Ceai de menta: beneficii, contraindicatii si proprietati

Share

Ceai de menta – este unul dintre cele mai populare ceaiuri de pe piata, dar putini stiu care sunt proprietatile acestuia si care este cel mai bun mod de a-l prepara.

Cuprins:

ceai de menta

Ceai de menta – consumat initial de beduini, care mai tarziu s-a raspandit in Africa de Nord, in Maroc, Libia si Tunisia, are un gust delicat si revigorant, reducand senzatia de sete si de caldura.

Desi este bine cunoscut, probabil ca nu stie toata lumea ca istoria mentei este mai veche decat se crede: exista mituri grecesti care vorbesc deja despre aceasta planta mica. Se pare ca Minta era o nimfa frumoasa, de care Hades, regele lumii intunecate, s-a indragostit. Dar sotia sa, Persefona, a descoperit-o si, cuprinsa de gelozie, a transformat-o intr-o planta. Potrivit unor versiuni insa, Demetera, sora lui Zeus si zeita agriculturii, au condamnat-o sa nu dea roade.

In limba araba, ceaiul de menta este denumit „shai”. Traditia consumarii acestuia vine de la beduinii nomazi din desert, care l-au baut in corturi sub soarele african fierbinte. Ei au fost primii consumatori de ceai de menta, stand in jurul mesei, iar apoi acest obicei a fost introdus in toate casele din Africa de Nord, Maroc, Libia si Tunisia.

Simpla, usor de preparat, are avantajul de a fi o planta comuna, care poate fi usor de cultivat in gradini sau pe balcoane si este bogata in proprietati benefice: acest ceai de menta combate durerile de stomac, stimuleaza digestia si relaxeaza muschii, ajuta la concentrare, este un aliat valoros al memoriei, stimuleaza diureza, este un excelent decongestionant natural in caz de tuse uscata, rece, si dureri in gat, este un analgezic in caz de dureri de cap si are proprietati sedative. In plus, curata organismul, imbunatateste circulatia sangelui, este bun pentru cei care sufera de hemoroizi, este aliat cu cei care doresc sa se mentina in forma si se pare ca, potrivit unor studii, contracareaza caderea parului in exces (aceasta din urma, pentru moment, este doar o ipoteza).

Traditia de a servi ceai de menta

Pentru a prepara ceaiul de menta la domiciliu, care se serveste conform traditiei marocane, in pahare colorate, numite „Rabat”.  Trebuie sa pui o lingurita de frunze de menta intr-un ceainic (de preferinta din argint) si sa adaugi jumatate de litru de apa. Se lasa la infuzat cateva minute si apoi se bea.

Compozitia mentei

Frunzele de menta contin o cantitate mare de uleiuri volatile, substante polifenolice, flavonoizi si principii amare. Uleiul volatil din menta este compus din mentol, mentona, mentofuran, carvacrol si timol. Datorita continutului sau ridicat in uleiuri volatile este folosit mult nu doar ca medicament, ci si ca aromatizant in industria cosmetica si in cea alimentara.

In bucatarie, menta este folosita pentru a pregati retete bazate pe sosuri. In fitoterapie, menta este folosita ca o planta uscata pentru a prepara infuzii si ulei esential. Uleiul esential este larg raspandit si se gaseste in toate plantele medicinale.

Acest ceai de menta are proprietati extraordinare si poate fi baut atat in ​​timpul iernii, cat si in timpul verii. Natura sa intrinseca proaspata asigura un remediu excelent pentru inflamatie.

Indicatii utile pentru ceai de menta:

  • lupta cu starile de oboseala;
  • imbunatateste digestia proasta;
  • actioneaza in tulburarile intestinale;
  • este bun in lupta cu senzatia de greata;
  • are efect contra tumefierii abdominale;
  • este recomandat in caz de raceala si tuse;
  • lupta contra durerii in gat;
  • actioneaza benefic in caz de sinuzita;
  • este bun pentru a face gargara.

Acest ceai de menta este compus din multe elemente esentiale pentru buna functionare a corpului nostru: contine fibre si multe minerale, inclusiv calciu, potasiu, magneziu, cupru, mangan si sodiu. De asemenea, deoarece vitaminele nu se sintetizeaza, fiind compuse in principal din vitamina C, acest ceai contine si vitaminele A si D, ajutand in acest sens. In plus, menta contine flavonoide, care sunt esentiale pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Ceaiul de menta si remediile pe baza de plante pot ajuta in caz de diaree si tulburari gastrice. Acest ceai poate ajuta si la tratarea tulburarilor, cum ar fi tusea si frigul, datorita proprietatilor sale sedative si spasmodice. Mentolul continut in frunzele de menta este considerat un vasodilatator pentru mucoasa nazala. Utilizarea produselor si preparatelor care contin menta si mentol ar putea interfera cu tratamentele homeopatice. Se recomanda sa consultati medicul inainte de a consuma ceai de menta.

Proprietatile ceaiului de menta:

  • energizant;
  • tonic;
  • racoritor;
  • antiinflamator.

Acest ceai de menta are o actiune tonica asupra corpului si ajuta la trezirea simturilor si la imbunatatirea atentiei. Aroma de menta difuzata in camera, dimineata, ajuta la o mai buna decarburare si reimprospateaza aerul dupa orele de noapte.

Ceaiul de menta este ideal chiar si atunci cand temperaturile sunt mai mari: lasati-l sa se raceasca si daruiti-va o senzatie placuta de prospetime!

Cum sa faci ceaiul de menta acasa:

Pentru a prepara un ceai de menta, este necesar sa colectam frunzele in lunile iulie-august, sa le lasam sa se usuce ca sa-si pastreze proprietatile. Spalati cu atentie frunzele proaspete, cu apa proaspata si bicarbonat. Pentru a „decanta” toate principiile mentei, este necesar sa lasati doua-trei lingurite de frunze uscate in infuzie, timp de cel putin cinci minute. Aveti grija sa acoperiti vasul, pentru a nu se dispersa uleiurile esentiale.

Nu se recomanda sa beti ceai de menta seara, deoarece poate deranja somnul, acesta avand o functie stimulativa a sistemului nervos.

Contraindicatiile ceaiului de menta:

Efectele adverse la care puteti ajunge daca abuzati de consumul ceaiului inrautatesc problemele de sanatate pentru care ati folosit infuzia. Va poate produce migrene, greata, arsuri, alergii, crampe la stomac si reflux gastroesofagian. Desi testele nu au fost concludente, exista ipoteza ca un consum ridicat de ceai de menta in timpul sarcinii sa determine riscuri de pierdere a sarcinii.

Acest ceai de menta trebuie folosit cu prudenta, deoarece un exces de mentol poate deteriora sistemul nervos. Nu trebuie utilizat in cazul herniei hiatale si ulcerului gastro-duodenal. Nu se recomanda chiar daca suferiti de calculi biliari. In plus, consumul excesiv sau prelungit ar putea provoca insomnie.

Incearcati sa consultati un specialist care sa va recomande daca va este util un tratament pe baza de menta si cum ar trebui sa il consumati pentru a va bucura de aroma de menta si de beneficiile pe care vi le poate aduce un ceai de menta

Aveti grija sa nu consumati ceai de menta daca suferiti de ulcer gastro-duodenal sau hernie hiatala.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news