Despre potasiu si sanatatea inimii

Share

Mineral cu larga raspandire in natura, potasiul are un rol foarte important in organismul noastru, in sanatatea inimii, el sustine activitatea cardiaca si stimuleaza inima sa bata cu o frecventa mai mare de o suta de mii de batai in timpul unei zile. De asemenea, potasiul este foarte important in dieta pacientilor care se confrunta cu afectiuni cardiace.

sanatatea inimii

Potasiul este un ion ce se gaseste atat in celule, cat si in afara lor, in spatiul extracelular, concentratiile sale din cele doua medii si echilibrul acestora influentand functionalitatea si sanatatea inimii. Astfel, reducerea nivelului de potasiu, indiferent de cauza, poate precipita aparitia aritmiilor.

Potasiul – abundent, dar invizibil

Potasiul exista din abundenta in sol si in apa de mare, o anumita cantitate de potasiu fiind esentiala tuturor animalelor si plantelor. In organismul uman, rolurile potasiului sunt foarte bine stiute, potasiul influentand si alte functii in afara activitatii cardiace, si anume:
•    activitatea nervoasa care permite circulatia stimulului nervos;
•    activitatea musculara ce sustine contractilitatea;
•    echilibrul electrolitic al organismului;
•    functia renala de filtrare a sangelui.

In cazul in care dieta este una echilibrata si diversificata, organismul va primi suficient potasiu, situatie in care individul nu mai trebuie sa recurga la suplimente nutritionale.

Principalele surse de potasiu pentru inima sunt reprezentate de fructe si legume, insa produsele lactate, cerealele integrale, carnea si pestele pot avea si ele un continut optim din acest mineral. Sursele excelente de potasiu sunt reprezentate de urmatoarele fructe si legume:

  • cartofi;
  • rosii;
  • broccoli;
  • usturoi;
  • orez brun;
  • avocado;
  • banane, portocale, capsuni;
  • suc de portocale;
  • fructe deshidratate: caise, stafide, prune, curmale;
  • spanac;
  • mazare si fasole.

Drept urmare, dupa cum bine stim, dieta bogata in fructe si legume are o serie de beneficii. Acestea isi pun amprenta in mod benefic asupra sanatatii noastre prin:
•    reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiace, inclusiv hipertensiune si chiar accident vascular cerebral;
•    reducerea riscului de aparitie a cancerului;
•    reducerea riscului de obezitate.

Potasiul si sanatatea inimii

In cantitati optime si in concentratii adecvate, potasiul poate fi considerat unul dintre mineralele cu cea mai prietenoasa actiune asupra inimii, nefiind insa un tratament curativ si nici preventiv pentru bolile cardiovasculare, ci doar un adjuvant. Potasiul poate ajuta organismul sa se mentina sanatos si sa functioneze corect, stimuland in acelasi timp inima sa functioneze mai bine.

Exista studii care au demonstrat beneficiile generale ale unei diete bogate in potasiu asupra tensiunii arteriale, nivelului colesterolului, respectiv asupra ritmului cardiac.

1. Hipertensiunea arteriala
Studiile au evidentiat faptul ca hipertensiunea arteriala poate fi redusa cu pana la opt puncte procentuale prin suplimentarea dietei cu potasiu.

In urma acestor studii, cercetatorii au descoperit ca potasiul luat din natura poate stimula reducerea tensiunii arteriale cu pana la zece puncte procentuale la pacientii hipertensivi aflati sub tratament corect.

Cu toate ca efectul pozitiv al potasiului este recunoscut, specialistii nu au identificat pana acum mecanismul prin care acest efect se exercita. Exista tot mai multe teorii care sustin faptul ca potasiul poate reduce sensibilitatea vaselor la actiunea unor compusi, precum hormonii, care favorizeaza vasoconstrictia. Reducerea rezistentei vasculare periferice va determina reducerea consecutiva a valorilor tensionale.

2. Hipercolesterolemia
Intre coelsterol si potasiu nu exista inca o legatura interdependenta, insa experienta clinica a demonstrat faptul ca foarte multe diete ce reduc semnificativ colesterolul sunt bogate in potasiu.

In cazul persoanelor cu niveluri crescute ale colesterolului, specialistii avertizeaza in legatura cu pericolele si riscurile existente pentru dezvoltarea unor afectiuni cardiace.

Aceste riscuri sunt similare cu cele ale pacientilor ce prezinta factori de risc pentru ateroscleroza, precum:
•    fumatul;
•    hipertensiunea arteriala;
•    varsta peste 55 de ani pentru barbati si 65 de ani pentru femei;
•    viata sedentara;
•    obezitatea.

3. Aritmii
Potasiul poate fi foarte important mai ales in cazul pacientilor care sufera de tulburari ale ritmului cardiac normal, fiindca acesta este ionul care influenteaza fiecare bataie a inimii, iar pentru ca inima sa se poata contracta uniform si sincron, este necesar ca potasiul sa fie in concentratiile optime, atat in spatiul intracelular, cat si in cel extracelular. Tulburarile de ritm pot fi controlate medicamentos, insa pot pune foarte multe probleme, necesitand in unele din cazuri chiar si interventii chirurgicale pentru a fi corectate. Aritmiile pot include fibrilatia atriala, flutterul atrial, tahicardia ventriculara, fibrilatia ventriculara, tahicardia supraventriculara, respectiv sindromul Wolf-Parkinson-White.

Pacientii cu aritmii sunt sfatuiti de medicii specialisti sa se prezinte la un cabinet de specialistate pentru examenul periodic care include in astfel de situatii si verificarea concentratiei de potasiu din organism.

4. Insuficienta cardiaca
Si in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva potasiul are o importanta deosebita. Unele medicamente administrate in tratamentul insuficientei cardiace pot creste eliminarea potasiului din organism, medicamente precum diureticele, cele de ansa si diureticele tiazidicel, care stimuleaza eliminarea de apa si sare din organism, secundar insa fiind eliminat si potasiul. Administrarea cronica a acestor medicamente poate duce cu lejeritate la reducerea concentratiei, ajungandu-se chiar la hipokalemie severa cu consecinte generale negative.

In vederea evitarii unor astfel de complicatii, se poate incerca administrarea unor diuretice care sa nu elimine si potasiul, precum diureticele de tipul spironolactonei.

5. Hipokaliemia
Hipokaliemia reprezinta scaderea concentratiei potasiului din organism, pacientul prezentand simptome doar daca hipokaliemia este severa. Reducerea moderata a concentratiei de potasiu poate cauza slabiciune musculara, mialgii si crampe musculare, respectiv constipatie. Simptomele hipokaliemia severe se manifesta prin urmatoarele:
•    paralizie flasca;
•    reducerea reflexelor;
•    tetanie.

Principalele cauze ale hipokaliemiei sunt reprezentate de aportul dietetic insuficient, respectiv pierderile gastrointestinale si renale.

Recomandarile specialistilor pentru sanatatea inimii

Nivelul normal al potasiului variaza intre 3.5 si 5.0 mEq/L (miliechivalenti la un litru de ser), excesul potasiului numindu-se hiperkaliemie, o conditie ce ar trebui tratata imediat, deoarece poate avea efecte nefavorabile asupra organismului, efecte ce se pot complica cu greturi, diaree, dureri, slabiciune musculara, paralizie, retentie urinara si bradicardie sau aritmii severe.

In general, indivizii sanatosi nu au probleme daca adopta dieta cu un continut bogat in potasiu sau daca isi administreaza suplimentele multiminerale conform recomandarilor medicilor specialisti. Insa pacientii cu anumite afectiuni cardiace si renale, trebuie sa fie foarte atenti in ceea ce priveste ingestia de suplimente sau alimente cu mult potasiu. Bolile cardiace sau bolile renale in stadiu terminal sunt printre cele mai periculoase in aceasta privinta.

Care este doza de potasiu pe care ar trebui sa o consumam?

In cazul in care medicul nu considera necesare suplimentele nutritionale, cea mai buna metoda de a asigura aportul necesar de potasiu este reprezentata de dieta bogata in alimentele care il contin…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news