Home SANATATEChirurgie plastica Istoria operatiilor estetice

Istoria operatiilor estetice

autor Elena Yvette
996 views 2 minute timp de citit

Desi in zilele noastre se afla in topul preferintelor la moda, chirurgia plastica nu a fost inventata de vedetele de la Hollywood. Primele operatii de aceasta categorie au fost facute in India, acum 4000 de ani.

operatii estetice

Evident, aproximativ in anul 2000 omenirea nu cauta inca sa perfectioneze aspectul normal, ci urmarea sa repare greselile survenite cum ar semnele dobandite in urma unor rani, accidente etc. sau malformatiile congenitale. Ca urmare, chirurgia estetica de atunci reprezenta chirurgia reconstructiva.

Rinoplastia

Primele operatii estetice s-au bazat pe reconstructia nasului. Taierea nasului reprezenta plata pentru diverse infractiuni, fiind un numar mare de doritori de o astfel de operatie. Este evident faptul ca rezultatele obtinute nu se comparau cu cele de astazi, deoarece, din lipsa de cunostinte, nu se foloseau antibioticele, anestezia sau mediul steril.

Ulterior, chiar si grecii, egiptenii si romanii practicau arta operatiilor plastice. S-a dovedit ca romanii erau apti sa rezolve problemele urechelor taiate in lupta chiar din secolul I. Totodata, semnele pe spate erau considerate o dizgratie, deoarece se stia ca cei cu semne proveneau din randul celor biciuiti sau cei care renuntau sa lupte. De aceea, chirurgii romani erau capabili sa le repare semnele.

Religia, un dezavantaj pentru chirurgia plastica

Arheologii au gasit dovezi cum ca mumiile egiptenilor aveau bandaje sub pielea obrajilor pentru a le pune in evidenta pometii, ceea ce a dus la concluzia ca egiptenii nu aveau dreptul de a face operatii estetice pe oamenii vii.

Pe tot parcursul Evului Mediu, din cauza caderii Imperiului Roman si a dezvoltarii crestinismului, chirurgia plastica a fost lasata in urma. Fiind indemnati de preoti sa nu mai accepte ajutorul medicilor, pe baza premizei ca Dumnezeu hotaraste cine traieste si cine nu, oamenii nu mai erau interesati de aspectul exterior, dand mai multa importanta religiei si spiritualitatii…

In timpul Renasterii, chirurgia plastica si-a reluat locul insa era practicata de barbieri. S-a dovedit ca in acea perioada s-a realizat prima reductie mamara, operatie facuta pe o femeie cu sanii foarte mari.

Abonează-te pe:Yve.ro news

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies