Totul despre ovulatie

Share

Inainte de a cunoaste detaliile ovulatiei, trebuie sa se cunoasca mai multe aspecte ale ciclului menstrual.

Totul despre ovulatie

Drept urmare, trebuie stiut ca perioada de la prima zi a menstrei si pana la ovulatie poarta numele de faza foliculara, iar perioada corespunzatoare zilei de ovulatie pana la prima a menstrei reprezinta etapa luteala, care se incheie in aproximativ doua saptamani si jumatate.

Despre perioada menstruala

In ovare se dezvolta in fiecare luna in jur de zece foliculi, dintre care cel dominant va fi eliberat la ovulatie, ovulatie care va avea loc la maximum o zi de cand acesta va fi eliberat de ovar.

La fiecare ciclu, hormonii responsabili de reproducere au rolul de a stimula functionalitatea ovariana. Drept urmare, ovocitele vor creste spre a raspunde actiunilor hormonilor acestora, ovocite care se dezvolta pe parcursul a catorva luni sau care raman latente.

Dupa eliberarea ovulului, acesta va ajunge prin trompa uterina la uter, supravietuind 24 de ore, timp in care sperma supravietuieste si cinci zile. Asadar, femeia poate concepe un copil si inaintea ovulatiei.

In urma ovulatiei, foliculul va produce progesteron, hormon responsabil de pregatirea mucoasei uterului in cazul aparitiei unui ovul fecundat.

In cazul in care ovulul nu va fi fecundat, foliculul gol se va diminua, ducand la cresterea estrogenului si la scaderea progesteronului.

In cazul in care acesti hormoni sunt in cantitati mici, atunci mucoasa uterina se va descompune, fiind eliminata in timpul menstrei.

Trebuie stiut ca in cazul unei femei aflate la varsta pubertatii, ovarele sale detin trei sute de mii de foliculi si va ovula pe parcursul intregii vieti cam trei sute de ovule.

Trebuie cunoscut si faptul ca o femeie nu va ovula de mai multe ori intr-o luna.

Semne si simptome in cazul ovulatiei

In timpul ovulatiei, femeia va acuza diverse simptome sau semne. Printre acestea se numara:

  • dureri bruste la nivelul inferior al abdomenului;
  • temperatura bazala mai ridicata cu un grad Celsius;
  • mucus cervical mai aluncecos decat de obicei;
  • cervix pozitionat mai sus, mai moale si mai umed;
  • pete de sange din pricina valorilor mici ale estrogenului;
  • sensibilitate a sanilor;
  • balonare;
  • cresterea libidoului;
  • stari emotionale accentuate;
  • greturi.

Despre depistarea perioadei fertile

Pe langa depistarea semnelor si simptomelor specifice ovulatiei, femeia poate determina aceasta perioada si prin alte metode: teste pentru masurarea nivelului hormonului luteinizant, metoda calendarului, testele sangvine sau ecografia…

Inainte de toate aceste teste, femeia trebuie sa isi cunoasca durata ciclului menstrual si sa consulte medicul specialist pentru mai multe informatii.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news