In cazul in care o persoana are parte de afectiuni ce presupun afectarea celulelor tesutului conjunctiv, atunci exista sanse mari sa apara si bolile reumatice, pentru ca hormonii participa si la dezvoltarea functionarii tesutului.
Daca niste componente specifice tesutului conjunctiv se modifica din cauza unor procese hormonale mai putin normale, atunci vor exista si schimbari in proprietatile tesutului, dar si in modul de functionare a acestuia, motiv pentru care apar anumite boli reumatice.
O productie mai mare de hormoni va duce si la o crestere foarte mare a copiilor, fapt care duce la gigantism sau acromegalie, iar la cea din urma se intalneste adesea artrita, boala ce afecteaza articulatiile mari si duce la dureri dese de spate.
O mobilitate prea mare a articulatiilor apare mai des atunci cand boala este destul de avansata, iar cresterea articulatiilor apare din cauza colectionarii fluidelor. De cea mai mare crestere au parte degetele.
Pot aparea si deformari ale posturii, adica o curbare a coloanei vertebrale sau o arcuire a picioarelor. De asemenea, se schimba si zona coloanei, craniului, mainilor sau diferite articulatii, insa un alt semn care nu trebuie ocolit este reprezentat de proeminenta calcaiului.
Hormonul cresterii ajuta ca numarul celulelor cartilaginoase sa fie in crestere, fapt care duce si la o crestere si o curbare excesiva a cartilajelor.
Bolile musculare aparute din cauza hipotiroidiei se caracterizeaza prin contractii musculare intarziate, senzatia de oboseala tot mai frecventa, crampe musculare, miscari mailente, dar si durerea muschilor. O extindere a muschilor s-a intalnit la aproximativ 15% dintre pacienti, insa o contractie a muschilor este observata si mai rar. Inactivitatea si frigul pot afecta simptomele prezente…
Afectarea nervilor prezinta niste simptome dese precum senzatie de amorteala sau furnicaturi. Cel mai frecvent se intalnteste senzatia de amorteala a degetului mijlociu, aratatorului si celui mare.