Ceai de galbenele: sursa de vitamine si substante active

Share

Ceai de galbenele pentru eliminarea toxinelor, intarirea sistemului imunitar, afectiuni gastrointestinale.

Ceai de galbenele

Ceai de galbenele – acesta se foloseste pentru tratarea numeroaselor afectiuni, dar se poate consuma si din pura placere, datorita aromei sale parfumate.

Ceaiul de galbenele este un ceai pe care il preparam in baza florilor de galbenele, supranumite „florile de aur” datorita efectelor miraculoase asupra frumusetii si sanatatii. Ceaiul de galbenele are si numeroase capacitati terapeutice.

Printre beneficiile pe care un ceai de galbenele le aduce organismului trebuie amintit efectul benefic asupra eczemelor, asupra gastritei, a ranilor si a cicatricilor, precum si a crampelor abdominale sau a muscaturilor de insecte.

Ceai de galbenele – „floarea de aur”

Ceaiul de galbenele se prepara, deci, din plantele numite galbenele, folosite in domeniul medical inca din secolul al XXII-lea. Planta care sta la baza ceaiului de galbenele este una dintre cele care cresc fara conditii speciale, uneori fiind intalnita chiar si pe marginea drumurilor, pe campuri, printre alte flori. Galbenelele infloresc in fiecare an intre lunile mai si septembrie, inclusiv.

Florile de galbenele se culeg atunci cand ajung complet la maturitate, adica atunci cand floarea este perfect deschisa.

Galbenelele sunt bogate in antioxidanti, ceea ce protejeaza de stresul oxidativ, diminuandu-se si riscul de producere a inflamatiilor in corp.

Ceai de galbenele – preparare

Pentru a ne prepara ceai de galbenele este indicata folosirea plantelor in stare naturala, mai putin din pliculetele regasite pe rafturile supermarketurilor.

Astfel, intr-o cana vom pune doua lingurite de plante uscate, peste care se adauga 250 ml apa clocotita. Totul se lasa la infuzat pentru circa cinci minute, dupa care planta se va scoate din ceai. Dupa gust, se poate indulci cu putina miere, dupa care se va bea caldut. Asa se procedeaza atunci cand dorim ca ceaiul de galbenele sa actioneze in interior.

Daca dorim ca ceaiul de galbenele sa actioneze la exterior, acesta se lasa la racit, dupa care se aplica pe zonele problematice, folosind comprese.

Ceai de galbenele – sursa de vitamine si substante active

Prin consumul unui ceai de galbenele vom beneficia de o serie de vitamine pentru care intregul organism ne va fi recunoscator.

Printre substantele benefice pe care le luam din ceaiul de galbenele se numara vitamina C, beta-caroten, ulei volatil, tanini, saponine, substante tri-terpenice, precum si flavonoide sau steroli.

Toate aceste substante plaseaza ceaiul de galbenele in randul celor mai productive surse de antioxidanti, antiinflamatori, antiseptice, cu actiuni impotriva parazitilor si a microbilor, precum si ca un perfect cicatrizant.

Ceai de galbenele – avantajele consumului frecvent

Ceaiul de galbenele se caracterizeaza prin multitudinea de efecte benefice pe care le aduce intregului organism. Vom incerca sa realizam o lista cu toate avantajele consumului frecvent de ceai de galbenele:

  1. Ceaiul de galbenele se remarca, in primul rand, prin efectul sau detoxifiant, ceea ce inseamna ca are o contributie majora in ceea ce priveste eliminarea toxinelor, avand si un rol protector pentru ficat si vezica urinara. Pentru cei care doresc sa piarda kilogramele care le dau batai de cap, se recomanda un consum zilnic si responsabil de ceai de galbenele.
  2. Ceaiul de galbenele are un rol esential in ceea ce priveste intarirea sistemului imunitar, datorita prezentei beta-carotenului, responsabil cu lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor din corp. Asadar, pentru a pune o bariera de netrecut intre individ si racelile de sezon, se recomanda uzul zilnic al ceaiului de galbenele. Prin consumul ceaiului de galbenele se previn procesele inflamatorii, ceea ce conduce, inevitabil, la o scadere a riscului de artrita reumatoida.
  3. In cazul persoanelor de sex feminin care au probleme cu ciclul menstrual, ceaiul de galbenele are rolul de a se ocupa cu reglarea acestuia, precum si cu reducerea crampelor abdominale, prin prezenta flavonoizilor.
  4. In cazul in care ne confruntam cu dureri in gat, ceaiul de galbenele se recomanda pentru gargare, vindecandu-le astfel. De asemenea, prin gargara cu ceai de galbenele se actioneaza si asupra altor afectiuni de la nivelul cavitatii bucale, precum sangerarile gingivale.
  5. Ceaiul de galbenele este responsabil si in cazul unor afectiuni gastrointestinale, ameliorandu-le simptomele. In aceasta categorie vom incadra indigestia, ulcerul peptic, precum si gastrita. Efectul benefic al acestui ceai se observa si in cazul arsurilor la stomac.
  6. Ceaiul de galbenele se remarca si prin actiunile sale la nivelul tenului. Astfel, prin aplicarea unor comprese cu ceai de galbenele, acneea va fi ameliorata, ducand astfel la un aspect mai luminos al tenului.

Ceai de galbenele – uz pentru bebelusi

Mamicile trebuie sa fie foarte grijulii in ceea ce priveste administrarea ceaiului de galbenele copiilor mici, deoarece acesta nu poate fi administrat mai devreme ca bebelusii sa implineasca un an. Recomandarea se aplica datorita faptului ca bebelusii pot dezvolta anumite reactii adverse, ceea ce nu va doriti, mai mult ca sigur.

Ceai de galbenele – spalaturi intime

Pentru mentinerea unei igiene adecvate a vaginului dumneavoastra fara a folosi substante din comert care va pot irita sau distruge flora intestinala, ceaiul de galbenele reprezinta minunea in acest sens. Este indicat, astfel, in ceea ce priveste calmarea mancarimilor, precum si datorita proprietatilor antiinflamatoare binecunoscute. De asemenea, prin folosirea ceaiului de galbenele pentru spalaturile intime, micozele vor fi ameliorate. Rolul ceaiului de galbenele, in acest sens, este si cel de antiseptic.

Ceai de galbenele – contraindicatii

Desi pana acum am tot discutat despre actiunile benefice ale ceaiului de galbenele asupra intregului organism, exista si o serie de persoane carora nu li se recomanda consumul acestui ceai, putand duce la efecte nedorite.

Printre persoanele carora li se interzice consumul de ceai de galbenele vom aminti urmatoarele:

  • Femeile insarcinate, precum si cele care alapteaza nu au voie sa consume ceai de galbenele.
  • Persoanelor aflate sub tratament bazat pe sedative, datorita faptului ca anumite substante continute in ceaiul de galbenele pot intensifica efectul tratamentului medicamentos.
  • Nu se va incepe un tratament naturist pe baza de ceai de galbenele, decat in momentul in care a fost consultat un medic specialist, deoarece in urma consumului regulat pot exista fie reactii alergice, fie dezechilibre hormonale…

Asadar, pentru a trage concluziile, un ceai de galbenele reprezinta un medicament-minune care ar trebui sa existe in bucataria fiecarei persoane. Efectele benefice pe care le aduce intregului organism ne determina sa folosim un ceai de galbenele atat in ceea ce priveste uzul intern, cat si a uzului extern, avand grija totusi sa nu dezvoltam anumite reactii adverse.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news