Cauze și tratatament în cazul varicelor

Share

Varicele sunt niște vene superficiale care se dilată exagerat și se afla în zona membrelor inferioare, oferind astfel un aspect inestetic piciorului. Iată câteva cauze care duc la apariția acestora:

Cauze și tratatament în cazul varicelor

Tromboflebita superficială
Motivul numărul unu al apariției acestor varice este tromboflebita, care afectează venele de la suprafața pielii, mai ales de la nivelul gambelor, însă poate afecta și venele membrelor superioare. Aceasta se face remarcată prin apariția unui cheag de sânge la nivelul venelor, care duce la îngroșarea vizibilă a acestora. Tromboflebita superficială poate apărea în urma unui zbor cu avionul, în timpul sarcinii sau atunci când pacientul stă mai mult timp imobilizat la pat sau într-un scaun cu rotile.

Tumoarea abdominală sau fibromul uterin
O alta cauză a apariției varicelor este tumoarea abdominală sau fibromul uterin. Acest fibrom reprezinta o masă celulară ce apare sub forma unei creșteri benigne la nivelul uterului femeilor care se află o vârstă în care se pot reproduce, iar hormonii secretați de organismul femeii duc la creșterea fibromului.

Sarcina
În general, în perioada sarcinii, din cauza volumului sanguin dublat, dar și a kilogramelor în plus, venele devin suprasolicitate, și astfel își fac apariția varicele, sângele stagnând, în loc să se întoarcă la inimă.

Varicele, boală profesională
De obicei, această boală afectează persoanele care, din cauza profesiei, sunt nevoite să petreacă mult timp în picioare (stomatologi, chelneri, frizeri). Simptomele ar trebui să fie ușoare, senzația de arsură sau de greutate în picioare, care devine mai amplificată în timpul zilei sau după mai multe ore de stat în picioare.

Deficienta ereditară
Uneori, și deficiența ereditară în structura țesutului conjunctiv al organismului provoacă apariția varicelor, iar aceasta predispune și la apariția herniilor abdominale, a piciorului plat sau chiar a hemoroizilor.

Dietă sau suplimente din alimentaţie folosite la tratarea varicelor

  • Dieta trebuie să fie bogată în fibre (fructe şi legume proaspete, cereale integrale, seminţe şi nuci, hrişcă);
  • Nu trebuie consumate alimente sărate sau prăjite, carne de porc, grăsimi animale, mezeluri, conserve, mâncare de tip junk food ori produse de patiserie. Trebuie evitată constipaţia, deoarece pune presiune pe vene;
  • Condimentele pot fi folosite şi ele ca tratament pentru varice. Oţetul de mere curăţă şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, uleiul de măsline (folosit în masajul zonelor cu probleme) reduce inflamaţiile, piperul cayenne creşte circulaţia sanguină şi reduce durerea, usturoiul ajută la eliminarea toxinelor din sânge şi îmbunătăţeşte sistemul circulator.

Tratamente naturiste pentru varice

  • Zilnic, se beau două căni de ceai de coada calului, trei căni de ceai de urzică şi se ung cu cremă de gălbenele zonele afectate;
  • Extractul de frunze de ginkgo biloba ameliorează circulaţia sangvină, e vasodilatator, reduce vâscozitatea sângelui şi reface leziunile celulare ale vaselor;
  • Lecitina poate fi utilă în tratamentul varicelor, deoarece favorizează sănătatea sistemului circulator, intervine în metabolismul lipidic şi dizolvă depunerile de colesterol de pe vasele de sânge…

Suplimente pentru tratarea varicelor

  • Afine – sporesc circulaţia sângelui şi întăresc pereţii capilari;
  • Castanele sălbatice – întăresc pereţii şi valvele venelor;
  • Extract din seminţe de struguri – sporeste circulaţia şi ajută la integritatea pereţilor venelor;
  • Vitamina E – favorizează fluxul sanguin, reduce inflamaţia venelor, subţiază sângele;
  • Vitamina C – ajută la însănătoşirea pereţilor venelor;
  • Gălbenele – sub formă de unguent, reduc aspectul umflat al varicelor…

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente