Fitoterapia este stiinta care are in vedere tratamentul bolilor oamenilor sau animalelor prin intermediul unor plante medicinale si implica si conceptul trairii in armonie cu regnul vegetal, atat fizic, cat si afectiv. Cu alte cuvinte, fitoterapia este o ramura naturista care foloseste plante si preparate din acestea ca un mijloc de tratare a bolilor.
Fitoterapia are mai multe metode de preparare precum decoctul, cataplasma, tinctura, vinurile, oteturile insa cele mai utilizate sunt:
Siropurile
Aceste reprezinta niste extrase apoase la care se adauga zahar, circa dublul cantitatii de lichid prezent, iar rezultatul se fierbe insa timpul difera de la o reteta la alta.
Infuzia
Este cea mai simpla si cea mai folosita metoda de a extrage substantele benefice prezente in aceste plante medicinale. Intr-un recipient se pun doua lingurite din planta respectiva, peste care se va adauga 250 de ml de apa clocotita, iar vasul se acopera timp de 15 minute.
Inhalatiile
Acestea se obtin din plante medicinale sau din uleiuri extrase din astfel de tipuri de plante. Peste respectiva planta se toarna apa fierbinte, iar vaporii se vor inhala.
Baile din plante
Acestea sunt si ele folosite in scop terapeutic. Se obtin fie prin turnarea infuziei concentrate in apa de baie, fie prin simpla introducere a plantelor direct in apa.
Utilizarea terapeutica
Fitoterapia este considerata ca are un camp de actiune benefic pentru mai multe tulburari in scop preventiv, dar si curativ, in cazurile acute sau pentru a modifica tendintele generale victimei cu boala respectiva…
Efecte nedorite
Acestea sunt foarte rare. Persoanele care sufera de alergii la anumite plante trebuie sa le evite. Cand specialistii prescriu o anumita reteta ce are in compozitie vreo planta toxica precum digitala sau belladona, se recomanda ca pacientul sa nu treaca peste doza strict indicata, iar tulburarile au legatura de cele mai multe ori cu o folosire abuziva si pentru prea mult timp a plantelor medicinale.