Gusa tiroidiana

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,6K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/06/Gusa-tiroidiana.jpg

Gusa tiroidiana se caracterizeaza printr-un volum crescut al glandei tiroide, care este de mici dimensiuni, in forma de fluture si amplasata in partea anterioara a gatului. Aceasta tiroida produce hormoni ce sunt capabili sa controleze cateva functii importante ale organismului, precum temperatura corpului, cresterea sau ritmul cardiac.

Gusa tiroidiana

Cantitatea acestui tip de hormoni poate scadea sau creste, in unele cazuri chiar in acelasi timp, insa ambele momente apar cand o persoana sufera de gusa tiroidiana, chiar daca nivelul hormonilor poate fi normal. Daca este tratata gusa tiroidiana, simptomele vor fi tinute sub control.

Cauze
Cauza cel mai des intalnita, care duce la aparitia acestei afectiuni, este un nivel al iodului prea scazut in dieta, dar in anumite situatii va putea fi vorba si de anumite boli, tulburari sau diferite medicamente.

Boli autoimune: printre acestea se numara bolile Graves si Hashimoto, care apar in momentul in care glanda este atacata de sistemul imunitar care se va apara normal impotriva bolilor, iar adevaratele probleme apar atunci aceasta va fi atacata de catre sistemul imunitar.

Alte boli: cancer, Plummer, tiroidita Riedel sau altele precum chisturile tiroidei.
Medicamente: cel mai des intalnite sunt cele folosite la tratarea bolilor de natura psihica.

Simptome
– senzatia sufocarii ori tuse;
– inflamarea venelor gatului si inrosirea fetei;
– vocea mai ragusita;
– respiratia zgomotoasa;
– durere ori simplu disconfort in timpul inghitirii alimentelor sau lichidelor;
– probleme de respiratie in timpul unor diferite pozitii ale corpului…

Cazurile timpurii de gusa tiroidiana se vor trata cu hormoni tiroidieni gasiti in pastile. In cazul persoanelor la care aceste medicamente nu mai au niciun efect, cel mai bun tratament este reprezentat de interventia chirurgicala in cazul in care glanda se afla intr-o continua crestere. Daca glanda este mare incat sa fie nevoie de comprese in zona gatului, atunci este clar ca este nevoie de o interventie chirurgicala.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed