Ayurveda te ajuta sa slabesti

Share

Ce este Ayurveda?
Ayurveda este un sistem vechi de vindecare ce vine din India. Cuvantul „ayurveda” vine din sanscrita si inseamna: „ayu”=” viata” si „veda”= „stiinta”. Aceasta stiinta presupune folosirea condimentelor ca produse-minune.

Cuprins:

ayurveda

Condimentele sunt o metoda terapeutica plina de savoare, care te ajuta sa te vindeci si sa ai o dieta sanatoasa.

Ayurveda este un sistem de mentinere a sanatatii, dar este in acelasi timp si un stil de viata. Cand vine vorba de scaderea in greutate, un specialist sau un nutritionist ayurvedic poate recomanda includerea in dieta obsnuita a anumitor condimente.

Anumite retete simple care au fost transmise din generatie in generatie, sunt secretele scaderii in greutate. Se pune accent pe mancaruri care au proprietati antivirale, antibacteriene si antiinflamatoare. Reducerea inflamatiei duce la scaderea in greutate.

Cutia cu condimente ayurveda

Aceasta „ cutie” numita masal thani este un aranjament complet de condimente dintr-o bucatarie indiana. Culorile si aromele exotice ale acestor condimente pot transforma un preparat obisnuit intr-unul divin.

Cele mai multe condimente au efecte terapeutice, astfel incat fiecare masa poate deveni o oportunitate de a-ti imbunatati starea de sanatate.

Un condiment puternic si important in prevenirea bolilor este asafoetida. Inca din vechi timpuri era parte importanta a procesului de vindecare in medicina indiana. Este un condiment care ajuta la eliminarea gazelor din stomac si are efect benefic asupra afectiunilor spasmodice. Este un agent digestiv si sedativ. Ajuta intestinele, are proprietati antioxidante, protejeaza celulele de radicalii liberi si lupta impotriva cancerului.

Piperul negru stimuleaza papilele gustative, imbunatatind digestia. Stimuleaza arderea grasimilor. Te mentine slaba dandu-ti in acelasi timp energie.

Turmericul este ingredientul principal in multe preparate indiene. Are multe proprietati benefice: trateaza problemele cu vezica, indigestia, infectiile. Este folosit in tratarea bolii Alzheimer, a artritei, a astmului, colicilor, dermatitei, diareei, a gazelor, colesterolului marit, durerilor intestinale, sindromului de colon iritabil, psoriazisului.

Condimentele din mancare trebuie sa amplifice savoarea preparatelor, nu sa le copleseasca. Multe condimente isi elibereaza savoarea si aroma cand sunt sotate in unt sau ulei. Unele pot fi prajite. Asta le schimba aroma si culoarea.

Cand prajesti condimentele, asigura-te ca le indepartezi de la sursa de caldura cand se elibereaza aromele. De asemenea, trebuie sa amesteci continuu pentru a evita arderea lor. Cauta, pe cat posibil, condimente organice si depoziteaza-le in cutii aerisite, departe de caldura si lumina.

Alege mancaruri pure (satvice)

Calitatea acestor mancaruri ajuta la calmarea, la limpezirea mintii. Aceste mancaruri dau sanatate si vitalitate corpului. Exemple de astfel de mancaruri: fructe si legume proaspete si organice, miere cruda, cereale, boabe, migdale, laptuci, lapte neprocesat, unt topit, nuci si seminte. Aceste mancaruri sunt moi, dulci, proaspete, au arome delicate si ar trebui sa fie servite la temperatura camerei.

Opusul mancarurilor satvice sunt cele tamasice, adica procesate. Cand mancam astfel de produse simtim: confuzie, ignoranta, inertie.

Exemple de astfel de mancaruri: branza, resturile, mancare prajita, inghetata, fermentata, carne rosie, alcool si ciuperci. Aceste mancaruri sunt: uscate, vechi, mucegaite, grele, moarte, procesate, conservate, fara gust si greu de procesat de catre corp.

Cele 6 gusturi si ce fel ce corp ayurveda ai

Gatitul Ayurveda include 6 gusturi care sunt folosite pentru a echilibra preparatele. Include toate aceste gusturi in dieta ta zilnica si ea va deveni divina si vindecatoare: dulce, acru, sarat, amar, iute si astringent.

Iata cateva exemple pentru fiecare din cele 6 gusturi:
–    Dulce: migdale, zahar, lapte, orez, grau, boabe mari
–    Sarat: sare, alge de mare, gustari sarate
–    Acru: lamaie, iaurt, branza, rosii, fructe acre, murate, curmale
–    Iute: ghimbir, mustar, usturoi, condimente iuti, ridichi, chili
–    Astringent: boabe, laptuci, rodii, banane crude, rubarba, turmeric, ciocolata

Fiecare gust are abilitatea sa: completeaza elementele nutritive, scade poftele si echilibreaza apetitul si digestia.

Cele 6 gusturi ne afecteaza dosha (constitutia corpului) in mod diferit. Potrivit stiintei ayurvedice, fiecare dintre noi avem un mix de 3 principii minte/corp. Acestea creeaza caracteristicile noastre fizice si mentale.

Aceste 3 principii de numesc doshe. Cei mai multi dintre noi avem 2 doshe dominante si una mai putin evidentiata.

Cele 3 doshe sunt: Vata, Pitta si Kapha.

Dosha Kapha
Kapha este cel mai mare tip de corp. Din punct de vedere fizic, oamenii cu acest tip de corp au coapse/umeri largi, par des si gros. Mental, Kapha invata mai incet, dar au memorie buna. Din punct de vedere emotional, sunt oameni leali, stabili si de incredere.

Dosha Pitta
Oamenii Pitta sunt de constitutie medie. Fizic, au un tonus muscular bun. Se simt intotdeauna calzi. Chelesc si incaruntesc prematur. Au un ten rosiatic, au un nivel ridicat de energie si au o digestie foarte buna – pot manca aproape orice. Din punct de vedere mental, sunt oameni foarte inteligenti, ambitiosi si atenti. Din punct de vedere emotional, putem spune ca  iubesc viata, au tendinta de a fi perfectionisti si se irita usor.

Dosha Vata
Oamenii Vata sunt cei mai delicati. Oamenilor Vata le e greu sa se ingrase. Din punct de vedere fizic, sunt oameni subtiri cu structuri osoase proeminente si au un tonus muscular foarte slab. Din punct de vedere mental, invata usor si uita la fel de usor, le plac shimbarile si sunt foarte creativi. Oamenii Vata sunt, din punct de vedere emotional, excitati, entuziasti, dar si anxiosi.

Stiindu-ti constitutia pot selecta gusturile care ti se potrivesc.
Pentru Pitta: alege mai mult dulce, amar si iute. Foloseste condimente precum turmericul sau piperul pentru a te calma.

Pentru Vatta: alege mai mult sarat, acru sau dulce. Foloseste condimente precum ghimbirul sau chimionul.

Pentru Kapha: alege mai mult amar, iute sau astringent. Condimente precum turmenicul, chimionul si ghimbirul te pot stimula.

Bucataria ayurvedica: supa vindecatoare mung dal

Aceasta supa este unul din preparatele cele mai apreciate in ayurveda. Acest preparat este tridoshic, adica echilibreaza toate cele 3 doshe mai ales cand este pregatit cu condimente potrivite pentru fiecare dosha. Este un preparat foarte nutritiv, destul de usor de digerat. In general, nu provoaca gaze si balonare. Este bun si pentru a scapa de cei cativa cm in plus de pe talie.

Detoxifierea zilnica ayurvedica

Detoxifierea zilnica este foarte importanta. Incepe ziua cu o cana de apa calda, adauga 1 lingura de miere nepasteurizata si o jumatate de lamaie stoarsa. Poti pune si ghimbir proaspat. Acest amestec ajuta la detoxifiere si la digestie.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news