Ceai de cimbru: remediu naturist având proprietăți terapeutice

Share

Ceai de cimbru pentru durerile de stomac, arsurile stomacale, precum și indigestia sau senzația de colon iritabil.

Ceai de cimbru

Ceai de cimbru pentru combaterea oboselii cronice și detoxifiere.

Un ceai de cimbru reprezintă o sursă de sănătate și de beneficii prea puțin cunoscute publicului larg. Cimbrul, de regulă, se folosește pentru aroma sa deosebită în anumite rețete însă prea puțini știu că din acesta se poate face și un ceai-minune.

Ceaiul de cimbru este folosit ca remediu naturist încă din cele mai vechi timpuri, deoarece are proprietăți terapeutice. Ceaiul de cimbru este un aliat de nădejde în ceea ce privește capacitatea acestuia de a lupta împotriva a aproximativ 50 de afecțiuni ale întregului organism.

Ceaiul de cimbru poate fi folosit atât ca tratament naturist pentru boli interne, precum și pentru uz extern.

În rândurile următoare vă vom pune la dispoziție cele mai importante afecțiuni împotriva cărora ceaiul de cimbru luptă cu real succes.

Ceai de cimbru – preparare și administrare

Ceaiul de cimbru se prepară ca o infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată peste care vom adăuga 250 ml apă clocotită.

În ceea ce privește modul de administrare a ceaiului de cimbru, se bea o singură cană pe zi, consumată în mai multe etape, în niciun caz nu vom bea toată cana în același timp.

Dacă dorim ca efectul ceaiului de cimbru să se reverse asupra tusei, calmând-o, acesta se va prepara cu o concentrație mai mare de plantă, adică două lingurițe peste care vom adăuga doar 200 ml de apă clocotită. Nici de data aceasta ceaiul nu se bea dintr-odată, ci se consumă la interval de două ore câte trei linguri din ceaiul de cimbru.

Ceai de cimbru – beneficii

Ceaiul de cimbru este un puternic combatant în ceea ce privește anumite afecțiuni ale organismului nostru, folosit fiind în mod special pentru uzul intern, dar cu acțiuni și asupra exteriorului. Vom încerca evidențierea celor mai importante beneficii ale ceaiului de cimbru:

  1. Dacă suntem persoane cu tendință depresivă, anxioasă sau dacă suferim de insomnie ori dureri puternice de cap, ceaiul de cimbru este medicamentul pe care ne putem baza, datorită faptului că ușurează procesul de oxigenare a creierului.
  2. În cazul în care se suferă de răceală puternică, de gripă ori de bronșită, se poate trece și ceaiul de cimbru pe lista medicamentelor, fiind un bun expectorant. Ceaiul de cimbru facilitează eliminarea mucozităților, eliberând astfel sinusurile și căile respiratorii.
  3. În ceea ce privește sistemul digestiv, ceaiul de cimbru va fi un aliat de nădejde în ceea ce privește durerile de stomac, arsurile stomacale, precum și indigestia sau senzația de colon iritabil.
  4. Ceaiul de cimbru este un bun combatant al durerilor din perioada dificilă a lunii din viața femeilor, motiv pentru care se poate folosi și atunci, beneficiind astfel de acțiunile sale antiinflamatorii.
  5. Pentru uzul extern, ceaiul de cimbru poate fi folosit sub formă de comprese în cazuri de conjunctivită ușoară, ori în cazul unor iritații în jurul ochilor cauzate de uzul zilnic al lentilelor de contact sau din cauza expunerii la anumite substanțe chimice. Astfel că ceaiul de cimbru va calma senzația de ochi roșii și de usturime a acestora.
  6. Ceaiul de cimbru este folosit și în cazul în care dorim grăbirea procesului de cicatrizare a unor răni prin aplicarea directă pe acestea.
  7. Folosit în gargară, ceaiul de cimbru este recunoscut pentru proprietățile sale de eliminare a mirosurilor neplăcute, precum și de distrugere a anumitor bacterii ce se dezvoltă în cavitatea bucală.
  8. Ceaiul de cimbru ajută și la combaterea oboselii cronice, acționând astfel pentru creșterea randamentului intelectual și fizic, în același timp.
  9. Ceaiul de cimbru este folosit cu succes și în cazul existenței unor întinderi musculare, a unor luxații, artroze sau entorse, folosindu-se în acest caz, comprese de ceai călduț, preparat însă cu o concentrație mai mare de plantă.
  10. Ceaiul de cimbru este bine cunoscut datorită proprietăților sale de detoxifiere, motiv pentru care va fi întotdeauna folositor pentru pierderea unor kilograme în plus care vă dau bătăi de cap.

Ceai de cimbru – sănătate la ceașcă

Ceaiul de cimbru trebuie recunoscut, în primul rând, datorită cantităților ridicate de vitamine și minerale din compoziția sa. Acesta este motivul pentru care ceaiul de cimbru va fi considerat întotdeauna un remediu naturist pentru tratarea afecțiunilor enumerate mai sus, și nu numai.

Așadar, prin consumul de ceai de cimbru organismul nostru va beneficia de o sursă nesecată de minerale, printre care amintim conținutul ridicat de potasiu, fier și calciu, responsabile cu sănătatea sistemului circulator sangvin, precum și la eliminarea toxinelor din organismul nostru.

Ceaiul de cimbru reprezintă un izvor bogat în vitamine, printre care amintim celebrele vitamina A, vitamina C, precum și întregul complex B.

Un ceai de cimbru conține, de asemenea, uleiuri volatile și bioflavonoizi.

Datorită substanțelor active care intră în compoziția ceaiului de cimbru, s-a demonstrat științific faptul că acesta este un agent care va lupta crâncen împotriva cancerului, iar prin consumul regulat al acestuia, ceaiul de cimbru are capacitatea de a preveni apariția sa.

Ceai de cimbru – contraindicații

Beneficiile ceaiului de cimbru sunt de necontestat însă acesta poate dezvolta anumite reacții adverse, în funcție de afecțiunile de care suferiți.

Printre reacțiile adverse pe care le poate crea ceaiul de cimbru amintim:

  • Starea de greață provocată de un consum ridicat de ceai de cimbru. Această stare poate fi însoțită de dureri de cap, de stomac, vărsături, precum și stare de amețeală. Totul este din cauza substanțelor puternice pe care le conține, motiv pentru care consumul zilnic de ceai de cimbru ar trebui să se limiteze la o singură cană de 250 ml.
  • Ceaiul de cimbru poate crea alergii care pot fi însoțite de dificultăți respiratorii, erupție cutanată, precum și dureri în zona toracică.

Printre persoanele care ar trebui să evite consumul de ceai de cimbru se numără:

  • Femeile aflate pe perioada sarcinii, din cauza faptului că cimbrul stimulează menstruația, fapt ce ar putea conduce la un avort spontan.
  • Persoanele care suferă de afecțiuni cardiace trebuie, de asemenea, să evite pe cât posibil consumul de ceai de cimbru

Așadar, pentru a beneficia de toate proprietățile unui ceai de cimbru, acesta ar trebui să fie consumat zilnic, dar fără a se depăși cantitatea indicată, de o cană de 250 ml. Cu toate acestea, recomandarea noastră, în loc de încheiere, ar fi să consultați un medic specialist înainte de începerea administrării unui ceai de cimbru, pentru a evita posibile reacții adverse.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente