Vitamina B12 se gaseste sub forma naturala in anumite alimente (produse animale ca fructele de mare, carnea de pasare, de vita, de porc si in produse lactate), se gaseste adaugata in alte produse (ca cerealele cu adaos de vitamina); se gaseste si sub forma de supliment.
Cuprins:
Probabil ca ai facut tot ce se putea pentru a te umple de energie, dar tot te simti fara putere. Nu esti singura. Poate vrei sa incepi sa cauti altundeva raspunsul la problema ta. Cauza lipsei de energie poate fi nivel scazut de vitamina B12, o vitamina care sta la baza abilitatii corpului de a face ADN pentru celule noi, care formeaza celule rosii sanatoase si care transforma ceea ce mancam in energie pentru metabolim. Aceasta problema este deseori trecuta cu vederea.
De ce lipsa de vitamina B12 este o problema importanta? Intr-un timp scurt, un nivel scazut de vitamina B12 poate duce la oboseala puternica, la schimbari de dispozitie, la dementa si te impiedica sa ai un nivel de energie ridicat. Pe termen lung, o deficienta severa de B12 poate duce la degradarea definitiva a nervilor. Aceasta problema trebuie sa fie descoperita din timp.
Simptomele unei deficiente de vitamina B12
– Lipsa de energie;
– Schimbari neobisnuite de dispozitie;
– Dificultate in concentrare si in amintirea unor lucruri;
– Amortire si furnicaturi in maini sau picioare;
– Limba inflamata, rosie, crapata.
Cine prezinta un risc mai mare?
Dietele, medicamentele si stilurile de viata s-au schimbat dramatic. Care a fost impactul asupra vitaminei B12? Iata cateva raspunsuri:
Daca iei anumite medicamente. Asimilarea vitaminei B12 apare in stomac. Acidul din stomac joaca un rol important in asimilarea vitaminei. Daca iei medicamente care suprima producerea de acid gastric prezinti un risc mai mare de aparitie a deficientei. Consumul regulat de aspirina, dar si medicamente pentru diabet precum Metformin, este de asemenea asociat cu un risc mai mare de aparitie a unei deficiente.
Daca ai fost supusa unei interventii chirurgicale gastrointestinale sau daca ai anumite afectiuni gastrointestinale. Bypass-ul gastric sau alte interventii chirurgicale la stomac compromit abilitatea corpului de a asimila normal vitamina B12. Daca ai bolile Chrohn sau Celiac poti avea probleme cu asimilarea vitaminei B12 din mancare sau poti avea probleme cu producerea factorului intrinsec, un compus necesar in puterea de a asimila B12 in intestinul subtire.
Daca ai peste 50 ani. Schimbarile care apar in stomac pe masura ce imbatranim pot reduce productia de acid gastric. In acest caz, nu mai poti asimila cantitatea necesara de B12 din mancare. De aceea, se recomanda ca cei peste 50 ani sa ia 25-100 mcg/zi de B12.
Iata patru dintre cele mai puternice moduri de a include mai multa B12 in dieta ta:
Incepe cu un mic dejun al campionilor
Cerealele pentru micul dejun cu adaos de vitamine sunt ieftine si reprezinta un mod simplu de a-ti lua vitamina B12 de care ai nevoie. Verifica eticheta produselor si alege cerealele integrale care iti dau 25-100% din aportul zilnic necesar de B12.
Adauga si 50 ml de spuma de lapte organic sau cu putine grasimi, ori de iaurt pentru un procent de 15-20% din doza zilnica.
Consuma scoici
Fructele de mare sunt unele dintre cele mai importante surse de B12 de pe planeta. Numai 100 grame de scoici conservate iti dau peste 100% din doza zilnica necesara de B12 si sunt si o sursa excelenta de seleniu, fier, zinc si proteine. Poti cumpara si scoici congelate.
Nu-ti plac scoicile? Inlocuieste-le cu 150-200 grame de sardine, somon sau pastrav.
Incearca o drojdie nutritiva (inactiva)
Daca ai eliminat carnea rosie din dieta, daca esti vegan sau vegetarian, poti incerca o drojdie nutritiva. Aceasta este intarita cu B12 si poate fi o sursa excelenta de vitamine.
Trebuie doar sa presari o lingura/zi in lasagna, in smoothie-uri sau pe deserturi.
Suplimentele de vitamina B12
Este important sa consumam produse bogate in vitamina B12, daca vrem sa evitam o deficienta. Nu trebuie insa sa uitam nici suplimentele si injectiile. Acestea pot fi o optiune buna pentru cei care prezinta un risc mai mare de deficienta.
Exista multe vitamine, tablete orale dizolvabile, acadele speciale sau plasturi care iti dau cantitatea necesara de B12. Trebuie doar sa alegi varianta potrivita pentru tine…
Injectiile pot fi o alegere buna daca ai deficienta de vitamina B12. Dar trebuie sa discuti cu medicul tau despre optiunile potrivite pentru tine.