Criza de fiere poate fi tratata si ameliorata

Share

Criza de fiere, denumită și criză biliară, se manifestă printr-o durere puternică în zona dreaptă abdominală, urmată de stări de vomă sau chiar vărsături.

criza de fiere

Probabil majoritatea dintre noi am auzit de criza de fiere însă trebuie să știm ceea ce produce criza de fiere și, cel mai important, trebuie să știm cum putem combate această criză.

În primul rând, criza de fiere apare în general în momentul în care apare un blocaj al drenării bilei (fierii) în intestinul subțire, așadar criza de fiere apare atunci când nu se pot eliminat elementele „toxice” din organism.

Din momentul în care apare criza de fiere, durerea abdominală va dispărea atunci când bila își va relua cursul normal de funcționare.

În al doilea rând, trebuie să cunoaștem cauzele care duc la criza de fiere, acestea pot fi diverse, din anumite motive, precum:

  • Una dintre cauzele frecvente care pot duce la criza de fiere este prezența pietrelor în zona bilei sau chiar pe aceasta.
  • O altă cauză care duce la criza de fiere este prezența „nămolului” la nivelul bilei; cu alte cuvinte, bila nu poate secreta toxinele în mod normal.
  • Criza de fiere poate apărea și din cauza anumitor mutații la nivelul acesteia care i-ar putea îngreuna secreția biliară, mutații precum: fierea răsucită, fierea „strangulată” sau traversată de un „cordon”.

În al treilea rând, în momentul în care dorim să știm mai multe despre criza de fiere nu trebuie să omitem simptomele; acestea ne pot indica dacă suferim de criza de fiere sau de o altă maladie.

Simptome prezente în momentul când avem criza de fiere

  • Criza de fiere prezintă durere abdominală în partea dreaptă; această durere poate să fie „fină” sau intensă, mergând de la ușoară până la acută. În cele mai multe cazuri, criza de fiere apare în timpul serii sau noaptea, după ce pacientul a consumat o masă copioasă și grea, astfel îngreunând secreția biliară.

Durerea prezentată în momentul în care apare criza de fiere poate dura între 30 și 60 de minute însă uneori poate dura chiar și ore întregi, putând să se agraveze și cerând asistență medicală.

  • Stări de vomă urmate uneori și de vărsături.
  • Dureri ale emisferei drepte sau stângi, niciodată a ambelor emisfere în același timp.
  • Criza de fiere prezintă și stări de amețeală.

Pentru criza de fiere există remedii medicamentoase (acestea trebuie să fie prescrise doar de către medicul specialist, în caz contrar medicamentele pot înrăutăți situația în care vă aflați), dar și remedii naturiste precum ceaiurile de diverse plante medicinale.

Lista planetelor medicinale și acțiunile acestora asupra organismului în timpul în care este prezentă criza de fiere:

  1. Sunătoarea
  • Ceaiul de sunătoare este un remediu foarte eficient atunci când își face apariția criza de fiere. Se va face infuzie din florile de sunătoare, punându-se o linguriță de sunătoare la o cană de apă.

Apa se va fierbe bine (chiar să clocotească), iar apoi se vor adăuga florile de sunătoare, se pot fierbe și împreună (apa și florile de sunătoare). Ceaiul de sunătoare se va bea de două – trei ori pe zi, câte o cană de fiecare dată.

  • Sunătoarea se poate utiliza și sub formă de ulei pe care îl poți administra după fiecare masă principală a zilei, deoarece ajută la secreția biliară.

Rețeta pentru uleiul de sunătoare:

  • 20g de sunătoare mărunțită.
  • 20ml de alcool.
  • 200ml de ulei de floarea-soarelui.
  • În primul rând, se vor macera pentru 12 ore cele 20g de sunătoare mărunțită în 20ml de alcool, apoi se adaugă 200ml de ulei de floarea-soarelui și se fierbe la bain-marie timp de trei ore. Când se va fierbe la bain-marie se va utiliza focul la treapta cea mai mică. După ce se va fierbe, se va mai lăsa la macerat pentru încă două sau trei zile.
  • După ce au trecut cele două sau trei zile, amestecul se va strecura și se va mai lăsa la repaus timp de 24 de ore. Ceea ce se va obține în urma strecurării se va pune într-o sticluţă (sau mai multe) și se va închide ermetic. Trebuie să se obțină un lichid de culoare închisă, pe care va trebui să-l utilizați în gramajul unei lingurițe după fiecare masă principală pe care o luați.
  1. Florile de gălbenele
  • Rolul florilor de gălbenele este în principal acela de antiinflamator și sedativ însă acestea au și rolul de stimula secreția biliară (fiind, de altfel, foarte benefic în timpul unei crize biliare).
  • Ceaiul de gălbenele: pentru o cană de apă clocotită se vor folosi două lingurițe de flori de gălbenele (acestea pot fi și fierte împreună cu apa), se vor lăsa la infuzat timp de 15 minute, iar apoi infuzia se va bea pe tot parcursul zilei (această infuzie nu este recomandată femeilor însărcinate).
  1. Salvia se dovedește a fi un aliat foarte bun atunci când vine vorba de criza de fiere, deoarece această stimulează secrețiile biliare, este antiinflamatoare și ușor sedativă.

Ceaiul de salvie se realizează punându-se la o cană de apă o linguriță de salvie. Acesta se lasă la infuzat și se va bea în cantitate de două căni pe zi; de asemenea, această infuzie nu este recomandată femeilor care alăptează.

  1. Se pot face și combinații dintre plantele enumerate mai sus, cum ar fi sunătoarea și florile de gălbenele sau sunătoarea și menta. Acestea au rolul de a „liniști” organismul, de a „curăța” și de a ajuta la secrețiile biliare, iar proprietatea lor de a fi ușor sedative va ajuta la calmarea durerilor abdominale.

Alimentele pe care nu trebuie să le consumi în timpul unei crize biliare

Când cineva are criza de fiere, se recomandă să țină un regim strict, în care să se consume doar alimente ușor digerabile; trebuie să se evite alimente precum: prăjelile, mazărea, fasolea, varza, lactatele care au foarte multe grăsimi, carnea grea, precum carnea de vită și cea de porc, tocăturile de orice fel, mezelurile, sarea în exces, pâinea albă, alimentele afumate, cafeaua în exces…

Se recomandă în special supele de pui, carnea de pui pe grătar; a se evita carnea prăjită în prea mult ulei. De asemenea, legumele sunt și ele recomandate atunci când ne confruntăm cu criza de fiere.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente