Aceasta afectiune ce irita mucoasa gastrica se numeste gastrita si se dezvolta din diferite motive, cele mai multe dintre ele avand legatura cu stilul de viata, dar si consumul necorespunzator al medicamentelor. Cel mai important motiv al gastritei este consumarea pentru o perioada mai mare a medicamentelor antiinflamatorii sau aspirine, la fel si consumul bauturilor alcoolice sau stresul.
Simptome
Aceasta afectiune se poate descoperi prin mai multe teste, dar si prin simptomele pacientului. Iata principalele simptome:
-durerile de burta;
-indigestia;
-balonarea;
-varsaturile;
-crampele.
Iata ce alimente trebuie evitate:
-alimentele picante;
-alimentele prajite si cele semipreparate;
-muraturile;
-cafeaua;
-otetul;
-bauturile alcoolice;
-bauturile racoritoare carbogazoase;
-dulciurile si majoritatea prajiturilor.
Iata ce fructe si legume trebuie evitate:
– ceapa cruda;
– varza;
– broccoli;
– fructe necoapte;
– nuci;
– citrice;
– afine;
– rosii.
Iata ce carne trebuie evitata:
-carnea prajita;
-carnea de vita;
-somonul;
-heringul.
Ameliorare
Lichide
Toti specialistii recomanda consumarea a minimum opt pahare de apa zilnic, insa apa poate fi inlocuita si de alte bauturi, dar care nu contin cafeina. Sunt foarte bune ceaiurile sau sucurile proaspete care se dilueaza cu apa, iar acestea nu aduc niciun disconfort in zona abdomenului. Lichidele sunt foarte bune pentru ca ajuta digestia, contribuind atunci cand se regleaza tranzitul intestinal.
Alimente cu fibre
Este benefic ca persoanele afectate sa manance multe fibre, deoarece ajuta la stimularea procesului digestiei, iar alimentele recomandate in acest sens sunt fructele necojite, legumele, fasolea boabe sau cerealele integrale conform spuselor celor de la gastrojournal.org.
Alimente cu amidon
Anumite produse care au in componenta amidon (pastele din grau, painea neagra, macaroanele, cartofii fierti, piureul, fulgii de ovaz) pot fi consumate de persoanele care au parte de aceasta afectiune…
Toate aceste alimente nu se recomanda daca sunt prajite, pentru ca, de cele mai multe ori, vor agrava gastrita. Carnea prajita este greu de digerat, provoaca gaze, balonare si duce si la dureri abdominale.
Citește și: Mănâncă sănătos, fara aditivi alimentari