Galactozemia

Share

Galactozemia reprezinta o boala care se caracterizeaza prin imposibilitatea organismului de a se folosi de galactoza prezenta in zahar, fapt care va duce la acumularea galactozei ce este capabila sa afecteze ochii, creierul, rinichii sau ficatul. In cele mai multe dintre cazuri, la bebelusi se va face un screening al galactozemiei, iar daca aceasta este prezenta si nu se detecteaza, aceasta afectiune poate fi mortala. Daca se identifica, atunci se trateaza printr-o simpla evitare in planul alimentar al galactozei.

Galactozemia

Galactozemia se mosteneste si exista doua forme diferite ale bolii. Galactoza vine in mare parte din zaharul, lactoza care se gaseste in alcatuirea laptelui. Aceasta lactoza este alcatuita din glucoza si galactoza.

Daca un copil care sufera de galactozemie si consuma lapte, atunci nivelul galactozei va creste si va aduce prejudicii ficatului, rinichilor, ochilor sau creierului. Persoanele afectate nu pot tolera nicio forma a laptelui sau oricare alte produse alimentare ce au in compozitie aceasta substanta. O expunere la lactate poate duce la deteriorarea ficatului, insuficienta renala, aparitia cataractei sau chiar retard mintal.

Simptome
– convulsii
– iritabilitate
– letargie
– refuzul copiilor de a consuma lapte
– o usoara crestere in greutate
– icter
– varsaturi
– aminoacidurie
– hepatomegalie
– ascita
– hipoglicemie

Tratament
Din nefericire, nu exista niciun tratament, ci doar o limitare a galactozei din planul alimentar. Zaharul prezent in lapte si folosit si la diferite alimente trebuie evitat neaparat. Bebelusii trebuie sa fie hraniti cu lapte de soia sau lapte fara lactoza…

De obicei, nu trebuie consumat niciun produs ce contine lapte, precum branza, unt, smantana, frisca, margarina, ciocolata, zer sau lapte matern. De asemenea, trebuie limitat si consumul unor fructe si legume, leguminoase, ficat, inima, rinichi sau alte organe ale animalelor. In plus, anumite medicamente pot contine galactoza sau lactoza, astfel ca va fi esentiala citirea prospectului inainte de utilizare.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente