Diafragma si calota cervicala

Share

Cele doua tipuri de contraceptie pentru femei, asemanatoare, sunt diafragma si calota cervicala. Prima dintre acestea este considerata superioara celeilalte.

Diafragma si calota cervicala

Diafragma se va introduce in vagin inaintea actului sexual, avand functia de a tine la distanta spermatozoizii de zona cervixului, iar calota cervicala va fi inserata pe colul uterin, fiind mai mica decat diafragma.

Despre diafragma

Diafragma reprezinta un dispozitiv in forma de cupa din cauciuc subtire sau din silicon care are rolul de a impiedica patrunderea spermatozoizilor.

Acest dispozitiv contraceptiv trebuie inserat inaintea producerii actului sexual si mentinut ulterior 12 ore.

Daca este pastrata cu grija, durata de viata a unei diafragme poate fi de cativa ani, o metoda ieftina, cu exceptia gelului spermicid care trebuie aplicat de fiecare data cand este montata.

Diafragma poate fi folosita de orice femeie, dar mai ales de cele care sunt alergice la latex sau care nu agreaza alte metode contraceptive.

Modul de utilizare are in vedere inaintea introducerii aplicarea pe diafragma a unui gel spermicid. Ulterior, diafragma va fi inserata astfel incat sa acopere colul uterin spre a nu permite spermei sa patrunda acolo.

Avantajul principal al diafragmei este reprezentat de faptul ca permite partenerilor sa fie spontani, dar mai ales de faptul ca poate fi utilizata in timpul menstruatiei fara ca sangerarea sa incomodeze partenerii.

In ceea ce priveste dezavantajele, pentru unele femei diafragma este dificil de introdus in vagin si functioneaza eficient doar in cazul in care este introdusa corect, ceea ce inseamna ca este nevoie de putina experienta.

Din perspectiva efectelor secundare ale folosirii diafragmei, acestea ar putea fi reprezentate de cistita sau de alergia la spermicide.

Diafragma poate fi folosita ani la rand cu conditia de a o verifica spre a observa daca este deteriorata.

Pentru stabilirea dimensiunilor diafragmei se recomanda consultul de specialitate.

Despre calota cervicala

Calota cervicala este o metoda de contraceptie care nu este utilizata foarte des, dar care este foarte eficienta.

Acest dispozitiv este mai mic decat diafragma si seamana cu un degetar mai mare care va fi fixat pe colul uterin.

De cele mai multe ori, calota cervicala va fi inserata intr-un cabinet de planning familial avandu-se in vedere folosirea de spermicid in zona vaginala. La fel ca diafragma, calota cervicala trebuie sa ramana in aceeasi pozitie cel putin sase ore dupa actul sexual…

Printre dezavantajele utilizarii calotei cervicale exista o infectie mai rara numita sindromul de soc toxic, care seamana cu folosirea tampoanelor. Femeile care sufera de aceasta afectiune nu vor putea utiliza calota cervicala.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news