Ridichea calmează rapid tusea

Share

Ambele specii de ridichi, roșii și negre, conțin proprietăți terapeutice importante, utile mai ales în combaterea afecțiunilor aparatului digestiv.
Sucul proaspăt îmbogățit cu miere este remarcabil în calmarea tusei și în caz de gripa.

ridiche

Ambele specii de ridichi (roşii şi negre) sunt clasate împreună, deoarece au numeroase proprietăţi comune şi o acţiune asemănătoare asupra funcţiei hepatice.

Principalele virtuți

Se remarcă prin proprietăți colecistochinetice (provoacă golirea vezicii biliare) şi antiscorbutice.

Deşi nu duc lipsă de principii amare, în cazul ridichilor acţionează mai ales „principiile picante”, responsabile de efectul de golire a vezicii biliare. Această proprietate produce modificări profunde la nivel intestinal: favorizarea tranzitului, dezinfecția şi reechilibrarea florei intestinale. Principiile picante intervin în egală măsură asupra funcției renale, stimulând activitatea rinichilor, capacitatea lor de filtrare şi mărind diureza.

Ridichea neagră acționează la nivelul bronhiilor, activând producerea secrețiilor şi eliminarea lor (efect expectorant). Ridichile negre au proprietăți aperitive şi digestive. Sulfura de alil, care le dă gustul înțepător, are și o actiune antialergică. Ridichea neagră este considerată unul dintre cele mai puternice antiscorbutice, calitate pe care o au şi ridichile roşii, dar într-o măsură ceva mai mică.

Cum le puteţi consuma:

Ridichile roşii se consumă ca atare, eventual cu puţină sare, sau în salate…

Dietetica recomandă cura cu suc de ridichi negre pentru tratarea calculilor biliari şi renali, ca şi a dischineziilor biliare hipotone şi atone.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente