Aceste alimente care cresc imunitatea sunt foarte importante, mai ales in sezonul rece, cand organismul este expus răcelilor și gripei.
1. Kefirul, iaurtul sau brânza de vaci sunt printre cele mai importante alimente care cresc imunitatea
Sunt alimente care cresc imunitatea ce conţin microorganisme probiotice (culturi vii de bacterii ce trăiesc in sistemul nostru digestiv). Dintre acestea, speciile de Lactobacillus şi Bifidobacteriile cresc numărul şi activitatea limfocitelor, cresc răspunsul imun prin anticorpi şi producţia de interferon gamma. Putem consuma zilnic aceste alimente care cresc imunitatea, in cantitate maximă de 500 g per total.
Citește și: Alergia la latex – simptome, cauze si tratament
2. Ovăz şi orz
Aceste cereale sunt bogate în betaglucan, un tip de fibre cu niște capacităţi antimicrobiene şi antioxidante mai puternice decât echinaceea, și se numără printre cele mai bune alimente care cresc imunitatea. Ele mai conţin seleniu şi vitamine din grupul B, cu un puternic efect antioxidant si cresc imunitatea. Se pot consuma zilnic, aproximativ 50 grame/zi.
3. Usturoi
Conţine alicină, substanţă cu un puternic efect antimicrobian, hipoglicemiant şi hipolipemiant. Se recomandă consumul zilnic a doi căţei de usturoi.
4. Ceai negru şi verde
Ceaiul este bogat în l-theanină, aminoacid ce pare să stimuleze activitatea limfocitelor T. Se pot consuma mai multe ceşcuţe de ceai pe zi (cel mult cinci).
5. Supă de pui
Este bogată în aminoacidul cisteină, ce se eliberează din carnea de pui în timpul gătitului, şi ajută la fluidificarea secreţiilor bronşice, mecanism susţinut şi de sarea din supă. Puteţi consuma 300 ml supă de pui zilnic, în perioadele reci.
6. Fructe de mare şi peşte gras
Fructele de mare, bogate in seleniu, stimulează celulele albe să producă citokine, substanţe cu puternic rol antimicrobian. Peştele gras (somon, macrou, hering) este bogat in acizi graşi omega-3, ce reduc inflamaţia şi cresc fluxul de aer din plămâni. Aceste alimente care cresc imunitatea se pot consuma de două ori pe săptămână.
7. Carne de vită
Aceasta este bogată în zinc, microelement cu importanţă in maturarea enzimatică a celulelor albe. S-a observat că o deficienţă uşoară de zinc poate creşte riscul de infecţie. Se pot consuma 100 g de patru ori pe săptămână. Dacă nu o puteţi include in meniu, medicul o poate înlocui cu carne roşie sau de pui, lactate sau ouă.
8 relatează frontiersin.org. Cartofi dulci, dovleac sau morcovi
Sunt alimente bogate in beta caroten, cu rol antioxidant important la nivelul pielii. Puteţi consuma zilnic 200 g.
9. Ciuperci
Acestea cresc numărul şi activitatea celulelor albe. Pot fi consumate zilnic, in special ciupercile Shiitake, Maitake şi Reishi, 200 g…
10. Ardei gras, pătrunjel, broccoli şi citrice
Sunt alimente care cresc imunitatea si sunt bogate in vitamina C cu un puternic rol antioxidant, stimulator in producţia de interferon şi de colagen. Se recomandă ca aceste alimente care cresc imunitatea să fie consumate concomitent, in proporţii variate, în funcţie de vârstă şi anotimp.
Save