Exercițiile longevității pentru toate vârstele

Share

Indiferent dacă alegeţi aerobicul, joggingul, înotul, tenisul, patinajul sau ciclismul, o condiţie majoră este să vă producă plăcere ceea ce faceţi, astfel încât să vă păstraţi hotărârea de a continua. La fel de important este să preîntâmpinaţi accidentele.

Exercițiile longevității

Încălzirea este o etapă esenţială a oricărei forme de activitate fizică. Pe lângă faptul că vă ajută să scăpaţi de mai multe calorii, vă protejează de întinderi musculare sau de leziuni ale articulaţiilor. Crescând intensitatea treptat, temperatura internă a corpului nu se va ridica brusc, muşchii se încălzesc şi ei progresiv, astfel încât se vor putea contracta şi extinde mai viguros și mai rapid. Totodată, creşte fluxul sanguin şi metabolismul se accelerează; în consecinţă, va fi mai puţin probabil să se acumuleze acid lactic în muşchi, dând naştere febrei.

Înotul: șapte ani în plus

Înotul, unul dintre cele mai frumoase sporturi, prezintă avantajul că poate fi practicat de la numai câteva luni, până la senectute. Chiar şi persoanele cu nevoi speciale, precum gravidele, bolnavii cu astm cronic, epilepsie sau orice altă disfuncţie fizică ori psihică pot beneficia de pe urma acestei forme de mişcare în mediul acvatic. Avantajele pe care le poate aduce organismului în ansamblu sunt imense, îndeplinind toate calităţile unui sport complet. Nu constituie doar un exerciţiu fizic excelent, care contribuie la dezvoltarea armonioasă şi întreţinerea întregii musculaturi, ci reprezintă o adevărată terapie pentru inimă.

Aerobicul: cinci ani în plus

Implică grupe musculare mari, în mișcări cadențate. Deoarece potenţează fluxul sanguin şi face inima să pompeze cu putere, aerobicul se încadrează în categoria exerciţiilor „cardio”. Are efect de retonifiere asupra tuturor grupelor musculare, ajută la reducerea celulitei şi obţinerea unui abdomen plat. Poate fi luat în calcul ca terapie, cu foarte bune rezultate, într-o lungă serie de afecţiuni, de la hipertensiune arterială, la hernie de disc şi chiar autism. Totodată îmbunătăţeşte capacitatea respiratorie (plămânii devin capabili să capteze o cantitate mai mare de aer, ceea ce ajută celulele corpului să beneficieze de un aport mai mare de oxigen), fortifică articulaţiile şi creşte rezistenţa la boli…

Ciclismul: patru ani în plus

Practicat nu neapărat la intensitate mare, cât consecvent, ciclismul aduce o serie de schimbări fiziologice importante: inima își mărește volumul și pompează mai mult sânge. Pulsul în repaus scade (mai puţin de 60 de bătăi pe minut indică o formă fizică excelentă); oxigenul este utilizat mai judicios, rezultând arderea suplimentară a grăsimilor în timpul pedalării; valorile tensiunii scad, la fel şi nivelul colesterolului „rău”; riscul diabetului se diminuează; sistemul cardiovascular devine mai eficient; creşte rezistenţa organismului; muşchii din partea inferioară a corpului se întăresc, grăsimea dispare.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news