare transformă frunzele din verde într-o culoare maro-negru închis.

Ceai negru

Ceaiul negru este, fără îndoială, o băutură foarte iubită în cultura occidentală și pentru un motiv bine întemeiat. Aromele ceaiului negreu fac să fie o băutură satisfăcătoare care poate fi savurată în orice moment al zilei. Cel mai bun lucru dintre toate: ceaiul negru conține o gamă largă de nutrienți care sunt benefici pentru sănătatea organismului uman.

Oxidarea înseamnă că frunzele sunt expuse la aer umed, bogat în oxigen, iar producătorii de ceai pot controla cantitatea de oxidare. Ceaiul negru este un ceai complet oxidat. Ceaiul verde provine din aceeași plantă, dar nu este oxidat.

Varietăți ale ceaiului negru

  • Camellia sinensis assamica este un soi cu frunze mari late a plantei de ceai care este folosită în mod obișnuit pentru a produce ceai negru. Originar din cartierul Assam din India, crește în climă caldă și umedă și este prolific în pădurile subtropicale.
  • Camellia sinensis sinensis este un soi cu frunze mai mici originar din China, care este folosit în mod obișnuit pentru a face ceaiuri verzi și albe. Planta a evoluat ca un arbust crescând în regiunile însorite cu climat mai uscat și mai rece. Se dezvoltă în regiunile muntoase, deoarece are o toleranță ridicată la frig.

Sute de soiuri și plante hibride au evoluat de la aceste soiuri de plante Camellia sinensis de-a lungul timpului. Din frunzele plantei Camellia sinensis sunt făcute ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul oolong și ceaiul pu-erh, ceea ce diferă la aceste ceaiuri fiind modul de procesare.

Beneficiile ceaiului negru

  • Ceaiul negru imbunătățește sănătatea inimii

Ceaiul negru conține un grup de oxidanți numit flavonoli, care ajută la îmbunătățirea funcționării inimii. Pe lângă ceai, flavonoidele se găsesc în legume, fructe, vin roșu și ciocolată neagră. Consumul acestora în mod regulat poate contribui la reducerea multor factori de risc pentru bolile de inimă, incluzând hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, creșterea valorilor trigliceridelor și obezitatea.

  • Ceaiul negru poate ajuta la pierderea în greutate

Ceaiul negru poate contribui la pierderea în greutate și la reducerea riscului de obezitate, prin sprijinirea formării de metaboliți microbieni, care joacă un rol în reglarea metabolismului energetic.

  • Ceaiul negru ajută la combaterea radicalilor liberi

Ceaiul negru naturist este o sursă excelentă de antioxidanți puternici, care pot ajuta la combaterea efectelor negative ale radicalilor liberi asupra corpului dumneavoastră.

  • Ceaiul negru ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Cercetările au arătat că un consum regulat de patru, până la cinci cești de ceai negru pe zi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu 1 până la 2 mmHg, reducând riscul bolilor cardiovasculare.

  • Ceaiul negru ajută la reducerea riscului de cancer

Potrivit unui studiu publicat în revista Cancer Research, un polifenol din ceaiul negru poate ajuta la inducerea morții în celulele canceroase fără a afecta celulele normale, sănătoase. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul la nivelul gurii, faringelui, stomacului, prostatei și vezicii urinare, printre altele.

  • Ceaiul negru ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge

Studiile sugerează că polizaharidele din ceai negru pot ajuta la prevenirea creșterii glucozei în sânge prin întârzierea digestiei amidonului și zaharozei.

  • Ceaiul negru imbunătățește sistemul imunitar

Taninul din ceaiul negru nu îi oferă doar gustul caracteristic. Mai multe studii au arătat că taninurile contribuie la combaterea virușilor cum ar fi cei care cauzează gripa, dizenteria și hepatita.

  • Ceaiul negru ajută la sănătatea orală

Cercetările au constatat că ceaiul negru poate reduce cazurile de cancer oral. Ceaiul negru este o sursă naturală de fluor, contribuind astfel la promovarea smalțului dinților sănătoși. Cercetătorii au constatat că ceaiul negru a ajutat la combaterea a două tipuri de bacterii, Streptococcus mutans și Lactobacillus, care sunt asociate atât cu cariile dentare, cât și cu bolile gingivale. Doza recomandată de ceai negru este de trei sau patru căni pe zi, iar oamenii de știință au aflat că acest ceai continuă să lupte împotriva cariilor, chiar dacă a fost adăugat zahăr în el.

  • Beneficii digestive ale ceaiului negru

Studiile au arătat că ceaiul negru ajută la promovarea creșterii bacteriilor sănătoase din organism, în timp ce inhibă proliferarea bacteriilor rănite. Ceaiul negru a fost deosebit de eficient în a preveni Salmonella și Helicobacter pylori, care sunt responsabile pentru ulcerele de stomac.

  • Ceaiul negru crește nivelul de energie

Consumul moderat de cafeină nu numai că stimulează metabolismul, dar, de asemenea, crește vigilența și funcția creierului în general. Înainte ca ceaiul negru să devină atât de popular ca o băutură de uz casnic, a fost prescris de medicii naturiști ca un tonic pentru stimularea energiei. Acest lucru este cel mai probabil datorat cofeinei. Ceaiul negru conține cafeină, dar numai o treime din cantitatea conținută de cafea.

Efecte secundare ale ceaiului negru

Consumul moderat de ceai negru este sigur pentru majoritatea adulților. Consumul a mai mult de cinci căni pe zi ceai negru poate fi nesigur.

Riscuri

  • Anemie

S-a descoperit că ceaiul negru poate reduce capacitatea corpului de a absorbi fierul, dacă este băut în timp ce se consumă alimente. Persoanele cu antecedente de deficit de fier trebuie să aibă grijă să nu consume ceai negru atunci când iau suplimente de fier sau o masă bogată în fier. De asemenea, ar trebui să lase pauză de o oră între a mânca și a bea ceai negru.

  • Sarcină și alăptare

Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, consumul ceaiului negru în cantități mici este posibil sigur însă nu beți mai mult de trei căni pe zi. Această cantitate de ceai negru asigură aproximativ 200 mg de cafeină. Consumul a mai mult decât această doză recomandată de ceai negru în timpul sarcinii este posibil nesigur și a fost legat de un risc crescut de avort spontan sau al dizabilităților congenitale, de creșterea șanselor de anemie în timpul sarcinii, de riscul de hipertensiune arterială și insomnie.

Dacă alăptați, consumul a mai mult de trei căni pe zi de ceai negru poate face bebelușul mai iritat și îi poate cauza mai multe mișcări intestinale.

  • Probleme cardiace

Cofeina din ceaiul negru poate provoca bătăi neregulate ale inimii la anumite persoane. Dacă aveți o boală cardiacă, utilizați cofeina cu prudență.

Alte riscuri cand consumati ceai negru

Consumați ceai negru cu atenție dacă suferiți de anemie, tulburări de anxietate, diabet, diaree, tulburări de sângerare, convulsii, glaucom, tensiune arterială crescută, osteoporoză, sindromul colonului iritabil, vezică hiperactivă, afecțiuni sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de sân, cancerul uterin, cancerul ovarian, endometrioza sau fibromul uterin…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente