Ceai de dafin: beneficii și contraindicații

Share

Ceai de dafin pentru gripă și răceala, pentru a combate laringita și imunitatea scăzută.

Ceai de dafin

Ceai de dafin pentru bolile osoase precum spondiloza, artroza și osteoporoza.

Dafinul este un arbore destul de interesant, venerat de vechii cetățeni ai Romei. Florile de dafin feminine cresc pe arbori diferiți față de cele masculine, acești arbori putând ajunge până la până 20 de metri înălțime. Când spui „ceai de dafin”, te gândești benevol la combinația cu scorțișoară ce te ajută să slăbești fără prea mult efort. Nu se știe cu exactitate cine l-a descoperit sau de unde a apărut însă consumul de ceai de dafin are beneficii extraordinare asupra organismului uman.

Ce beneficii are un ceai de dafin?

Există un spectru larg al beneficiilor aduse de tratamentul cu ceai de dafin, printre ele numărându-se și vindecarea efectelor produse de răceala (bronșită, laringită, răgușeală, imunitate scăzută), probleme gingivale, hemoroizi și afecțiuni ale pielii (psoriazis și eczeme).

Cum se utilizează?

Bea ceai de dafin îndeosebi în sezonul rece. Nu numai că te ferește de problemele de sănătate aduse de iarnă, ci este și la îndemână. Frunzele de dafin nu lipsesc din casa gospodinelor din România care le folosesc drept condiment pentru diverse feluri de mâncare. Nu pune frunzele direct la fiert, ci, mai întâi, fărâmițează-le. Poți utiliza ceai de dafin mai multe luni la rând, depinde de cantitatea pe care dorești să o consumi zilnic și de afecțiunea pe care vrei să o tratezi.

Cum se prepară?

Pune o lingură de ceai de dafin (poți face și combinații cu frunze de salvie sau eucalipt) pentru o cantitate de 500 ml de apă clocotită. Pune apa la fiert într-un recipient, iar când dă în clocot, adaugă ceai de dafin (sau combinația de plante), pune capacul și lasă infuzia la fiert pentru aproximativ zece minute. După ce s-au scurs cele zece minute, ia recipientul de pe foc și lasă infuzia la răcit. Strecoar-o și este gata pentru băut.

Ce beneficii are?

  • Tratează gripa și răceala. Utilizează patru frunze mari de dafin la o cantitate de un litru de apă pentru a face un ceai de dafin corespunzător afecțiunii. Lasă lichidul obținut la macerat câteva ore și apoi bea acest ceai de dafin pe stomacul gol, în mai multe ture. Acesta ajută în scăderea febrei și în refacerea în mod rapid a organismului, dar mai ales combate durerile de cap.
  • Dafinul are proprietăți ce expectorează, așadar consumul de ceai de dafin este perfect în cazul bronșitelor. Pentru o cantitate de 500 ml de apă utilizează o linguriță cu vârf de ceai de dafin (frunzele sunt zdrobite bine) și pusă în apa clocotită. Consumă de două ori pe zi (dimineața și seara) ceai de dafin călduț.
  • Pentru a combate laringita, bea ceai de dafin cu înghițituri mici, pe tot parcursul zilei, dar ceaiul trebuie să fie pe cât de cald suportă fiecare persoană, pentru a-și face efectul.
  • Pune la fiert în 250 ml de apă două frunze de dafin pentru a crea un ceai de dafin perfect pentru a combate imunitatea scăzută. Ține această cură timp de trei zile urmate de o pauză de aproximativ 14 zile până la următoarea cură cu ceai de dafin. Important este să faci ceaiul proaspăt, pentru a nu își pierde din proprietăți.
  • Micșorează ficatul. Prepară un ceai din 32 de frunze de dafin tocate mărunt alături de țelină, urzică și mărar. Toate aceste plante se pun într-un litru de apă, pe un foc mic, până când se evaporă mai mult de jumătate din cantitatea de apă. Strecoară și pune lichidul în frigider pentru două ore. Consumă într-o cură de trei luni 250 ml în fiecare seară.
  • Cu toții am făcut cel puțin o dată în viață o intoxicație. Acum poți trata acest tip de probleme cu ceai de dafin. Trebuie să faci un ceai puternic de aproape 30 de foi de dafin într-o cantitate de 250 ml de apă pentru a avea un puternic efect antivomitiv.

De ce contraindicații ar trebui să ții cont?

Femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume ceai de dafin pe toată perioada sarcinii sau alăptării, deoarece încă nu s-au descoperit efectele secundare asupra bebelușului.

Ceaiul în sine nu produce neapărat neplăceri însă nu consuma frunzele întregi, pentru că acestea îți îngreunează digestia. Consumă ceai de dafin pentru efectele benefice dorite.

Încetează tratamentul cu ceai de dafin înaintea unei intervenții chirurgicale, ca acesta să nu poată combate anestezia și să producă probleme mari în corp.

Dafinul încetinește sistemul central nervos.

Ține-ți sub control nivelul glicemic în cazul în care ești diabetic și consumi ceai de dafin. Acesta poate avea efecte adverse asupra glicemiei tale.

Alte utilizări care s-ar putea să te intereseze

  • Tratează anorexia, atonii stomacale, spasme, boli gastrointestinale (colici de fermentație și alte afecțiuni similare).
  • Afecțiunile de ordin exterior, precum arsurile, vânătăile și eczemele, sunt tratate cu ceai de dafin prin tamponarea pe piele.
  • Ajută în cazul bolilor osoase precum spondiloză, artroză și osteoporoză.
  • Alungă stările de nervozitate și insomniile. Stropește așternuturile cu puțin ceai de dafin pentru a evita aceste stări neplăcute.

Ce sfaturi ar trebui să ai în vedere înainte de a utiliza ceai de dafin?

Cere sfatul unui medic ce îți monitorizează istoricul medical și starea de sănătate. El este cel mai în măsură de a spune dacă ai voie să consumi ceai de dafin, care sunt cantitatea corespunzătoare, perioada și concentrația, pentru a nu îți face rău dacă bei de ceai de dafin.

Dacă alegi să întrebi un farmacist despre o cură cu ceai de dafin, asigură-te ca i-ai spus cu precizie care sunt afecțiunile de care suferi și ce tratament medicamentos urmezi, pentru a putea face o recomandare corectă.

Deși încă sunt imprecise efectele consumului de ceai de dafin asupra femeilor însărcinate și a celor care alăptează, este posibil să se producă un avort spontan sau o scădere a calității laptelui…

Ai grijă cu ce tratament medicamentos combini ceaiul de dafin! În cazul tratamentelor hepatice, ar trebui să faci preventiv câteva teste înainte să începi o cură cu ceai de dafin și să consulți un medic sau un farmacist. În cazul virozelor respiratorii, gripelor și răcelilor, este indicat să mergi la un consult medical și să întrebi dacă poți utiliza ceai de dafin ca un tratament alternativ.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente