Varza – excelentă în caz de reumatism

Share

Bogăţia de principii active conţinute de această legumă populară face din varză una dintre cele mai active alimente-medicament, fiind utilizată pe scară largă în tratarea a zeci de afecţiuni.

varza

Varza este o legumă prin excelenţă „europeană”, fiind cultivată încă de acum 4000 de ani.

Principalele virtuţi

Varza are o acţiune reechilibrantă generală. Este considerată „bună pentru toate bolile”.

În primul rand, ameliorează eficient toate funcţiile digestive. Apoi, este un excelent cicatrizant al mucoaselor, are efecte dezinfectante şi antiputride.

Varza este utilizată în tratamentul gastritelor, colitelor şi chiar al ulcerului, prin urmare, este un adevărat medicament pentru segmentul gastrointestinal.

Alte recomandări ale verzei reumatismul (tratament intern şi extern), rănile, abcesele, furunculele, oboseala generală, calculii urinari (intern), afecţiunile urinare (intern şi extern), constipaţie (intern), diaree şi dizenterie, probleme hepatice (intern), hemoroizi (extern), senzaţia de picioare grele (extern), migrene (extern), menstruaţii dureroase (extern).

Aproape că nu există afecţiune în cazul căreia varza să nu aibă efecte binefăcătoare. Desigur, nu este un remediu miraculos, care vindecă tot. Adesea va trebui utilizată împreună cu alte tratamente, dar sfera sa de aplicaţie este extraordinar de extinsă.

Cum o puteţi consuma:

Ca şi alte legume, varza suferă foarte mult din cauza modului de cultivare. Nitraţii, de care se abuzează în agricultura modernă, se fixează foarte uşor în frunzele verzei. De aceea, cel puţin în scopuri terapeutice, trebuie utilizate legumele crescute în condiţii naturale.

Deşi varza gătită are calităţi gustative excelente, este evident că din punct de vedere terapeutic este mai importantă leguma crudă, folosită in special sub formă de suc.

Remedii

Împotriva astmului şi bronşitelor, medicina populara recomandă decoctul din 60 g varză fiartă timp de o oră în 500 ml apă si amestecat cu 70 g miere.

Frunzele de varză au o actiune descongestionantă, contribuind la calmarea durerii provocate de congestia ficatului, in afectiuni ale vezicii biliare şi în insuficienţă hepatică.

Puneti pe zona dureroasă două-trei frunze proaspete, groase, zdrobite usor pe nervuri. Repetati tratamentul de patru ori pe zi.

Pentru ochi iritați, înlăcrimați şi roşii, câteva picături de suc de varză proaspătă, de curând stors, puse în ochi seara la culcare, constituie un remediu uşor si foarte activ.

Compozitie (la 100 grame)

Energie (kcal)    25,0
Apă (g)    90,6
Proteine (g)    1,6
Glucide disponibile (g)    4,4
Fibre alimentare (g)    2,5
Lipide (g)    0,2
AG polinesaturati (g)
Sodiu (mg)    19,0
Potasiu (mg)    250,0
Magneziu (mg)    16,0
Fosfor (mg)    34,0
Calciu (mg)    50,0
Caroten (mcg)    22,0
Vitamina C (mg)    57,0
Vitamina E (mg)    0,13
Vitamina B1 (mg)    0,06
Vitamina B2 (mg)    0,04
Vitamina B3 (mg)    0,4
Vitamina B5 (mg)    0,32
Vitamina B6 (mg)    0,19
Vitamina B9 (mcg)    44,0
Fier (mg)    0,5…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente