Galactozemia

Galactozemia reprezinta o boala care se caracterizeaza prin imposibilitatea organismului sa se foloseaza de galactoza prezenta in zahar, fapt care va duce la acumularea galactozei

https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/06/Galactozemia.jpg

Galactozemia reprezinta o boala care se caracterizeaza prin imposibilitatea organismului de a se folosi de galactoza prezenta in zahar, fapt care va duce la acumularea galactozei ce este capabila sa afecteze ochii, creierul, rinichii sau ficatul. In cele mai multe dintre cazuri, la bebelusi se va face un screening al galactozemiei, iar daca aceasta este prezenta si nu se detecteaza, aceasta afectiune poate fi mortala. Daca se identifica, atunci se trateaza printr-o simpla evitare in planul alimentar al galactozei.

Galactozemia se mosteneste si exista doua forme diferite ale bolii.

Citește și: Terapia hormonala – beneficii si riscuri

Galactoza vine in mare parte din zaharul, lactoza care se gaseste in alcatuirea laptelui. Aceasta lactoza este alcatuita din glucoza si galactoza.

Daca un copil care sufera de galactozemie si consuma lapte, atunci nivelul galactozei va creste si va aduce prejudicii ficatului, rinichilor, ochilor sau creierului. Persoanele afectate nu pot tolera nicio forma a laptelui sau oricare alte produse alimentare ce au in compozitie aceasta substanta. O expunere la lactate poate duce la deteriorarea ficatului, insuficienta renala, aparitia cataractei sau chiar retard mintal conform my.clevelandclinic.org.

Simptome

– convulsii
– iritabilitate
– letargie
– refuzul copiilor de a consuma lapte
– o usoara crestere in greutate
– icter
– varsaturi
– aminoacidurie
– hepatomegalie
– ascita
– hipoglicemie

Tratament

Din nefericire, nu exista niciun tratament, ci doar o limitare a galactozei din planul alimentar. Zaharul prezent in lapte si folosit si la diferite alimente trebuie evitat neaparat. Bebelusii trebuie sa fie hraniti cu lapte de soia sau lapte fara lactoza…

De obicei, nu trebuie consumat niciun produs ce contine lapte, precum branza, unt, smantana, frisca, margarina, ciocolata, zer sau lapte matern. De asemenea, trebuie limitat si consumul unor fructe si legume, leguminoase, ficat, inima, rinichi sau alte organe ale animalelor.In plus, anumite medicamente pot contine galactoza sau lactoza, astfel ca va fi esentiala citirea prospectului inainte de utilizare.

Abonează-te pe:Yve.ro news

Postat de Elena Rădulescu

Elena Yvette Rădulescu este redactor la yve.ro și absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde a urmat specializarea Media, Comunicare și Jurnalism. De asemenea, Elena a urmat cursuri de prestigiu în domeniul astrologiei, precum The Astrology University și International Academy of Astrology, consolidându-și expertiza în horoscop și interpretarea astrelor. Aceste programe de formare recunoscute internațional i-au oferit cunoștințe aprofundate și tehnici avansate în astrologie, permițându-i să ofere analize precise cititorilor. Cu o pasiune deosebită pentru scris și informare, Elena s-a specializat pe categoriile horoscop, frumusețe și știri, aducând cititorilor conținut de calitate, bine documentat și captivant. Are o atenție deosebită la detalii și tendințele actuale. Articolele ei sunt apreciate pentru stilul clar și abordarea echilibrată a subiectelor, combinând cunoștințele sale jurnalistice cu expertiza astrologică pentru a oferi perspective unice și relevante.

Niciun comentariu încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *