Alimentația joacă un rol important în prevenirea cancerului

Share

Până la apariţia cancerului, pot trece 10 până la 30 de ani. Aşadar, măsuri de prevenire privind alimentaţia trebuie luate chiar din copilărie.

Alimentația joacă un rol important în prevenirea cancerului

În sprijinul acestei ipoteze vine o numeroasa şi foarte documentată serie de studii. În SUA, un grup de cercetători au comparat obiceiurile alimentare clasice ale americanilor cu cele din anumite comunități. De exemplu, în cazul mormonilor ce trăiesc in Utah, care nu consumă alcool, cafea, ceai şi care mănâncă foarte rar carne, incidenţa cancerului este sensibil mai mică faţă de populația americană clasică.

Potrivit unui studiu englezesc, femeile britanice născute după cel de-al doilea Război Mondial sunt mai puţin afectate de cancer de sân ca cele născute înainte de război. Explicaţia este ca după terminarea flagelului majoritatea alimentelor erau raționalizate, iar carnea era foarte rară, acesta fiind principalul motiv pentru care se consuma în cantităţi destul de mici, în favoarea legumelor, fructelor şi cerealelor — produse cu un efect protector dovedit contra cancerului.

Care sunt alimentele periculoase?

În general, cel mai incriminat tip de alimentaţie este cel dezechilibrat: prea bogat în carne, grăsimi animale, produse lactate şi zaharuri, alcool.

Marii mâncăcioşi, dar şi băutorii „de performanţă”, la fel ca tinerii adepţi ai mâncării „junk”, hrănindu-se preponderent cu sandvișuri, pizza, mezeluri bine stropite cu sucuri acidulate, sunt persoanele cu risc crescut în a dezvolta o formă sau alta de cancer.

Care sunt alimentele de privilegiat?

Alegeţi o alimentaţie de tip mediteranean bazată pe legume, fructe, peşte proaspăt, ulei de masline, brânză de capră sau de oaie şi pâine integrală. Adăugaţi la această listă un pahar cu vin roşu pe care să-l savuraţi la mijlocul fiecărei mese şi meniul va fi complet! Vinul băut în cantităţi mici joacă un rol protector contra cancerului.

Pe tot parcursul anului încercaţi să mâncaţi, zilnic, între 400 şi 800 g fructe şi legume variate. De asemenea, este bine să includeţi în meniu legumele uscate şi cerealele integrale. Limitaţi consumul de carne roşie în favoarea celei albe şi a peştelui. Nu mâncaţi prea des mezeluri.

Preferaţi produsele proaspete. Unele pot fi consumate crude (legumele), altele pregătite la temperatură moderată. Cel mai sănătos mod de a găti este la abur; în felul acesta se conservă la maximum atât vitaminele, cât şi gustul preparatelor.

Evitaţi sa prăjiţi prea tare mâncărurile, cum sunt grătarele cu foc de cărbuni sau chiar la aragaz, astfel se favorizează formarea de hidrocarburi dintre care unele, pe termen lung, pot favoriza apariţia cancerului.

Ce trebuie făcut pentru a preveni cele mai frecvente forme de cancer:

Jumătate din cazurile de cancer de sân ar putea fi evitate crescând consumul de legume şi de fructe şi diminuându-le pe cel de alcool şi grăsimi. Acest tip de alimentaţie trebuie dublat de o activitate fizică regulată. Supraponderabilitatea trebuie eliminată cu orice preţ.

MEDICAȚIA IMUNOSTIMULENTĂ

Dacă primele trei verigi ale tratamentului complex al cancerului genital sunt aplicate de medici şi sub stricta lor supraveghere (chiar şi prin spitalizarea bolnavelor), medicația imunostimulentă reprezintă o măsură terapeutică facultativă. O gamă largă de produse imunostimulente și imunomodulatoare îşi găsesc utilitatea concomitent cu
tratamentul alopat sau după încetarea acestuia, în scopul creşterii rezistenţei organismului la agresiunea tumorală si a capacităţii specifice de apărare.

Chiar dacă efectul acestei categorii de produse nu a fost pe deplin elucidat, este bine ca pacientele să urmeze un astfel de tratament. Să enumerăm câteva dintre cele mai utile poduse: Septilin (din extracte de plante şi minerale); Echinaceea (care se obține dintr-o plantă mult utilizată în tradiţia terapeutică a indienilor americani); Cantastin (produs microbian cu efect imunomodulator şi stimulent asupra sistemului imunitar. Nu vindecă boala canceroasă, ci doar ajută la consolidarea rezultatelor obţinute prin alte terapii); Shark Aid (cartilaj de rechin. Este un produs care se obține pornindu-se de la observaţia că rechinul, spre deosebire de celelalte animale, nu se îmbolnăveşte de cancer — poate fi eficient atât în profilaxie, cât şi ca adjuvant în oncologie)…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news