HomeSANATATEContraceptie Metode contraceptive eficiente

Metode contraceptive eficiente

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,1K views
metode-contraceptive in Contraceptie

Rolul metodelor contraceptive este de a impiedica sarcina si de a oferi partenerilor posibilitatea de a alege momentul dorit pentru conceperea unui copil. In prezent, partenerii au de ales dintr-o gama foarte variata de metode contraceptive metoda ideala.

metode contraceptive

Metode de contraceptie disponibile

Metodele de contraceptie hormonala au nu numai rolul de a preveni sarcina, ci si de a regla mestruatia si a diminua durerile premenstruale. Metodele hormonale de contraceptie sunt pilulele, injectiile, plasturii hormonali, inelele vaginale contraceptive.

In ceea ce priveste metodele contraceptive intrauterine, acestea ofera protectia de sarcina pana la zece ani, avand o eficacitate foarte mare. Metodele de acest tip sunt reprezentate de inserarea steriletului pana in uter.

Metodele de bariera reprezentate de prezervative, diafragme, calote cervicale, bureti si spermicide nu ofera o protectie la fel de mare precum cea oferita de metodele contraceptive descrise anterior insa protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.

Contraceptia pe baza calendarului nu este o metoda foarte sigura, intrucat ciclul menstrual nu este intotdeauna la fel si in acest mod nu exista garantia cunoasterii datei ovulatiei.

In privinta contraceptiei permanente reprezentate de vasectomie si legarea trompelor uterine, aceasta ofera imposibilitatea de a mai face copii.

Despre metodele contraceptive de urgenta

Metodele de contraceptivitate urgenta se administreaza dupa un contact sexual neprotejat:

  • pastila de a doua zi, care trebuie administrata la maximum trei zile de la contact;
  • dispozitiv intrauterin de cupru, la maximum o saptamana de la contact.

Modul in care influenteaza metodele contraceptive sanatatea

Principalele probleme care pot aparea cand se opteaza pentru o anumita metoda contraceptiva sunt reprezentate de:

  • aparitia hipertensiunii arteriale;
  • istoric medical al familiei cu probleme sangvine;
  • dureri de cap puternice;
  • diagnosticul de diabet zaharat;
  • cancerul mamar;
  • riscul reaparitiei cancerului.

Disponibilitatea metodelor contraceptive pe piata romaneasca

Cele mai accesibile metode contraceptive sunt reprezentate de cele de bariera, acestea putand fi achizitionate fara prescriptie medicala: prezervativele, spermicidele si buretii cu spermicid.

In ceea ce priveste metodele de contraceptie pe o perioada indelungata, acestea au un pret mai ridicat, insa trebuie retinut faptul ca ele vor fi utile luni si chiar ani din acel moment: dispozitive intrauterine, metode de contraceptie injectabile, inele vaginale, legarea trompelor uterine la femei sau vasectomia la barbati.

Contraceptia in cazul adolescentilor si intimitatea

Adolescentii trebuie sa stie ca un consult de specialitate nu va face decat sa ii ajute sa aleaga metoda de contraceptie care li se potriveste si sa aiba control asupra propriei evolutii a corpului si a sanatatii. De altfel, consultul de specialitate ramane confidential.

Contraceptia in cazul adolescentilor

In cazul adolescentilor, aparitia unei sarcini nedorite sau contactarea unei boli cu transmitere sexuala va schimba radical viata acestora, drept urmare se recomanda abstinenta.

Insa, daca adolescentii si-au inceput viata sexuala, atunci este foarte important ca ei sa fie informati si sa cunoasca riscurile la care se expun. In perioada de inceput a vietii sexuale este indicata folosirea prezervativului, intrucat el protejeaza de sarcina nedorita, dar si de transmiterea bolilor sexuale.

Educatia contraceptiva la adolescenti

Dat fiind ca adolescentii isi incep viata sexuala tot mai devreme, este necesar ca acestia sa fie informati despre riscurile la care se expun.

Ei trebuie sa stie ca prezervativul trebuie folosit la fiecare contact sexual.

Metode contraceptive pentru adolescente

Adolescenta nu trebuie sa se simta rusinata de consultul medicului ginecolog, Este bine ca inaintea inceperii vietii sexuale sa mearga la medic pentru un consult de rutina. De asemenea, se recomanda ca adolescenta sa nu se bazeze pe partener in ceea ce priveste protejarea si sa stie ca metoda de contraceptie urgenta va veni cu o serie larga de dezavantaje si reactii adverse.

Despre alegerea metodei contraceptive

Gama variata de metode de contraceptie nu face decat sa ne usureze alegerea, intrucat fiecarui partener i se potriveste un anume tip de contraceptie. Drept urmare, partenerii pot opta atat pentru metode contraceptive reversibile la scurt timp, cat si pentru metode reversibile dupa o perioada indelungata.

Cum afecteaza o sarcina neprogramata viata privata?

O sarcina neprevazuta va avea un impact puternic asupra vietii partenerilor, de aceea alegerea unei metode de contraceptie este foarte importanta…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed