Odată cu sosirea anotimpului rece sau cu schimbările climatice bruşte, trebuie să avem foarte mare grijă de organismul nostru, să încercăm să îi venim în ajutor sistemului nostru imunitar.
Imunitatea este funcţia de apărare a organismului nostru, fiind dată de mai multe organe ce conduc la un echilibru general al organismului care este, bineînţeles, completat de un stil de viaţă sănătos.
Pentru a opri infecţiile care pot apărea în urma dezechilibrelor din sistemul imunitar, este bine să se consume:
- Echinaceea
Aceasta întăreşte imunitatea prin stimularea producţiei de globule albe, în special a limfocitelor, dar şi a cantităţii de interferon. La nivelul ţesuturilor, aceasta inhibă hialuronidaza, având un efect antiinflamator. Prezintă şi un efect antibacterian, antiviral şi antifungic.
În ceea ce priveşte modul de administrare, putem spune că se poate lua sub formă de tinctură, o linguriţă de trei-patru ori pe zi. Copiii de 6-13 ani pot lua una-două capsule pe zi sau 400 mg pe zi. Cura este de 30 de zile, fiind prelungită dacă sistemul imunitar este foarte rău afectat. Trebuie evitat consumul acestei plante în caz că sunteți alergic la ea, deoarece poate produce crize la nivel respirator.
- Arnica
Prezintă proprietăţi imunostimulente generale foarte puternice. Arnica stimulează mai ales imunitatea nespecifică de la nivelul gâtului şi al căilor respiratorii superioare. Se iau câte 30-40 de picături de tincutură de trei ori pe zi, diluate în apă şi pe stomacul gol timp de 30 de zile. Administrată extern, aceasta poate îmbunătăţi circulaţia, încălzeşte extremităţile şi dă o stare de confort fizic.
- Propolisul
Este considerat a fi cel mai puternic „medicament” natural împotriva infecţiilor. Intern, acesta este folosit sub formă de tinctură, miere propolizată, tablete sau apă de propolis. Se recomandă pentru a preveni infecţiile, având şi proprietăţi antibacteriene. Tinctura este administrată de trei-patru ori pe zi, câte 30-40 de picături. Ca tablete, se recomandă o capsulă de trei-patru ori pe zi. Rare sunt cazurile în care se întâlnesc persoane care să fie alergice la acesta, dar cel mai bine este ca înainte de începerea curei să aplicaţi pe piele câteva picături de tinctură. Dacă pielea se va înroşi, atunci înseamnă că sunteţi alergică.
- Fructele, legumele şi condimentele
Extractul de muguri de brad stimulează imunitatea la nivel rino-faringian, fiind foarte bun mai ales pentru copii. Un alt extract folosit este cel de mesteacăn pufos (Betula pubescens) ce creşte imunitatea de la nivelul arborelui bronşic şi al traheei. Mugurii de călin (Viburnum lantana) stimulează şi ei imunitatea de la nivelul arborelui bronşic, dar şi pe cea de la nivel pulmonar. Extractul din mlădiţe de măceşe (Rosa canina) şi extractul din muguri de coacăz negru (Ribes nigrum) au şi ele efecte ce îmbunătăţesc imunitatea într-un mod rapid. Adulţii consumă aproximativ 30-50 de picături de două-trei ori pe zi. Este necesară o cură de două-trei luni, cu o pauză de o lună, după care se poate reveni la tratament.
Condimentele au un rol dezinfectant la nivelul respirator datorită uleiurilor volatile pe care le deţin. Printre cele mai utilizate condimente regăsim: busuiocul, cimbrul, menta, rozmarinul, ghimbirul…
- Ceaiurile
Pe lângă rolul de hidratare, nu puţine sunt cele care cresc imunitatea generală, încălzesc organismul, îl relaxează şi tonifică. Cele mai folosite ceaiuri sunt: busuiocul, iasomia, muşeţelul, mugurii de pin, cimbrişorul.
Save