Home MEDICINA NATURISTA Ceai de catina: beneficii, preparare si proprietati

Ceai de catina: beneficii, preparare si proprietati

autor Nicula Clara
Data publicării: Data actualizării: 1,9K views
Ceai de catina

Ceai de catina pentru a trata artrita, guta, colesterol marit, arsuri gastrice.

Ceai de catina

Un ceai de catina are proprietati antiseptice si de vindecare: amelioreaza inflamatia mucoasei bucale, boli ale gingiilor, ulcere gastrice si alte infectii digestive. De asemenea, acest ceai de catina este un agent imunostimulator si imunomodulator: calmeaza frigul si febra. Mai mult decat atat, ceaiul de catina este un vasoprotector, prin urmare poate fi utilizat pentru a contracara fragilitatea capilara.

Catina este o planta cu mai multe proprietati, raspandita in zonele desertice din Asia Centrala si pe coastele Atlanticului si Mediteranei. Haideti sa aflam in acest articol cum te poate ajuta consumarea acestui ceai de catina:

Cunoscuta si sub denumirea „ginseng romanesc”, catina este un tonic excelent, deoarece mareste rezistenta atat la nivelul intelectual, cat si la cel fizic. In Orient, catina este folosita de multe secole ca remediu naturist.

Proprietatile unui ceai de catina

Boabele acestei plante sunt bogate in nutrienti. De fapt, acestea contin:

  • Vitaminele A, B, C, E, P;
  • oligoelemente cum ar fi calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu;
  • diverse tipuri de acizi, inclusiv acidul folic, acidul palmitoleic;
  • Omega 3, 6, 9.

Boabele de catina se recolteaza din luna august, pana la sfarsitul lunii octombrie, dar si in timpul iernii. Fructele se pot consuma chiar si inghetate. Pe timpul iernii, boabele de catina se pastreaza foarte bine in miere.

Continutul ridicat de ingrediente active o face utila ca tonic pentru a compensa deficientele nutritionale sau pentru a reintegra vitaminele si mineralele.

Este tonica, deci poate fi consumata in perioade de astenie, stres si oboseala, pentru a fortifica sistemul imunitar.

Puteti folosi un ceai de catina:

  • ca un filtru UV si emolient in protectie solara si dupa soare;
  • ca agent de vindecare pentru ameliorarea ranilor si arsurilor, deoarece promoveaza regenerarea tesuturilor;
  • pentru tratamentul dermatitei atopice, acneei si a altor boli de piele;
  • pentru a hrani pielea, gratie continutului sau ridicat de acid palmitoleic (ca o alternativa la nucile Macadamia);
  • pentru a obtine un par sanatos, puternic si stralucitor, si unghii sanatoase;
  • daca suferi de acnee, psoriazis, dermatita, eruptii cutanate sau eczeme, aplica o compresa cu ceai de catina, de cateva ori pe zi, pe zona afectata. Simptomele se vor ameliora in doar cateva zile.

Beneficiile unui ceai de catina

Acest ceai de catina este considerat unul dintre cei mai puternici biostimulatori ai imunitatii. Consumat cu regularitate, mai ales in sezonul rece, ceaiul de catina previne imbolnavirea de gripa sau raceala, iar la nevoie grabeste vindecarea.

Cu un ceai de catina poti anula efectele imbatranirii, datorita continutului ridicat de substante antioxidante; o cana de ceai de catina te ajuta sa-ti mentii supletea pielii si sa amani primele semne ale imbatranirii. In plus, un ceai de catina este benefic pentru intarirea unghiilor si a parului. Acest ceai de catina lupta si contra anemiei si avitaminozelor. Daca in urma analizelor ti-a fost depistata o carenta de fier si esti anemica sau risti o anemie, cel putin o luna bea in fiecare zi ceai de catina.

Acest ceai de catina este un tonic natural si poate fi consumat pentru efectele lui benefice asupra starii de spirit. Cand te simti lipsit de energie si obosit, o cana de ceai de catina iti va revigora organismul si te va ajuta sa te concentrezi mai bine asupra activitatilor de zi cu zi.

Un ceai de catina reduce nivelul de colesterol, iar daca vrei sa-ti protejezi inima, poti consuma ceai de catina, intrucat contribuie la curatarea vaselor sangvine de depunerile de colesterol si imbunatateste circulatia sangelui.

Catina are fructe cu un continut bogat de vitamine A, B, C si P. Aceasta din urma mai este numita citrina si asigura absorbtia vitaminei C. Toate nutrimentele pe care le ofera catina normalizeaza circulatia sangelui, mentin permeabilitatea si elasticitatea vaselor capilare.

Durerile articulare si reumatice pot fi ameliorate printr-un consum regulat de ceai de catina, deoarece acest remediu naturist are proprietati antiinflamatorii si analgezice.

Acest ceai de catina este bun si pentru uz extern, mai ales daca suferi de probleme ale pielii. Inmoaie un prosop curat in ceai de catina si sterge-ti tenul afectat de acnee sau zonele afectate de psoriazis ori eczeme.

Ceaiul de catina poate contribui la prevenirea cancerului, datorita continutului ridicat de antioxidanti care protejeaza celulele organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi. Este bine sa stii ca, in ciuda actiunii anticancerigene foarte bune, ceaiul de catina este depasit la acest capitol de uleiul de catina, intrucat acesta din urma este mai concentrat.

Consumul de ceai de catina este benefic in anumite afectiuni cardiovasculare, fiindca fluidizeaza sangele, faciliteaza circulatia acestuia, reduce nivelul de colesterol si pastreaza arterele curate si sanatoase. Cardiacilor li se recomanda consumul a una sau doua cani pe zi de ceai de catina, alaturi de o dieta specifica acestora – echilibrata, hranitoare, dar saraca in sare, grasimi, dulciuri si fainoase.

Specialistii recomanda sa folositi ceai de catina si in cazuri de afectiuni gastrice, pentru reducerea disconfortului, mai ales in cazul balonarii si durerilor difuze generate de aceasta sau in cazul afectiunilor hepatice, datorita rolului antiinflamator si de sustinere a regenerarii.

Tot datorita efectului antiinflamator ceaiul de catina se administreaza pentru durerile articulare, in reumatism sau artroza, dar poate calma si spasmele abdominale sau durerile de cap.

Afectiuni in care e indicat consumul de ceai de catina in scopuri terapeutice:

  • Artrita;
  • Guta;
  • Colesterol marit;
  • Arsuri gastrice;
  • Angina pectorala;
  • Tuse;
  • Arsuri solare (aplicat sub forma de comprese);
  • Acnee, piele uscata, leziuni cutanate (aplicat sub forma de comprese).

Retete pentru un ceai de catina reusit:

Pentru efectele sale tonice cardiace, fructele de catina sunt folosite sub forma de infuzie pe care este indicat sa o bei de doua sau trei ori pe zi. Pentru o cana de ceai de catina ai nevoie de doua lingurite de fructe si 250 ml de apa clocotita.

Daca esti anemica sau risti o anemie, bea cel putin o luna cate doua cani de ceai de catina pe zi, mananca 30 de grame de fructe de catina proaspete sau ia doua lingurite de sirop. Infuzia o prepari din doua linguri de fructe zdrobite, peste care pui doua cani de apa clocotita. Strecori dupa o jumatate de ora si bei ceaiul de-a lungul zilei.

Contraindicatiile unui ceai de catina

In trecut, catina a fost considerata in mod eronat otravitoare. In realitate, cu exceptia cazului in care exista o anumita hipersensibilitate, nu are contraindicatii importante. Nu se recomanda in cazul pietrelor de rinichi, din cauza continutului sau ridicat de vitamina C, care poate favoriza precipitarea oxalatiilor. Intrucat ceaiul de catina ingreuneaza coagularea sangelui, acesta este contraindicat cu cel putin doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala, deoarece creste riscul sangerarilor abundente…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed