Gutuile

Share

Sunt destul de multe şi diferite bolile în care gutuile, sub diferite forme, au o intervenţie salutară! Unul dintre „leacurile” din gutuie, utilizat de medicina tradițională în cazul bolilor de plămâni, inclusiv in TBC, este apozemul.

Gutuile, bune contra hiperacidităţii

Acesta se face tăind o gutuie (necurăţată de coaja şi sâmburi) în felii care se fierb la foc mic, într-un litru de apă. Când lichidul scade la jumătate, gutuia se pasează, apoi se adaugă două linguri rase de zahăr şi se mai da la foc încă cinci minute.
Apozemul poate fi utilizat cu succes în irigaţii şi spălături locale în caz de prolaps uterin şi rectal.

Iată şi un lichior din gutui şi mirodenii cu acţiune deosebit de benefică asupra suferinzilor de gastrită hiperacidă, ca în indigestii şi flatulenţă (gaze intestinale). Se ia, în tratamente de întreţinere, câte un păhărel (25 ml) sau două-trei linguri, după mesele principale.

Mod de preparare

  • Într-un borcan de sticlă mai mare (4-5 l) puneți să se macereze: 0,5 l rachiu de fructe de 38-400, 1,5 l suc de gutuie, 3 linguri de frunze de izmă de grădină (mentă), o linguriță rasă de scorțișoară, 1/2 linguriță de cuișoare sfărâmate, 3-5 migdale amare, zdrobite grosier, un vârf de cuţit de nucșoară rasă.
  • Astupați borcanul si lăsați să se macereze într-un loc călduț, timp de două luni.
  • Faceți un sirop de zahăr din două căni de zahăr la 0,5 l apă.
  • Când s-a îngroșat suficient, luați-l de pe foc si lăsați-l să se răcească…
  • Adăugați siropul în borcan, amestecați bine și mai lăsați încă o zi recipientul acoperit, după care filtrați. Puneți apoi preparatul în sticluțe mai mici, închise la culoare și care se închid ermetic.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news