Grâul germinat. Beneficii incredibile aduse sănătății

Share

Grâul germinat se obţine din grâul simplu, care este pus la încolţit. Grâul germinat este diferit de germenii de grâu.
Grâul este una din cele mai cultivate cereale, atât în România, cât și în lume. Grâul este originar din Asia Centrală, Asia Mică, Bazinul Mediteranean și Etiopia. El este cunoscut încă din neolitic.

În zilele noastre sunt folosite două feluri de grâu, grâul moale, cel din care se face pâinea și grâul tare, cel din care se face grișul și se fabrică pastele făinoase. Toate cerealele sunt deficitare în lizină și metionină, doi dintre aminoacizii esenţiali.

Ce conţine un bob de grâu complet

1. Vitamine
• Beta carotene;
• Total carotenoizi;
• Vitamina B1;
• Vitamina B2;
• Vitamina B3;
• Vitamina B5;
• Vitamina B6;
• Vitamina B8;
• Vitamina E.

2. Aminoacizi:
• Alanină;
• Arginină;
• Acid aspartic;
• Cistină;
• Acid glutamic;
• Glicină;
• Histidină;
• Izoleucină;
• Leucină;
• Lizină;
• Metionină;
• Fenilalanină;
• Prolină;
• Serină;
• Treonină;
• Triptofan;
• Tirosină;
• Valină.

3. Aminoacizi acizi grași:
• Acid palmitic;
• Acid stearic;
• Acid palmitoleic;
• Acid oleic;
• Acid linoleic;
• Acid linolenic.

4. Carbohidraţi:
• Fructoză;
• Sucroză;
• Amidon;
• Celuloză;
• Acid poliuronic;
• Acid fitic.

5. Purine:
• Total purine;
• Adenină;
• Guanină.

6. Fosfolipide:
• Total fosfolipide;
• Fosfatidilcolină;
• Fosfatidiletanolamină;
• Fosfatidilinozotol.

7. Steroli:
• Total steroli;
• Beta sitosterol.

8. Minerale:
• Sodiu;
• Potasiu;
• Magneziu;
• Calciu;
• Mangan;
• Fier;
• Cobalt;
• Cupru;
• Zinc;
• Nichel;
• Crom;
• Molibden;
• Fosfor;
• Clor;
• Iod;
• Bor;
• Seleniu;
• Silicon.

Proprietăţi medicinale

Grâul are următoarele proprietăţi medicinale. El este:
• Antidiuretic prin seminţe;
• Antiinflamator, antimicrobian și diuretic prin rădăcină;
• Emolient;
• Laxativ;
• Nutritiv;
• Reconfortant;
• Remineralizant;
• Tonic general.

Afecţiunile în care grâul poate acţiona cu succes și aduce vindecarea sunt următoarele

• Demineralizarea oaselor;
• Abcese;
• Acnee;
• Eritem;
• Eripizel;
• Furuncul sau furunculoză;
• Impetigo;
• Infecţii cutanate purulente;
• Iritaţii cutanate;
• Panariţiu;
• Prurit;
• Scabie;
• Afecţiuni endocrine;
• Anemie;
• Afecţiuni maligne;
• Diabet zaharat;
• Obezitate;
• Afecţiuni neuromusculare;
• Afecţiuni neurologice;
• Afecţiuni ale sistemului nervos vegetativ;
• Urticarie;
• Afecţiuni cardiace;
• Ateroscleroză;
• Afecţiuni digestive;
• Afecţiuni hepatice;
• Litiază biliară;
• Colită membranoasă;
• Constipaţie cronică;
• Diaree;
• Dispepsie;
• Dureri epigastrice;
• Hemoroizi;
• Meteorism;
• Adenom de prostată;
• Impotenţă sexuală;
• Fibrom uterin;
• Sterilitate;
• Prostatită;
• Tuse;
• Afecţiuni renale;
• Infecţii urinare;
• Cistită;
• Retenţie urinară;
• Pielită;
• Febră tifoidă;
• Antrax;
• Viroză respiratorie;
• Difterie;
• Tuberculoză;
• Dizenterie;
• Laringită;
• Arsuri;
• Rahitism;
• Nevroză;
• Depresie;
• Psihastenie;
• Sarcină;
• Alăptare;
• Reumatism;
• Entorsă;
• Astenie fizică;
• Febră;
• Dureri retosternale;
• Insomnie;
• Escoraţii;
• Tumefacţii;
• Tenesme;
• Convalescenţă;
• Afecţiuni degenerative;
• Îngrijirea părului;
• Creștere.

Ce sunt germenii de grâu?

Germenii de grâu îi putem obţine, la moară, prin macinarea grâului. Germenii de grâu se află în seminţe, iar grâul germinat se obţine prin germinarea întregului grăunte de grâu. Germenii de grâu sunt foarte bogaţi în lipide. Compoziţia grâului germinat este foarte apropiată de cea a grâului negerminat. Un germene de grâu conţine proteine în proporţie de 42%, substanţe grase 12% și vitamine, minerale și enzime 6%.

Din germenii de grâu se extrage un ulei cu proprietăţi vindecătoare, care este bogat în vitamine, acizi grași și steroli.

Compoziţia uleiului de germeni de grâu este următoarea

1. Vitamine:
• vitamina E;
• vitamina K.

2. Acizi grași:
• Acid palmitic;
• Acid stearic;
• Acid arahidic;
• Acid palmitoleic;
• Acid oleic;
• Acid linoleic;
• Acid linolenic;
• Acid eicosanoic.

3. Steroli:
• Total steroli;
• Colesterol.

Grâul germinat…puțină istorie

Folosirea în alimentaţie a grâului germinat este mai veche decât Biblia. Manuscrisele străvechi din jurul anului 3000 î.H. ne povestesc că locuitorii Asiei, cu precădere chinezii, foloseau grâul germinat în alimentaţia lor zilnică. Populaţia tribului Hunza din China este cunoscută pentru longevitatea oamenilor ei datorită folosirii, în alimentaţia zilnică, a grâului germinat.

Proprietăţi nutriţionale

Grâul germinat are proprietăţi nutriţionale importante. Acestea sunt:

  • În procesul de germinare al boabelor de grâu se produc enzime, care transformă carbohidraţii în zaharuri simple, proteinele în aminoacizi și lipidele în acizi grași și, astfel, sunt mai ușor de digerat și de asimilat.
  • În procesul de germinare crește cantitatea de vitamine, în special de vitamina C. Vitaminele de sinteză din farmacie sunt obţinute din gudron de cărbune și derivaţi ai petrolului și au efecte secundare. Vitaminele din grâul germinat ne menţin o stare bună de sănătate.
  • Grâul germinat este mai bogat în complexul de vitamina B decât grâul negerminat, astfel că vitamina B1 sau tiamina, vitamina B2 sau riboflavina și vitamina B3 sau niacina se găsesc aici în cantităţi mult mai mari. Complexul de vitamine B ne ajută să digerăm carbohidraţii și ne mărește rezistenţa la infecţii. Vitamina B mai este numită și vitamina antistres, deoarece echilibrează funcţionarea sistemului nervos și diminuează stresul.
  • Grâul germinat este de 3 ori mai bogat în vitamina E de o mai bună calitate decât grâul negerminat. Vitamina E este un bun antioxidant, ajută ca substanţele nutritive valoroase să nu fie pierdute sau distruse, ne protejează inima și stimulează fertilitatea. Vitamina E din boabele de grâu germinat crește lactaţia la femeile care alăptează și elimină sterilitatea. Această vitamină mai este numită și vitamina fertilităţii.
  • Grâul germinat conţine antioxidanţi naturali, precum vitaminele A, C și E, care încetinesc și chiar inversează procesul de îmbătrânire.

Reţete cu grâu germinat

retete cu grau germinat

1. Salată de roșii cu brânză și grâu germinat
Avem nevoie de jumătate de kg de roșii, o ceapă mică, 100 gr grâu germinat, 150 gr brânză de vaci, pătrunjel proaspăt, zeamă de lămâie, sare, ulei de floarea soarelui și condimente după gust.
Legumele se spală, se taie și se amestecă cu celelalte ingrediente într-un castron.

2. Salată de ţelină cu grâu germinat
La această salată folosim 2 ţeline mari, 100 gr de grâu germinat, 1 măr și maioneză sau smântână.
Ţelina și mărul se curăţă, se spală și se dau pe răzătoare. Se pun într-un vas mare în care se adaugă grâul germinat și maioneza sau smântâna. Se amestecă și se consumă proaspete.

3. Salată de varză roșie cu grâu germinat
Pentru această salată avem nevoie de 1 bucată varză roșie, 2 cepe mici, 100 gr de grâu germinat, sare și condimente după gust. Curăţăm, spălăm și tocăm varza roșie fideluţă și apoi o punem într-un vas mai mare. Ceapa o tocăm julien și o punem în vas peste varză. Adăugăm grâul germinat, sarea și condimentele. Le amestecăm și le servim proaspete.

4. Castraveţi cu iaurt și grâu germinat
Avem nevoie de 2-3 castraveţi, un pahar de 250 gr de iaurt, 100 gr de grâu germinat și frunze de mentă. Tăiem castraveţii cuburi sau felii și îi punem într-un castron. Turnăm peste ei iaurtul și grâul germinat, amestecăm și decorăm cu frunze de mentă. Se consumă imediat…
Poftă bună!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news