Ceai de chimen: preparare, beneficii și contraindicatii

Share

Ceai de chimen pentru conținutul de vitamine din complexul B și vitamina C, care ajuta împotriva contactării virușilor și a răcelilor.

Cuprins:

Ceai de chimen

Ceai de chimen pentru eliminarea gazelor stomacale și eliminarea lichidului gastrointestinal în exces.

Descoperit din timpuri străvechi, oamenii din vechea Romă, Egipt și Grecia se delectau cu ceai de chimen datorită aromei delicioase pe care o are. În general, numai la petreceri sau la momente importante din viață se servea ceai de chimen, acesta reprezentând victoria la greci.

În zilele noastre, în Turcia, se oferă ceai de chimen părinților viitorului ginere, astfel arătând respect și mulțumire față de propunerea de logodnă adusă fiicei familiei.

Cu ce este benefic?

Ceaiul de chimen este bine cunoscut pentru proprietățile sale împotriva toxinelor și diuretice, astfel că rămâne în topul preferințelor doamnelor și domnișoarelor pentru modalități naturale de a da jos kilogramele. Consumul de ceai de chimen îți protejează involuntar sistemul digestiv de paraziții intestinali, ajută în ameliorarea sânilor inflamați, în calitatea laptelui matern iar la nivelul pielii elimină ridurile și hidratează intens.

Cum se utilizează?

Persoanele care vor sa abordeze un stil de viață sănătos pot bea o dată pe zi o cană de ceai de chimen pentru componentele sale benefice organismului, precum vitamine, minerale și antioxidanți, care ajută în lupta cu toxinele. Este bogat în minerale precum zinc, magneziu, cupru și fier, care ajută la susținerea și dezvoltarea unor oase puternice și sănătoase. Chimenul propriu-zis poate fi utilizat sub mai multe forme, precum chimenul macerat, infuzat sau prăjit, însă s-a demonstrat că cele mai multe proprietăți din plantă se mențin în momentul distilării cu apă, adică în momentul în care prepari ceai de chimen.

Dacă preferați combinațiile mai extravagante, alături de o bucată de brânză cu mucegai și pâine cu semințe, în loc de vin roșu, folosiți ceai de chimen. Se combină foarte bine și cu aperitive cu brânză sărată, prăjituri dietetice și prosciutto.

Cum se prepară?

Față de alte ceaiuri, cel de chimen se prepara diferit. Puneți într-un recipient ceai de chimen (se recomandă o linguriță la o cantitate de 200 ml de apă) și lăsați-l aproximativ zece secunde la foc mare, în timp ce amestecați vigilent. După cele zece secunde, adăugați apă și lăsați-l la clocotit. Chimenul stă la baza multor ceaiuri orientale, iar noi vă sfătuim să adăugați și puțin ceai de tei, pentru un ceai aromat de relaxare. Dacă doriți să îl îndulciți, puteți folosi puțin zahăr vanilat. Persoanelor care au diabet le este sugerat să utilizeze o linguriță de miere sau jumătate de cub de zahăr brun, zahărul alb ameliorând gustul de ceai de chimen.

Ce beneficii are?

  • În atenția persoanelor care suferă de ulcer duodenal, gastrită, cancer la stomac și alte afecțiuni ale sistemului digestiv, ceaiul de chimen este un bun calmant natural al durerilor.
  • Ajută la ușurarea procesului de digestie în perioada sărbătorilor, pentru persoanele care au probleme cu vezica biliară; astfel, după o masă abundentă în mâncare grasă, beți o cană de ceai de chimen pentru a evita greața, starea de vomă, balonarea și disconfortul general.
  • Ceaiul de chimen este un laxativ natural ideal și la îndemână. În momentele dureroase și stânjenitoare, consumați ceai de chimen pentru efectele sale benefice care dau rapid rezultate, fiind, pe lângă laxativ, și un diuretic natural.
  • Bebelușilor cu vârsta cuprinsă între trei săptămâni și trei luni li se poate administra ceai de chimen în cantități mici pentru a elimina colicii.
  • În cazul persoanelor care au probleme cu colesterolul mare, cura cu ceai de chimen le poate restabili nivelul normal de colesterol în sânge.
  • Femeilor însărcinate care suferă de grețuri matinale li se recomandă consumul de ceai de chimen dimineața, pe stomacul gol, în loc de cafea, ceai sau băuturile obișnuite.

De ce contraindicații ar trebui să țineți cont?

Femeile gravide nu ar trebui sa abuzeze de ceai de chimen, deoarece acesta poate produce un avort spontan. Poți consuma aproximativ o ceașcă de cafea de ceai de chimen pe timpul sarcinii împotriva grețurilor de dimineață, iar consumul postnatal ajută la stimularea laptelui însă nu trebuie făcut exces.

  • Aveți grija cu dozajul în cazul consumului de ceai de chimen la copiii mici, deoarece poate produce epilepsie. Îl puteți înlocui cu ușurință cu fenicul.
  • Se interzice consumul de ceai de chimen persoanelor care au alergie la plantele Apiaceae, iar dacă ați consumat din greșeală și apar simptomele (înroșirea pielii, mâncărime în zona feței), consultați de urgență un medic sau un farmacist.
  • Consumul în exces de ceai de chimen produce spasme și trebuie evitat.

Alte utilizări care s-ar putea să vă intereseze:

  • Dacă obișnuiți să beți ceai de chimen, să știți că acesta arde aproximativ 25% din grăsimile din organism, prin consumul regulat și fără abateri, astfel, este și un bun ceai de slăbit.
  • Ceaiul de chimen poate accelera procesul de slăbire și puteți pierde în greutate nouă kg în aproximativ trei săptămâni.
  • Consumul de ceai de chimen ridică temperatura în corpul unui copil, iar astfel îl ajută să elimine grăsimea (în cazul copiilor grași, supraponderali sau obezi)
  • Pentru doamnele și domnișoarele care vor să se mențină în formă, și nu numai: utilizați timp de patru săptămâni ceai de chimen în combinație cu ceai de ghimbir, alături de care trebuie să faceți minimum 30 de minute de mișcare în fiecare zi pentru a vedea efectele asupra organismului dumneavoastră.

Nu folosiți ca supliment alimentar ceai de chimen în combinație cu alte tratamente fotosensibile, anticoncepționale, pentru tiroidă și alte medicamente hormonale.

Ceaiul de chimen este contraindicat persoanelor cu probleme hepatice.

Ce sfaturi trebuie să aveți în vedere înainte de a utiliza ceai de chimen?

Înainte de a începe consumul de ceai de chimen consultați recomandarea unui medic sau a unui farmacist. Pentru problemele legate de medicina interna, vă sfătuiți cu medicul vostru de familie, pentru problemele legate de greutate, consultați un nutriționist. Întrebați dacă în istoricul medical intervine alergia față de plantele din familia Apiaceae și ce puteți face în momentul în care intrați în contact cu ele din greșeală.

Respectați regimul cu strictețe pentru a putea observa rezultatele…

Ca orice tratament, fie el naturist, fie medical, excesul de ceai de chimen poate avea repercusiuni grave asupra organismului dumneavoastră.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news