Insomnia

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,3K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/03/Insomnia.jpg

Organismul uman este adaptat ciclului de rotație a Pământului – un ciclu care se reia la fiecare 24 de ore. În timpul acestui ciclu zilnic (cunoscut sub numele de ritm circadian), majoritatea adulților dorm între șase şi opt ore, de obicei noaptea şi fără întreruperi. Deşi câteva nopți de somn de proastă calitate nu sunt dăunătoare, insomnia prelungită poate avea consecințe grave.

Insomnia

Insomniile pot fi clasificate după durata şi gravitatea lor. Astfel, insomnia tranzientă este asociată cu tulburarea temporară a ritmului normal de somn şi, de obicei, nu durează mai mult de câteva nopți.

Insomnia scurtă, de două sau trei săptămâni, poate apărea ca urmare a stresului şi dispare, de regulă, odată cu cauza care a provocat-o.

Insomnia cronică este o tulburare mult mai complexă, cu posibile urmări foarte grave.

Narcolepsia este uneori asociată insomniei şi este caracterizată de perioade de somnolență irezistibilă în timpul zilei, tulburând ritmul normal de activitate al persoanei afectate. Narcolepticul poate dormi foarte prost noaptea, suferind în schimb de „atacuri de somn” în timpul zilei.

Simptome

•    Dificultate persistentă de a adormi.
•    Întreruperi de somn repetate în timpul nopții.
•    Trezirea survenită foarte devreme şi însoțită de senzația de oboseală.

Când trebuie consultat medicul:

•    Dacă aveți tulburări de somn mai mult de o lună.
•    Dacă insomniile sunt declanşate de un eveniment neplăcut, cum ar fi pierderea slujbei sau moartea unei persoane apropiate.
•    Dacă aveți senzația că niciodată nu dormiți destul şi ațipiți pe neaşteptate ziua – ați putea suferi de narcolepsie.

Tratamente

Majoritatea celor care dorm prost trebuie ajutați să se relaxeze. Dacă insomnia a devenit deja obişnuită, iar încercarea de a adormi are exact efectul contrar (adică vă face mai alert), următoarele remedii vă pot ajuta să vă relaxați. În cazul în care principala cauză a insomniei este stresul, trebuie să aveți în vedere şi rezolvarea problemelor care îl generează.

Fitoterapie. Beti seara, înainte de culcare, trei linguri de infuzie de talpa-gâştei (trei linguri de plantă la o cană cu apă clocotită) sau o cană de infuzie de păducel (o linguriță de flori sau două lingurițe de fructe la o cană cu apă clocotită). De asemenea, puteți bea peste zi două-trei căni de infuzie de măghiran (o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită). Foarte bună este şi valeriana, din a cărei rădăcină pisată puteți lua trei vârfuri de cuțit zilnic.

Aromaterapie. Uleiurile esențiale de muşețel, levănțică, trandafir sau oregano au un bun efect relaxant. Puneți seara câteva picături în apa de baie sau pe o batistă şi inhalați.

Exerciţii fizice. Exercițiile fizice moderate – câte o serie de 20-30 minute de trei sau patru ori pe săptămână – vă vor ajuta să dormiți mai bine şi vă vor spori energia. Executați-le dimineața sau după-amiaza, nu imediat înainte de culcare.

Exercițiile de respirație vă pot relaxa și ele. Iată un astfel de exercițiu pe care îl puteți executa oricând şi oriunde:
•    expirați complet pe gură;
•    inspirați pe nas în timp ce numărați până la patru;
•    rețineți aerul în plămâni în timp ce numărați până la șapte;
•    expirați pe gură în timp ce numărați până la opt.
Repetați acest ciclu de trei ori.

Ședintele de masaj cu un specialist sau chiar şi masajul executat de partenerul dvs. de viață pot fi extrem de utile în cazul în care insomnia este produsă de stres.

Dietoterapie. Calciul şi magneziul luate cu 45 minute înainte de culcare au efect tranchilizant. Luați ambele suplimente în cantităti egale, sub formă de tablete sau capsule. Conținutul prea ridicat sau prea scăzut de zahăr din sânge poate tulbura și el ritmul normal de somn. Aşadar, evitați seara dulciurile sau sucurile de fructe. Pentru a activa neurotransmițătorii care au efect sedativ asupra creierului, consumați alimente bogate în fibre cu o jumătate de oră înainte de a merge la culcare.

Laptele cald, considerat în mod tradițional ca favorizant al somnului, are un efect mai mult psihologic decât fiziologic.

Remedii la îndemână

Asigurați-vă că în dormitor este linişte şi întuneric. Antifoanele pentru urechi şi masca pentru ochi pot fi foarte eficiente; puțină lumină trece chiar şi prin pleoapele închise.

Dificultătile de a adormi pot fi generate de suprastimularea produsă de o activitate intensă sau de privitul la televizor chiar înainte de culcare. O conversație liniştită de un sfert de oră, o lectură uşoară sau puțină muzică relaxantă au efecte miraculoase.

Dacă vă treziți în timpul nopții şi vă este greu să adormiți din nou, fiți liniştit. Somnul este întrerupt în mod natural de scurte perioade de agitatie sau chiar de trezirea completă, aşa că nu vă faceti griji. Aveti răbdare – în cele mai multe cazuri, somnul vă va reveni…

Prevenire
Încercați să nu vă impuneți un program rigid de somn. Îngrijorarea pentru respectarea acestuia poate, în mod paradoxal, să vă facă adormirea mai dificilă.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed