ViČa-de-vie este originarÄ din Asia, dar s-a rÄspândit de multÄ vreme pe tot globul. Pe teritoriul ČÄrii noastre, era cultivatÄ ĂŽncÄ dinainte de ocupaČia romanÄ.
Principalele virtuĹŁi
Strugurii constituie un aliment energetic Ĺi remineralizant. De asemenea, sunt un excelent depurativ general Ĺi un diuretic de excepČie.
Experimentele legate de cura de struguri au scos la luminÄ o impresionantÄ gamÄ de aplicaĹŁii ale strugurilor. AcČiunea drenantÄ asupra ĂŽntregului organism stÄ la baza tuturor acestor efecte benefice.
Strugurii fluidizeazÄ sângele Ĺi, prin acČiunea tonicÄ asupra ficatului, sporesc capacitatea de filtrare a acestui organ. Ăn consecinČÄ, toxinele sunt eliminate mai eficient, efect accelerat Ĺi de stimularea tranzitului intestinal. Strugurii au, de asemenea, o acĹŁiune ĂŽn sfera renalÄ, completând funcČia eliminatorie. Din aceastÄ cauzÄ, sunt indicaČi ĂŽn tratamentul gutei Ĺi al reumatismului.
Ăn sfera cardiovascularÄ, strugurii sunt consideraĹŁi un excelent ĂŽntÄritor al vaselor de sânge. Ăn plus, se adaugÄ proprietatea de a controla nivelul colesterolului Ĺi de a-l ĂŽmpiedica sÄ se depunÄ pe pereĹŁii arterelor.
Ăn sfârĹit, unele studii au relevat o anumitÄ acĹŁiune antitumoralÄ a curei cu struguri, care se datoreazÄ ĂŽn parte punerii organismului pe regim de monodietÄ, dar Ĺi unor elemente conĹŁinute de struguri.
Cum ĂŽi puteĹŁi consuma?
Strugurii sunt alimente care trebuie consumate separat sau doar ĂŽn asociaČie cu alte fructe.
Cura cu struguri dureazÄ trei sÄptÄmâni, timp ĂŽn care nu se mÄnâncÄ nimic altceva. Se consumÄ struguri Ĺi se bea suc natural când cere organismul, dar ĂŽn cantitÄĹŁi mici (pentru a evita o hiperglicemie brutalÄ). Nu existÄ riscul unei scÄderi a formei fizice sau intelectuale atâta vreme cât organismul primeĹte o bunÄ dozÄ de glucozÄ asimilabilÄâŚ
Consumati-i cu tot cu coajÄ Ĺi sâmburi, cÄci Ĺi aceĹtia conČin principii terapeutice active.